YONGA LEVHA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI Ahmet KAHRAMAN SEKTÖR HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Ahmet KAHRAMAN :   1951 yılında Bolu’nun Gerede kazasında doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite tahsilimi Ankara’da yaptım. Dolayısıyla doğduğumuz yer Bolu ama yaşam yerimiz Ankara oldu. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldum. Ayrıca Gazi Üniversitesi’nde Pazarlama Teknikleri hakkında 2 yıl yüksek lisans yaptım. Evli ve 3 çocuk babasıyım. 3 oğlum var. Onun dışında da çeşitli toplum kuruluşlarında görev yapmaktayım. Bunlardan birisi Orta Anadolu İhracatçılar Birliği, Ağaç Orman Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda birliklerinin de koordinatör başkanlığını yapmaktayım. TOBB’un da Orman Ürünleri Meclisi başkanlığını yapıyorum. Son zamanlarda da biliyorsunuz Yonga ve Lif Levha Sanayicileri Derneği başkanlığına seçildim. Nisan ayında yapmış olduğumuz 22.Olağan Genel Kurulumuz sonrası yeni bir yönetim ile çalışmaya başladık. Yine Gentaş Şirketler Grubu yönetim kurulu başkanlığını yapıyorum.

Ülkemiz sınırları içerisindeki tüm yonga levha(sunta)-OSB 19 tesis ve lif levha (MDF) 18 tesis faal olarak derneğimiz bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Son yıllarda artan yatırımlarımızla dünya standartlarında ileri teknoloji ile üretim yapan tesisler kurulmuş ve dünya da söz sahibi kapasite ve üretim teknolojisine ulaşılmıştır. Son MDF yatırımlarımız sonrasında Almanya’yı geçerek Avrupa’nın birincisi, Dünyanın Çin ve Amerika Birleşik Devletlerinden sonra  üçüncü büyük Lif Levha üreticisi konumundayız.

           SEKTÖR:

  • MDF DE AVRUPADA 1. SIRADA DÜNYADA İSE 3. SIRADADIR.
  • YONGA LEVHA DA İSE AVRUPADA 3. DÜNYA DA İSE 5. SIRADADIR.

 Başta mobilya sektörü olmak üzere inşaat sektörü ile de doğrudan bağlantılı olan bu alt sanayi dalımız (Levha Sektörü) son yıllarda büyük gelişim göstermiştir. Yaklaşık 300 bin kişiye doğrudan, 1 milyon insana dolaylı yönden istihdam imkanı sağlayan Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Sektörünün büyüklüğü Mobilya sektörü ile müşterek değerlendirildiğinde ülke ekonomisine 8 milyar dolarlık bir katkısının bulunmaktadır. 2012 yılında bu alt sanayi sektörümüzün toplam levha ihracatı 800 bin m³-(250 milyon Euro), ithalat ise 600 bin m³- (130 milyon Euro) olarak gerçekleşmiştir. Sektörümüzün toplam cirosu ise (iç pazar ve ihracat) 2.6 milyar Dolar’dır. Kurulu kapasitemiz (Yonga Levha : 6 milyon m³/yıl)-(Lif Levha (MDF) 5,5 milyon m³/yıl)’dır.

 2012 yılında kapasite kullanım oranları % 80-85 dolayında gerçekleşmiş ve toplam levha üretim miktarımız 8.500.000 m³ civarında olmuştur.Ülkemizde son yıllarda yapılan yeni yatırımlar ile kapasite, ihtiyacın üzerine çıkmıştır. Bu nedenle mevcut kapasiteler hem Türkiye pazarı için yeterli gelmekte, hem de yurt dışı pazarlara satış olanakları sunmaktadır.

 SEKTÖR ve ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İnce ve düşük değerdeki endüstriyel odunu kullanan, talebi giderek artan bu alt sanayi dalı ormanlarımızın bakımı ve Orman Genel Müdürlüğü satışları açısından son derece önemlidir. Sektörümüz ağacın kesilmesinden fabrikaya getirilip işlenmesine ve nihai ürün mobilya oluncaya kadar geçen süreçte sağladığı istihdam ile ülkemizde önemli bir sanayi dalıdır.

Dünyanın en pahalı odununu kullanan sektör ihtiyacının % 65-70’ini ülkemiz ormanlarından (Orman Genel Müdürlüğünden), % 30-35’ini de ithalat (odun ve yonga-cips) ile karşılamaktadır. 2012 yılında 2.989.169 ton yonga ve odun ithalatı gerçekleştirilmiştir.

Sektörün hammadde yönünden sıkıntısı üretim kapasitesinin % 50 sinin Marmara Bölgesinde yoğunlaşması olmuştur. Bu bölgedeki odun kaynaklarının yetersizliği bu kapasiteyi ithal hammadde ile besleme zorunluluğu doğurmaktadır. Orman Genel Müdürlüğünün kapasitemizin yüksek olduğu bölgelerde odun üretimini artırması gerekmektedir.

