Kastamonu Entegre 50. Kuruluş Yılını Kutladı

Kastamonu’da faaliyete geçirdiği ilk tesisin ardından bugün, ağaçbazlı panel sektörünün global markası haline gelen Kastamonu Entegre,3-4 Eylül’de kurulduğu şehirde görkemli bir kutlama programı düzenledi. “Kastamonu Entegre 50. Yıl Buluşması”nın ilk gününe Ormancılık Endüstrisi Paneli damga vururken, program, Gazi Stadyumu’ndaki Ziynet Sali halk konseri ve Anadolu Ateşi gösterisi ile taçlandırıldı.

Hayat Holding’in uluslararası ölçekte faaliyet gösteren iki büyük grubundan biri olan Kastamonu Entegre, kuruluşunun 50. yılını görkemli bir buluşmayla kutladı. Geniş katılımlı bir şenliğe dönüşen “Kastamonu Entegre 50. Yıl Buluşması”, 3 Eylül Salı günü Kastamonu Üniversitesi, Bilgehan Bilgili Konferans Salonu’nda düzenlenen tören ve panel ile başladı. Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız veKastamonu-Samsun Fabrikalar Direktörü Enes Koç’un ev sahipliğinde gerçekleşenetkinliğe; Vali Vekili Ünal Kılıçarslan, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Garnizon Komutanı Albay Gamze Aydoğdu, Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, eski Kastamonu Valisi Enis Yeter, eski Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, KASİAD Başkanı Ayhan Arslan, KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğluile kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, ormancılık sektörü profesyonelleri ve çok sayıda davetli katıldı.

“Kastamonu adını dünyaya tanıttık”

Etkinliğin açılışında konuşanKastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, elli yıl önce ilk yatırımlarını Kastamonu’ya yaptıklarını ve isimlerini bu güzel şehirden aldıklarını belirterek“Biz de bu ismi bütün dünyaya tanıttık. Sizlerle birlikte 50. yılımızı kutlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.” dedi.

 

Türkiye’nin global markalara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yıldız, Kastamonu Entegre’nin 50 yıllık hikayesinin son 20 yılının globalleşme ile geçtiğine dikkat çekti: “Kastamonu ilinden çıkan şirketimiz bugün, Türkiye’de 6 lokasyonda ve dünyanın 6 ülkesinde faaliyet gösteriyor. İlk yurtdışı tesisimizi 1998’de Romanya’da kurduk.Buradaki kapı paneli tesisimiz ile Avrupa’nın ikinci, dünyanın üçüncü büyüğüz. Bulgaristan fabrikamızı 2000 yılında kurduk. Bu tesis sayesinde şu anda Balkanlar’da yüzde 30-50 arasında pazar payımız var. Ayrıca, Bosna Hersek’te 2005’te devreye aldığımız fabrikamızla bölgenin en büyük ambalaj kağıdı üreticisi olduk.”


“Kastamonu Entegre artık gerçek anlamda globalleşmiştir”

Yurtdışı projelerine devam ettiklerini dile getiren Yıldız, dünyadaki konumlarına ilişkin şu önemli bilgileri paylaştı:“Dünyanın en büyük MDF tesislerinden birini kurduğumuz Rusya’da yüzde 30 civarında pazar payımız var. İtalya’daki ilk tesisimiz ise bu yıl üretim ve satış faaliyetine başladı. Buradaki ikinci tesisimiz devreye girdiğinde İtalya’da yüzde 20 pazar payına sahip olacağız. İtalya, ahşap sektörünün kalbidir. Buradaki firmalara hizmet edebildiğimiz noktada, Kastamonu Entegre artık gerçek anlamda globalleşmiştir.”

 

Tapular sahiplerine teslim edildi

Kastamonu Entegre 50. Yıl Buluşması’nın ilk gününde, emekli çalışanlara kıdem teşvik plaketleri sunulurken,Kastamonu fabrikası çalışanları için yapılan evlerin tapuları da teslim edildi. Tapu teslim töreninde konuşan Kastamonu-Samsun Fabrikalar Direktörü Enes Koç, “Kastamonu Entegre insana değer veren bir kuruluş. Şu anda yedinci projemize devam ediyoruz. Bugüne kadar 300 arkadaşımızı ev sahibi yaptık” dedi.

 

Ormancılık sektörünün dünü ve bugünü masaya yatırıldı

Öğleden sonra gerçekleşen OrmancılıkEndüstrisi Paneli’nde, sektör profesyonelleri ve akademisyenler; sürdürülebilir ormancılık politikaları, yeşil binalarda odun esaslı levha kullanımı, üniversiteler ve sektör işbirlikleri gibi güncel konuları mercek altına aldılar.Moderatör Tevfik Dedebaş’ın yönettiği panelde ilk olarak söz alan Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, ağaç bazlı panel sektörünün darboğazlarına ve bu sorunlar için geliştirilebilecek olası çözümlere değinirken, ülkemizde plantasyon ormancılığına ilişkin yürüttükleri öncü çalışmalardan bahsetti. Sürdürülebilir ormancılık faaliyetleri ile ilgili önemli bilgiler aktaran Eski Orman Genel Müdürü Osman Kahveci,bir dönem başka malzemelerle ikame edilen ahşaba olan talebin yeniden artış göstermeye başladığına dikkat çekti. Kurumları bünyesinde yürütülen güncel çalışmaları dinleyicilerle paylaşan Orman Genel Müdür Yardımcısı Hayati Özgür2023 vizyonu kapsamında endüstriyel plantasyon konusunu gündeme aldıklarını müjdeledi.Panelde ayrıca, Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu “Yeşil Binalarda Odun Esaslı Levha Kullanımı ve Yeni Trendler”, Prof. Dr. Mustafa Usta “Orman Ürünleri Kimyası ve Teknolojisi”, Prof. Dr. Sezgin Ayan ise “Ormanlarda Gençleştirme ve Bakım; Endüstriyel Plantasyon” konularında bilgiler aktardı.







Stadyumda halk konseri

Kastamonu Entegre 50. Yıl Buluşması, 4 Eylül Çarşamba sabahı Kastamonu Entegre’nin lif yonga ve MDF tesisleri arasında düzenlenen bisiklet yarışıile devam etti. Sporcuların 40 kilometre pedal çevirdiği yarışta dereceye girenlere ödüllerini Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız sundu. Etkinlik programı, aynı akşam Gazi Stadyumu’nda düzenlenen halk konseri ile sona erdi. Ünlü sanatçı Ziynet Sali ve Anadolu Ateşidans topluluğunun sahne aldığı etkinliğe 6 bini aşkın Kastamonulu katıldı.