Global Ahşap Pazarı Hareketleri

Çin’deki orman ürünleri talebine bağlı olarak, Doğu Rusya’daki orman endüstrisine yapılan yatırımlar, son dönem global ahşap pazarının verilerine de yansıdı.

 
Ahşap araştırmaları yayın kaynağı WRQ (Wood Resource Quarterly) tarafından duyurulan son haberlere göre, Rusya’daki kereste hasadı 2017 yılında, 190 milyon m3’e yaklaştı. Elde edilen kereste hasadı, özellikle yumuşakağaç kereste sektörü ve pelet endüstrisi tarafından yüksek ahşap tüketimi nedeniyle 2016 yılından yaklaşık % 6.2 oranında artış gösterdi. Öte yandan Rusya’da iç pazar ahşap talebi son on yılda sabit bir seyir izledi, kütük ihracatı ise geriledi. 2017’deki en büyük kütük-tüketen sektörler yumuşakağaç bıçkı fabrikaları ve kağıt hamuru oldu.Hükümet ajansı Rosstat’a göre, Sibirya ve Rusya’nın Uzak Doğu’daki illeri, son beş yıl içinde Rusya’da kereste hasadının arttığı bölgeler oldu. 2013’ten 2017’ye kadar, Doğu Rusya’daki hasat hacimleri % 30 artarken, Kuzeybatı Rusya’da neredeyse hiç değişmeden kaldı ve ülkenin merkez illerindeyse düştü.

 

Doğu Rusya’daki orman endüstrisinin genişlemesi, Çin’deki kereste talebi sebebiyle harekete geçti. Çin orman endüstrisi, iç kaynak eksikliğinden dolayı hammadde ihtiyacını karşılamak için bir tarihe sahip olmasına rağmen, son on yıldaki eğilim, kütüklerden ziyade yumuşakağaç kerestesi ithalatına yönelmiştir. Çinli ithalatçılar, Rusya Federasyonu’ndan Yeni Zelanda’ya doğru olan tarihsel tercihlerini yavaş yavaş değiştirdiler ve kuzeydeki ormanlık zengin komşularından yumuşakağaç kerestesi ithal ettiler. Toplam kütük ve kereste hacminin payı olarak kereste yüzdesi, 2014 yılında % 58 iken 2018’de % 80’e yükseldi.

Önümüzdeki yıllarda, Rusya’nın orman endüstrisindeki yatırımların çoğunun, Çin’deki kereste, kontrplak ve kağıt hamuru için artan talebin karşılanması amacıyla Sibirya ve Uzak Doğu’da gerçekleşmeye devam etmesi bekleniyor.