2017 yılı Fitre tutarı 16 TL olarak belirlendi

 

Fitre nedir, kimlere verilir sorusu tüm İslam alemi tarafından en çok sorgulanan konular arasında yer alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2017 fitre rakamları a ilişkin açıklama geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yılki Fitre’yi belirlerken bir kişinin asgari geçim tutarını hesapladı. Ramazan ayında fitre verip sevap kazanmak isteyen milyonlarca Müslüman vatandaş fitrenin bu yıl ne kadar olduğunu kimlere verilebileceğini araştırıyorlar. Peki, Fitre nedir, kimlere verilir? 2017 Fitre rakamları ne kadar?

Fitre nedir sorusunu yönelten vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuyla ilgili olarak yayımladığı bilgileri dikkate almak istiyor. Fitrenin kimlere ne kadar verileceğini öğrenmek isteyen Müslümanlar, gerçekleştiremedikleri ibadetlerinin bedelini nasıl ödeyeceklerini öğrenmek istiyor. İşte, fitre nedir, ne kadar verilir sorusunun Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan cevabı

 

FİTRE NE KADAR VERİLİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yılki Fitre’yi belirlerken bir kişinin asgari geçim tutarını hesapladı. Buna göre 2017 yılı Fitre tutarı 16 TL olarak belirlendi.

 

FİTRE NEDİR, KİMLERE VERİLİR?

“Fıtr” kelimesi sözlükte “orucu açmak”, aynı kökten fıtrat kelimesi ise “yaratılış” anlamna gelir.

“Fıtır sadakası”, Ramazan orucunu tutup bayrama kavuşmanın bir şükran ifadesi olarak fakirlere yaplan bir yardımdır.

Fıtır sadakası halkımız arasnda “fitre” ve “fidye” kelimesi ile de ifade edilmektedir.

Fidye, bazı ibadetlerin eda edilmemesi ya da edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi hâlinde ödenen dînî-malî ükümlülüktür. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hacda söz konusudur.

İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır.

Sadaka-i fıtır ise bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun para olarak karşılığıdır. Fidye vermek durumunda olan fakat buna maddi imkânı el vermeyen kimse Allah’tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlılar, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerekir. Bu durumda olan kimselerin vermiş oldukları fidyeler sadaka sayılır.

Oruç fidyeleri, Ramazan ayının sonunda toptan verilebileceği gibi, Ramazan ayı içinde günlük olarak veya Ramazan ayı başında da verilebilir.

 

Zekât ve Fitre kimlere verilmez?

Zekât ve fitrenin, Tevbe suresinin 60. ayetinde sayılanlar dışında kalan kişi ve kuruluşlara verilmesi caiz de- ğildir. Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri;

1) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına,

2) Oğul, oğlun çocuklar›, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına,

3) Müslüman olmayanlara,

4) Karı-koca birbirlerine, Zekât veremez.