Orman teşkilatının düşünce ve gayreti sektörün tüm ihtiyacını karşılamak ve ithal odun ya da yonga(cips)’nın ülkemize girişini en aza indirmektir. Ancak firmalarımız yonga bağlantılarını 2-3 yıllık kontratlar halinde yapmakta ve özel gemiler ile getirmektedir. İthal miktarını birden azaltmak mümkün olmayıp Orman Genel Müdürlüğünün üretimini sürekli artırıp fiyat olarak ta uygun şartlara ulaşıldığında, zaman içerisinde ithalatın azaltılması mümkün olacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı önümüzdeki günlerde bir protokol imzalayacak. Bu protokol ile orman köylüsüne ve orman işçisine sertifika vermeyi planlamaktalar. Bu çalışma ile hem orman işçileri sertifikalı çalışacak hem de orman köylüsü sayısını belirgin hale gelecektir. Ormanda çalışanlarda sigortalı hale gelecek ve OGM nin üretimi de dolayısıyla artacaktır.

Ülkemiz ormancılığını plantasyon ormancılığa taşımamız gerekiyor. Finlandiya’da plantasyon ormancılığı yapıyorlar bir tane makine giriyor bütün ağaçları kesip biçiyorlar. Ormancılığı onlar tarım olarak görüyorlar. Biz de sanayi ormancılığı, yani plantasyon ormancılığını uygulamaya geçirmeliyiz. Bir de Orman Genel Müdürlüğünün sıkıntısı Orman kanunları, özellikle 40. Madde. Kanunların değişmesi lazım. Mesela bizde orman köylüsü nüfusunu 7 milyon civarında gösteriyorlar. Yapılan araştırmalar şunu gösteriyor çalışan orman köylüsü 200 bin. Kooperatif sayısı çok fazla ama ayakta duran kooperatif sayısı çok az. Orman köylüsüne tarım da destek veriyor ama orman sektörü de genel bütçeden destek vererek bakım yaparsa maliyetleri düşürebilirler. Orman yollarımızın standartları çok düşüktür.Büyük araçların girebileceği, nakil yapabileceği, orman yollarının açılması, yapılması konusu önemli.Orman yollarını iyi yaparsak orman yangınları azalır.Orman köylüsüne iyi bakalım biz de destek verelim, alet, edevat, elbise yönünden güçlendirelim. Daha ucuza mal edilen bir sistem kuralım istiyoruz.

Diğer bir sorun da nakliye. Avrupa’da 60 km sonrası bu odun bana yaramaz diyor sanayici. Bizde de Sinop’tan Kastamonu’ya Adana da’ ki fabrikaya buralardan mal veriyoruz. Misal odun 50 lira ise 50 lira da nakliye, böyle bir şey olamaz. Türkiye’nin bir sıkıntısı da mazot pahalı tabi kurtarmıyor nakliyecileri dolayısıyla bunları daha ucuz yapabilmemiz için bir takım çalışmaların yapılması lazım. Bir de bize vasıflı odun verecekler ki biz de maliyetleri düşürebilelim.

Orman Genel Müdürlüğümüz ham madde fiyatlarını Mayıs ayında %7-10 arasında geri çektiler. Tüm dünya odunu bizden çok daha ucuza temin etmekte.Üretim maliyetimizin % 55 ini oluşturan odunun ülkemizde pahalı oluşu ithalatı daha kolay yapılır hale getirmiş durumdadır. Bir takım kolaylıkları da toplantıda görüştük kendileri ile özellikle bu faizler konusuna çok sıcak bakıyorlar, kaldırma yönünde üzerinde çalışmaktalar. Tabi Orman Genel Müdürlüğünün kendi maliyetleri açısından çok fazla yapacağı bir şey yok. Ne kadar  fiyatları geri çekseler de Avrupa’daki bu fiyatlar ile rekabet etmemiz mümkün değil. Orman Genel Müdürlüğümüzün maliyetlerindeki tevzii (orman yönetim-araştırma-geliştirme giderleri) masrafları oldukça yüksek, bu masrafların da odunun fiyatı üzerinden kaldırması gerektiğini düşünüyoruz. Bunları siz genel bütçeden karşılamalısınız dedik.

Orman Genel Müdürlüğünün ürettiği odun içerisinde vasfı çok düşük ince odunlar (3-5 cm) lif yonga standardında bizlere satılmaktadır. Yeni bir standart çalışması yapılıp odun kalitesinin randımanların çapların mutlaka düzeltilmesi gerekmektedir.

