2017 yılında sermaye piyasalarımızın önünü açacak birçok gelişme yaşandı

TSPB Başkanı İlhami Koç

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, Sermaye Piyasasında Gündem’in yeni sayısında, 2017 yılını sermaye piyasaları açısından değerlendirdi.

TSPB Başkanı İlhami Koç, Sermaye Piyasasında Gündem dergisinin yeni sayısında, 2017 yılında sermaye piyasalarında yaşananları anlattı: “2017 yılında sermaye piyasalarımızın önünü açacak birçok gelişme yaşandı.Bunlardan ilki, bireysel emeklilikte otomatik katılımla beraber 3,5 milyona yakın kişinin tasarruflarını emeklilik fonlarında değerlendirmeye başlaması oldu. Bireysel emeklilik katılımcılarının toplam sayısı 10,5 milyon kişiye yaklaştı. Artış hızının yeni yılda da devam etmesini bekliyoruz. 2018 yılının gündeminde yer alacak başlıca konulardan biri de emeklilik fonlarının yönetimi olacaktır. Portföy yönetimi tarafında bu yıl büyümeye başlayan yeni bir alan da gayrimenkul ve girişim sermayesi yatırımlarının yatırım fonu şeklinde gelişmesi oldu. 2018 yılında bu tür fonlar emeklilik fonlarının da desteğiyle büyümeye devam edecektir. Öte yandan, sermaye piyasaları, sadece yatırımcıların kendi aralarında menkul kıymet alım-satımı yaptıkları yer olarak biliniyor. Oysa bizim asıl fonksiyonumuz, girişimlerin finansmanıdır. Bu kapsamda, 2017 yılının ilk on bir ayında yapılan sermaye artırımı ve ihraçlarla şirketlere 3 milyar TL özkaynak finansmanı, borçlanma araçları ihraçlarıyla 122 milyar TL borç finansmanı sağlandı.”

2017 yılının sektör açısından verimli geçtiğini belirten Koç, “2017 yılı sektörümüz açısından oldukça verimli geçti. Borsamızın piyasa değeri Kasım 2017 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 32 artarak 797 milyar TL’ye ulaştı. Pay piyasasının ortalama günlük hacmi, önceki yıla göre %18 artarak 5 milyar TL’ye yaklaştı. 2017 yılının ilk aylarında gündemimize gelen konulardan biri de kaldıraçlı işlemler oldu. Yeni düzenleme ile küçük yatırımcıların bu işlemlere ulaşması zorlaştırıldı. Kaldıraçlı işlemlerin hacmi hızla düştü.”

Koç, ayrıca aracı kurumların ve portföy yönetim şirketlerinin gelirlerinin 2017 yılında artmaya devam ettiğini vurguladı: “Kaldıraçlı işlemler gibi önemli bir gelir kaleminde küçülme yaşanmasına rağmen aracı kurumların ve portföy yönetim şirketlerinin gelirleri artmaya devam etti. 2017’nin ilk dokuz ayı itibariyle aracı kurumların karları önceki yılın aynı döneme göre %95 artarak 554 milyon TL’na, portföy yönetim şirketlerinin karı %53 artarak 104 milyon TL’na çıktı.”