KAPI ÇALIŞTAYI 2017 SEKTÖRÜN TARİHİNDE BİR İLKE KAPI AÇTI

Orsiad Gazetesi ve Demos Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen Kapı Sektörü Çalıştayı 2017, sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla, 6 Ocak, 2017 tarihinde, 11.Kapı, Mutfak, Banyo ve Parke Fuarı İstanbul Fuar Merkezi Efes Salonu’nda gerçekleşti. Sektörde bir ilke imza atan organizasyon, büyümeye devam eden kapı sektörünün mevcut sorunlarının değerlendirildiği ve çözüm önerilerinin sunulduğu bir çalıştay olarak umut vaadeden bir geleceğin kapılarını açmış oldu.

Orsiad Gazetesi’nin öncülüğünde, sektörün sorunlarına çözüm bulma amacıyla başlatılan toplantılar, başarılı organizasyonlara imza atmaya devam ederken, İFM’deki 11.Kapı, Mutfak, Banyo ve Parke Fuarı’nda düzenlenen Kapı Çalıştayı sektörün tarihinde bir ilk olması itibariyle dikkat çekti. Moderatörlüğünü Orsiad Gazetesi Yayın Sahibi Fikret Demir’in üstlendiği Kapı Sektörü Çalıştayı 2017, terör saldırılarıyla hayatlarını kaybeden şehitlerimize 1dk’lık saygı duruşuyla başladı. Çalıştayda yer alan konuşmacılar arasında; AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Satış Müdürü Bahri Keçeli, Kastamonu Entegre A.Ş. Marka ve Kurumsal İletişim Müdürü Naci Güngör, Yıldız Entegre A.Ş. Satış Uzmanı Bayram Kaya, Arzen Kapı Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erhan Uluçay, ORSİAD Derneği adına Necati Yılmaz ve Varol Makina adına Makine Mühendisi Ender Dirican olmak üzere sektörün önde gelen isimleri bulundu.

img_3927Organizasyonda ilk olarak söz alan Arzen Kapı Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erhan Uluçay kapı üretiminin inşaatla doğru orantılı bir büyüme gösterdiğine ve Türkiye’de ortalama 3 milyonluk bir pazar olduğuna işaret etti. İç pazarda büyüme umutları olduğunu ve dış pazarda da bayileşme sürecine girişmiş olduklarını ifade eden Uluçay, Ukrayna, Azerbaycan, Mısır, Irak ve İran’daki bayileriyle büyümeye devam edeceklerini söyledi. Mevcut üretim şekillerine yaptıkları yatırımlara 2018’de de devam etme planları olduğunu belirten Uluçay, otomasyon ve Ar-Ge’ye yaptıkları yatırımlarla birlikte sektörü merdiven altı kimliğinden kurtarmak istediklerine dikkat çekti. Uluçay ayrıca, kapı sektöründe de trendler olduğunu ve Arzen kapı olarak, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarında kişiye özel tasarımlarla farklılık yarattıklarını söyledi.

img_3940Yıldız Entegre A.Ş. Satış Uzmanı Bayram Kaya da sektör için belirtilen 3 milyonluk satış rakamlarına katılarak, 2017’yle ilgili daha çok büyümeye dair umutlu olduklarını ifade etti. Kaya, “2015 ve 2016 durağan geçti ama 2017 yılında yüzde 20 büyüme hedefimiz var. Romanya’da yeni tesislerimizi kurduk. 2017 yılı için yeni proje ve anlaşmalara imza attık ve satışlarımız devam edecek” dedi.

Toplantıda konuşan Kastamonu Entegre A.Ş. Marka ve Kurumsal İletişim Müdürü Naci Güngör, kapı üretiminde levha kullanıldığını hatırlatarak, Türkiye’nin levha üretimi söz konusu olduğunda, ABD, Kanada ve Çin’den sonra dünyada dördüncü sırada geldiğini söyledi. “Türkiye’de ağaç bazlı panel üreticileri genellikle kapı yüzeyi üreten şirketlerdir. Geçtiğimiz yıl dünya genelinde 136 milyon kapı yüzeyi satıldı. Biz de Kastamonu Entegre olarak Amerika’dan Çin’e kadar çok geniş bir coğrafyada ihracat yaptık ve dünyanın üçüncü büyük kapı yüzeyi üreticisiyiz” diyen Güngör, Türkiye’de yılda 1.2 milyon adet konut satışı olduğunu, ayrıca İran, Hindistan ve Mısır’ın önemli ihracat pazarları oluşturduklarına dikkat çekti.

img_3968AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Satış Müdürü Bahri Keçeli ise bu çalıştay ile tarihi bir misyon üstlendiklerinin altını çizerek bu tip organizasyonların sektörün hafızasını oluşturduklarını söyledi. “Anadolu’da evi gösteren kapıdır denir. Biz de bu noktadan hareket ediyoruz. Türkiye’de önümüzdeki yıllarda inşaat sektörünün yüzde 10-15 büyüyeceğiniz ön görüyoruz” diyen Keçeli, kapı sektöründeki merdiven altı üretimden rahatlık duyduklarını, haksız rekabet ortamından dolayı tasarımlarının çalınabildiğini ve bunların sektörde büyük sıkıntı yarattığını söyledi. Keçeli ayrıca ölçü standardizasyonunun çok ciddi düşünülmesi gereken bir konu olduğuna dikkat çekti.

Toplantıda söz verilen Orsiad Derneği Genel Başkanı Necati Yılmaz da, kapı sektörünün kayıt dışına çok müsait olduğuna ve faturasız çok işlem yapıldığına dikkat çekti. Orsiad Derneği olarak kapının tüm bileşenlerini bir çatı altında toplamayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, “Kapı sektöründe kalite ve ürün standardizasyonu açısından sıkıntılar ve merdiven altı kimliği sejtörü zorluyor. İşte bu yüzden derneğimizin bu konuda gerekliliği söz konusu. Orsiad Derneği olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu ile bir protokol imzaladık. Türkiye’deki standartları hep birlikte belirleyeceğiz ve devletin verdigi tek tip bir eğitimle sertifika verilmesini sağlayacağız” dedi.

Çalıştayda Varol Makina adına konuşan Makine Mühendisi Ender Dirican, Türkiye’de son 4-5 yıla bakıldığında 1 milyon 300 bin ev satışı olduğunu söyledi. Dirican, kapı üretiminde Tosya’nın başarısının altını çizdi. Dirican, “Türkiye’de 2015 ve 2016 yılında yaşadıklarımız normalde bir ülkenin başına belki 100 yılda gelebilecek olayların iki yıla sığdırılmış şekliydi. 2017 yılında huzur bulma ve acıların dinmesi birinci beklentimiz. Komşularımızda olan savaş ve karmaşanın da ilelebet sürmesi söz konusu değil, örneğin Irak yavaş yavaş stabil olma yönünde ilerliyor. Dün Hakkari Yüksekova’dan bir mobilyacının araması beni çok mutlu etti. Ayrıca mevcut üretimlerin yapılabilmesi için hibeler, krediler ve destekler söz konusu ki bu da bize yatırımların bir şekilde devam edeceğini gösteriyor” dedi.

Kapı sektörünün tarihinde bir ilk olan organizasyonun samimiyeti ve tüm tarafların çözüm odaklı olarak sektörü daha iyi yerlere taşıma isteği, çalıştayı başarıyla sonuçlandırdı. Konuşmacılara takdim edilen plaketlerin sunumuyla toplantı sona ererken, tüm taraflar ilk kez böyle bir ortamda bir araya gelmekten duydukları memnuniyeti ifade ettiler.