2012 YILI HAMMADDE DURUMU

KAPASİTEYE GÖRE SEKTÖRÜN TOPLAM ODUN İHTİYACI

27.382.340 Ster/yıl

13.691.170 ton

FİİLİ ÇALIŞAN KAPASİTEYE GÖRE SEKTÖRÜN TOPLAM ODUN İHTİYACI

20.816.600 Ster/yıl

10.675.179 ton

 

SEKTÖRÜN ODUN KAYNAKLARI

OGM ÜRETİM 2012

BİRİM

2012 SEKTÖRE GELEN

1-OGM LİF YONGA ODUNU 2012 ÜRETİMİ

7.232.900

Ster/yıl

7.232.900 Ster/yıl

2-OGM KAĞITLIK ODUN 2012 ÜRETİMİ

2.917.063

Ster/yıl

2.150.000 Ster/yıl

3-OGM YAKACAK ODUN 2012 ÜRETİMİ

6.432.674

Ster/yıl

2.000.000 Ster/yıl

4-KAVAK , SÖĞÜT VB. ODUN (ÖZEL SEKTÖR)

Ster/yıl

1.000.000 Ster/yıl

5-SANAYİ,ENDÜSTRİYEL ATIK TALAŞ  (ÖZEL SEKTÖR)

Ster/yıl

2.400.000 Ster/yıl

6-İTHALAT YOLU İLE YONGA(Chips)+ODUN

Ster/yıl

6.000.000 Ster/yıl

TOPLAM

Ster/yıl

20.782.900 Ster/yıl

Dernek yönetimimizle birlikte, Orman ve Su İşleri Bakanlığı-Orman Genel Müdürlüğü ile yakın temaslarımız sürmektedir. Teşkilatımız ile birlikte sürekli toplantılar ve ziyaretler yaparak sıkıntılarımızı gündeme getirmekteyiz. Kendileri sektörümüzle ve bizlerle her zaman yakinen ilgilenmekte ve sorunlarımızın çözüm noktasında bizlere yardımcı olmaktadırlar.Buradan tekrar teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.

 FON’LAR ve KDV:

 Sektörümüzün en büyük problemi, ana hammaddemiz ve maliyetimizin %’50-55 ini oluşturan odun temin ve fiyatları dır. Türkiye de odun fiyatları Avrupa ya göre 2 kat, Amerika-Ukrayna-Rusya’ya göre 3-4 kat daha pahalıdır. Odun fiyatlarının yüksek olma sebebi, Orman Genel Müdürlüğünün üretim maliyetlerinin yüksekliği, satış fiyatı üzerine bulunan FON’lar dır.

 Bu FON’lar ağaçlandırma(Tahsisli satışta % 2),(İhale Satışında % 3)-Belediyelere ödenen Dellaliye (%1)-karar pulu:(%0,00569) (FON ların fiyata etkisi % 8’dir) ve %18 KDV’dir. Üretilen odunun fiyatı üzerinde % 8 FON yükü vardır. Bu oranların azaltılması ve ya kaldırılması gereklidir. Orman Genel Müdürlüğünün üretimde Tevzii masrafları(Orman Yönetimi-Araştırma-Geliştirme Giderleri) çok yüksektir. Odun fiyatının düşmesi için bu masraflar azaltılmalıdır.

 Pahalı odun maliyetlerimizi dolayısıyla ihracat şansımızı azalttığı gibi, ithal odunu cazip hale getirerek ciddi döviz transferine neden olmaktadır. Bu nedenle, odunda uygulanan KDV oranının düşürülmesi, odun üzerinde olan fon yükünün kaldırılması sektörümüz açısından çok önemlidir.

 Mobilya sektörünün ana hammaddesi olan sunta ve MDF’yi üretmekte ve %18 KDV ile mobilyacılara satmaktayız. Nisan/2009 tarihinde mobilya ve yan sektörlerinde KDV oranı %18’den % 8’e indirilmiş ve sektörde büyük bir hareketlenme olmuştur. Günümüzde yaşanan sektör krizini aşabilmek için dernek olarak çalışmalarımız sürecektir. Derneğimiz Yönetim Kurulu ile birlikte KDV ve FON’lar konusunda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile görüşme ve girişimlerimiz devam etmektedir.

 PAZAR:

