Çin, orman ürünlerinin önemli bir ithalatçısı olmaya devam ediyor

Çin’e gerçekleşen yumuşak ağaç kütükleri ve yumuşak ağaç kereste ithalatı, on yıl içinde üç katına çıktı.

 

Sınırlı yerli orman kaynakları ile Çin, artan odun, kereste, cips, kağıt hamuru ve kağıt talebini karşılamak için önemli bir orman ürünleri ithalatçısı olmaya devam ediyor. 2017 yılında, ev inşaat sektöründeki yavaşlama faaliyetlerine rağmen, hem yumuşak ağaç kütükleri hem de yumuşak ağaç kerestesi ithalatı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. WRQ tarafından açıklanan son rakamlara göre son on yılda, yumuşak ağaç kütüklerinin ve yumuşak ağaç kerestesinin toplam ithalatı 3,5 kat arttı.

Geçtiğimiz iki yıl içinde kereste ithalatı, kütüklerin ithalatından çok daha hızlı büyüyerek 2017 yılındaki % 36’lık kereste ithalat hacim oranını geçti. Bu durum, Çin limanlarına giren keresteden çok daha fazla kütük sevkiyatının gerçekleştiği geçmişe göre önemli bir değişim. Bugün, Çin, dünyanın en büyük kütük ithalatçısı ve ABD’den sonra ikinci en büyük kereste ithalatçısı. Bu büyük hacimlerin büyüyen dinamik pazara sunulmasıyla, tedarik kaynaklarında yıllar boyunca kullanılabilirliğe ve maliyetlere dayalı bir dizi değişiklik olmuştur.

 

Kereste tarafında son beş yılda meydana gelen en büyük değişiklikler arasında Rusya’dan yapılan sevkiyatların iki katına çıkması, Kuzey Amerika’dan gelen ithalatların düşmesi ve Kuzey ülkelerinden gelen yüksek sevkiyatlar yer alıyor. Kısa vadeden orta vadeye kadar, Avrupa kereste üreticilerinin Çin’e gönderilerini artırma olasılığı yüksek görünüyor. Batı Kanada’daki kereste üreticilerinin ise ürünlerini kereste fiyatlarının yüksek seviyelerde olduğu sıcak ABD kereste pazarına göndermeyi tercih edebilecekleri belirtiliyor.

Son beş yılda kütük tedarikçilerinde yapılan değişiklikler, kereste için olanlardan daha dramatik olurken Çin’e yapılan kereste nakliyesi ile kıyaslandığında, daha az sayıda ülkeye gönderim kayıtları söz konusu. Beş tedarik ülkesi, Yeni Zelanda, Rusya, ABD, Avustralya ve Kanada, 2017 yılında toplam kütük ithalatının % 92’sini oluşturdu. 2013’ten 2017’ye olan en büyük değişiklik, Avustralya’nın önemli bir kütük kaynağı haline gelerek 2013 yılındaki 1.6 milyon m3 hacmini 2017 yılında 4.2 milyon m3’e çıkarmasıdır.