‘Orman ürünlerini kendimiz üretmeliyiz’

1962 yılında FAO’nun desteği ile kurulan ve bu güne kadar ülkemizde yaygın olarak kullanılan 9 klonu geliştiren Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırman Enstitüsü Müdürlüğü’nce 56’ncı Teknik Kurulu toplantısı tamamlandı. Kocaeli Vali Yardımcısı Osman Ekşi, Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü Müdürü Ercan Velioğlu ve çok sayıda akademisyenin katılım gösterdiği teknik kurul toplantısında 2017 yılında sonuçlanan 2 adet projeye ilişkin sonuç raporu ve 2018 yılında başlanması planlanan 3 adet projenin taslakları ile ilgili ayrıntılı bilgilendirilmeler yapıldı. Gerçekleşen program kapsamında değerlendirmelerde bulunan Vali Yardımcısı Osman Ekşi, “Ağacı sevmemiz gerekiyor. Türkiye dışarıdan orman ürünleri alıyoruz, bizim bu ürünleri almamamız kendimiz üretmemiz gerekiyor. Bu konuda bizler sizlere yardımcı olacağız önünüz açacağız” dedi.
‘KOLAY FIRSATLAR YAKALAMAKTAYIZ’
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü Müdürü Ercan Velioğlu, “Ormancılıkta kavak model ağaçtır. Bu anlamda bu kavakçılıkta ilerleme kaydedemeyen ülkeler ormancılığın diğer alanlarında da başarılı olamaz. Dünyadaki Ormancılık gelişme ve değişmeleri inceleyerek yeni perspektifler geliştirmeliyiz. Bu nedenle bu gelişmelere dikkat ederek yeni stratejiler projeler, politikalar ve geliştirmekteyiz. Ormancılıkla ilgili üç uluslararası kuruluşa Türkiye olarak üyeyiz. Bu üç kurumdaki gelişmeleri Türkiye pratiğine aktarmakta daha kolay fırsatlar yakalamaktayız. Bu fırsatları yurt dışında sunduğumuz bildiriler, önemli dergilerde yayınlanan makaleler olarak sayabiliriz” diye konuştu.
2018 YILINA 3 YENİ PROJE
Açıklamalarına devam eden Velioğlu, “2017 yılı sonu itibariyle 2 projemizi tamamladık bunlardan biri Sakarya İl’i Kavak üreticilerinin iş doyumunu etkileyen Faktörler, diğeri Kerpe Araştırma ormanında Sahilcamı ağaçlandırmalarının topraktaki organik karbon ve Besin maddesi stoklarına etkisi. 2018 yılında başlayacak 3 yeni proje hazırladık. Bunlar Titrek Kavak Ormanlarında Meşcere gelişi ile yetişme ortamı özellikleri arasındaki ilişkiler, dış budak ormanına arız olan böceklerin tespiti ve biyoenerjiye uygun Kavak klonlarının belirlenmesi olarak açıkladı. Ayrıca Gürcüstan’ın Kayakçılığını geliştirmek için bir proje uygulamaya başladık. Çölleşme ve Erozyon mücadele Genel Müdürlüğüyle ortaklaşa çalışmaktayız. Ayrıca Avrupa Ormanlarının Sağlığını sabit deneme alanlarıyla sürekli izleyen Projenin Sakarya Bölgesindeki alanlı sorumlusuyuz” şeklinde konuştu.
‘AĞACI SEVMEMİZ GEREKİYOR’
Velioğlu’nun ardından konuşmasını gerçekleştiren Vali Yardımcısı Osman Ekşi, “Toplantının iyi sonuçlara vesile olmasını diliyorum. İşin teknik konusu bizim işimizin dışında ancak ormanlar ülkemizin asli varlıklarının başında geliyor. Ormanlarımızı en iyi şekilde koruyarak sürdürebilir hale getirmeliyiz. Bu anlamada bu gün gerçekleştirilen toplantıların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ben Karadenizliyim ve çocukluğum ağaç bolluğu içersin de geçti ancak kestiğimiz her ağacın yerine rahmetli dedem yeni bir ağaç dikerdi. Bu anlayışın herkeste de var olması gerekiyor. Ağacı sevmemiz gerekiyor. Türkiye dışarıdan orman ürünleri alıyoruz, bizim bu ürünleri almamamız kendimiz üretmemiz gerekiyor. Bu konuda bizler sizlere yardımcı olacağız önünüz açacağız” ifadelerini kullandı.