PELİ PARKE BURSA’DA BASIN MENSUPLARI İLE BİR ARAYA GELDİ

Vezirköprü Orman Ürünleri Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarkan Baki Bekiroğlu, Pazarlama Departmanında Ürün Yöneticisi Kaan Balcı, Marka Yöneticisi Meltem Öztaş, Bursa Bölge Satış Sorumlusu İsmail Hamamcıoğulları Bursa’da basın mensupları ile bir araya geldi. Vezirköprü Orman Ürünleri’ni tanıtan bir sunum yapan kurum yöneticileri Bursa’lı basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

Vezirköprü Orman Ürünleri yöneticileri, 23 Şubat Cuma günü Bursa’da basın mensupları ile bir araya geldiler. Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Vekili Tarkan Baki Bekiroğlu, Pazarlama Departmanında Ürün Yöneticisi Kaan Balcı, Bursa Bölge Satış Uzmanı İsmail Hamamcıoğulları ve Marka Yöneticisi Meltem Öztaş, şirket hakkında basına bilgi verdi.

Türkiye’de ilk 500 kuruluşun içinde olduklarını dile getiren Tarkan Baki Bekiroğlu, hedeflerinin üç yıl içinde ilk 100’e girmek olduğunu belirtti. Bu hedefe ulaşmak için alt yapı çalışmalarına ağırlık verdiklerini ve parke sektöründe lider olmak için çalıştıklarını söyledi.

Bekiroğlu konuşmasında, ‘’Türkiye’de bir çok ilki gerçekleştirdiklerini bunlardan biri print teknoloji ile ve 33. sınıf parke üreten ilk firmayız. Teknik anlamda birçok ilki gerçekleştirdik. Avrupa’da birçok üretici ile rekabet edecek en geniş koleksiyon ve ürün çeşitliliğine de sahibiz’’ dedi.

PELİ DK İLE SEKTÖR LİDERİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ

Parkede Türkiye pazarının 125 milyon m2 olduğunu söyleyen Bekiroğlu, bunun 10 milyon m2’sinin yabancı üreticilere ait olduğunu ve diğer 115 milyon m2 içinde Peli Parke’nin üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

Üretimlerinin %20’sini yurtdışına ihraç ettiklerini söyleyen Bekiroğlu, ihracattaki hedeflerinin pazar payını daha da genişletmek olduğunu ifade etti. Parke dışında Peli DK (dekoratif iç mekan kapıları) markası ile kapı üretmeye başladıklarını da söyleyen Bekiroğlu, bu konudaki çalışmaları ile iki yıl içinde sektör lideri olabileceklerini belirtti.

BURSA’DA %35 PAZAR PAYINA SAHİP

Peli Parke üretiminin 1 milyon m2’sini Bursa pazarı oluşturuyor. Bölgede bulunan aktif bayi sayısı ise 80’e ulaşıyor.

Bursa’daki cirolarını bir yılda 2,5 katına çıkardıklarını söyleyen Bölge Satış Sorumlusu İsmail Hamamcıoğulları ‘’Genç Arslanlar İnşaat, Murat Özer İnşaat, Arpiş Grup gibi birçok inşaat firması projelerinde ürünlerimizi kullanıyor. 2017 yılında totale bakıldığında bölgedeki 2000 dairenin parkesini Peli Parke verdi. 2018 yılında bölgedeki kentsel dönüşümle beraber devam eden projelerimiz var. Sektörde Bursa pazarında yaklaşık %30-35 paya sahibiz ilerleyen dönemde bunu daha da yukarılara taşıyacağız’’ diye konuştu.

KARADENİZ’İN TEK ENTEGRE TESİSİ

Karadeniz’in tek entegre tesisi olan Vezirköprü Orman Ürünleri’nin Ürün Yöneticisi, Kaan Balcı, üretimlerini 200 bin m2 açık alan ve 180 bin m2 kapalı alanda yaptıklarını söyledi. Fabrikanın, yaklaşık 900 kişiye istihdam sağladığını belirten Balcı, orman köylüsü, nakliyecisi ve kooperatifleri ile birlikte yaklaşık 5000 kişiye istihdam sağladıklarının altını çizdi. Turanlar Group olarakta 1700 çalışanları oldukları belirtti.

Vezirköprü Orman Ürünleri’nin ormana yakın olması da birçok avantajı beraberinde getiriyor diyen Balcı ‘’Fabrikaya gelen hammadde ormanların bakımı sonucu ortaya çıkan atıklardan oluşuyor. Ağaçlar budanarak daha verimli hale gelirken budanan dallar hammadde olarak fabrikaya geliyor. Bu hammaddeyi sağlayan orman köylüsü. Devlet orman köylüsünü çalıştırıyor, ağaçların bakımını yaptırıyor, ormanları temizletiyor. Bu atıklarla beraber ormana finansman sağlayan tesis, orman köylülerini istihdam ediyor. Ömrünü tamamlamış kurumuş dal ve ağaçlardan parke yapılıyor, ihraç ediliyor ve ülkeye döviz kazandırılıyor. Bu fabrikalar neredeyse sıfırdan ülkeye katma değer yaratan fabrikalar’’ dedi.

’2017’DE %38 BÜYÜDÜ’’

1953’ten beri sektörde olan Turanlar Group’un 1996 yılında yapılan özelleştirmeyle aldığı Vezirköprü Orman Ürünleri 100 milyon Euro’yu aşan bir öz sermaye yatırımıyla Peli Parquet, Peli DK (Dekoratif Kapılar) ve Peli Paper markalarının üretimini gerçekleştiriyor. Bu tesiste sadece parke olarak yılda 25 milyon m2 parke üretiliyor. 2017 yılında 2016 yılına göre %38 büyüme gösteren Vezirköprü Orman Ürünleri’nin 10 milyon dolarlık ihracatı mevcut.

Parke olarak ihracata Doğu Avrupa ile başlayan firma şu anda Orta Doğu Bölgesi’ne, İran’a, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’ya ihracat yapıyor.

ÜRETTİĞİ KAĞIDI DÜNYADA SADECE 4 FİRMA ÜRETEBİLİYOR

Vezirköprü Orman Ürünleri’nde Peli Parke ve Peli DK dışında nitelikli ve özellikli diye adlandırılan filtre kağıtta üretiliyor. 2008 yılında Gürcistan’dan alınan tesisi Türkiye’ye taşıyıp üzerine ciddi yatırımlar yaparak poşet çay kağıdı, filtre kağıt üretmeye başlayan Vezirköprü Orman Ürünleri bugün Güney Amerika’dan Çin’e kadar pek çok ülkeye ihracat yapıyor. Dünyada sadece 4 firma filtre kağıdı üretiyor.

‘’ÖZEL ORMANCILIK TEŞVİK EDİLMELİ’’

Gazetecilerin sorusu üzerine sektörün eksikliğine de değinen Bekiroğlu ‘’Ormanlar devletin. Devletin yüksek maliyetini hammadde olarak yüklenmek durumunda kalıyoruz. Özel ormancılık Türkiye’de daha yoğun bir şekilde teşvik edilse yurt dışında daha rekabetçi olabiliriz. Ve daha kolay ihracat yapabiliriz. Çünkü aynı üstün teknoloji, kaliteli üretim ülkemizde de mevcut. Şu an için rekabet edebiliyoruz. Ama gelecekte özel ormancılık mutlaka desteklenmeli, teşvik edilmeli’’ diye konuştu.