Son yıllarda sürekli artan ithalat yerli üreticilerimizi ve iç pazarımızı sıkıntıya düşürmektedir. Gümrük Birliği anlaşması ve katılımımız sebebiyle çok rahat bir şekilde karayolu ile başta Romanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden Yonga Levha-Lif Levha(MDF) ve Laminat Parke ithalatı yapılmaktadır. Yurt dışındaki hammadde fiyatları ve diğer girdilerin ucuz olması sebebiyle düşük maliyetlerle baş edebilmek ve rekabet şansımızı artırabilmek sektörümüz için son derece zor hale gelmiştir. Avrupalı üreticiler % 20 civarında nihai ürün fiyatlarını düştüler. Pazarımız kötü durumda ve Avrupalı üretici ülkemizi Pazar olarak görmektedir. Ülkemizin Laminat Parke ihtiyacının % 35 i ithal edilir durumdadır. Çok rahat bir şekilde karayolu ile ülkemize levha ithalatı yapılmakta.Biz tam aksine eski yılların odun ham maddesini tüketemez hale geldik. Avrupa ülkelerinden buraya ithalatın baskısı var. İç pazarda daralma var. Bir de bunun yanı sıra ihracatta da daralma var. Son Arap baharı dediğimiz bu ülkelerdeki olaylardan dolayı bir yavaşlama dönemi yaşıyoruz. Dolayısıyla sektörümüz iç piyasada daralma, ihracatta oldukça daralma ve bunun yanı sıra ham madde pahalılığından dolayı Avrupa’dan gelen baskı ile üçlü bir makas ile karşı karşıyadır. Çin’den gelen ithalatı Ekonomi bakanlığımız kontrol altına aldı ama Avrupa’dan gelen ithalata müdahale etmek çok zor. Mücadele için yaptıklarımız biraz olsun meyvelerini vermeye başlamıştır.

TÜRKİYE LİF LEVHA (MDF) SON ÜÇ YILLIK İTHALAT VERİLERİ 

MDF HAM  ve  MDF (KAPLI – BOYALI ) TOPLAM

 

MİKTAR (m3) TOPLAM

TOPLAM (Euro)

ARTIŞ %

TOPLAM RAKAM  2010

190.131

42.159.852

*

TOPLAM RAKAM  2011

264.776

63.258.124

39,25%

TOPLAM RAKAM  2012

382.935

92.889.670

44,62%

TOPLAM RAKAM  2013 (İLK 4 AY)

83.090

20.651.894

-29,28%

     

 

TOPLAM RAKAM  2012 (İLK 4 AY)

117.502

27.500.832

 

 

TÜRKİYE YONGA LEVHA (MDF) SON ÜÇ YILLIK İTHALAT VERİLERİ 

YONGA LEVHA HAM  ve  YONGA LEVHA (KAPLI – BOYALI ) TOPLAM

 

MİKTAR (m3) TOPLAM

TOPLAM (Euro)

ARTIŞ %

TOPLAM RAKAM  2010

202.591

27.188.442

*

TOPLAM RAKAM  2011

130.861

19.505.142

-35,40%

TOPLAM RAKAM  2012

285.183

46.856.848

117,92%

TOPLAM RAKAM  2013 (İLK 4 AY)

84.677

13.455.479

39,40%

     

 

TOPLAM RAKAM  2012 (İLK 4 AY)

51.308

8.300.476

 

 

TÜRKİYE LAMİNAT PARKE SON ÜÇ YILLIK İTHALATI VERİLERİ

 

MİKTAR (m2)

TOPLAM EURO

ARTIŞ %

TOPLAM RAKAM  2010

28.307.076

108.217.715

*

TOPLAM RAKAM  2011

27.767.239

116.986.430

-1,90%

TOPLAM RAKAM  2012

36.498.599

128.778.924

31,44%

TOPLAM RAKAM  2013 (İLK 4 AY)

10.811.000

46.688.091

22,27%

     

 

TOPLAM RAKAM  2012 (İLK 4 AY)

8.841.395

32.165.445

 

 2012 YILI SONU İTİBARİYLE ÜRÜN ÇEŞİTLERİNE GÖRE İTHALAT-İHRACAT (Milyon Dolar)

 Sektörün 2023 ihracat hedefine ulaşması için neler yapılmalıdır?

2023’te bütün sektörün toplamı $ 16 milyar bir taahhüdümüz var. $ 6 milyar mobilya sektörüne,$ 10 milyarı da sektörün geri kalan tamamına belirlendi. Mobilyada hiçbir sorun olacağını zannetmiyorum. Geri kalan kısmı da rekabet edebilirsek hakikaten ürettiğimizi hem içeri hem dışarı satabilirsek çok zorlanacağımızı düşünmüyorum. 2023’e çok bir zaman yok. Türkiye’nin $ 500 milyar ihracat taahhüdü var. Sayın başbakanımıza bu taahhüdü verdik, altını da imzaladık, İhracatçılar birlikleri olarak dolayısıyla elimizden geleni yapacağız.

Avrupalı üreticilerin kurmuş olduğu çatı kuruluş Avrupa Panel Federasyonu (EPF), üretim kapasitemizin yükselmesi sebebiyle, Türkiye’yi bünyelerinde görme düşüncesi bulunmakta ve bizleri davet etmektedirler.Derneğimiz 1995-98 döneminde EPF üye olmuştur.Ancak 1998 yılında üyeliğimizi dondurduk. Şimdi dernek yönetimi ile üyelik konusunu tekrar gündeme getireceğiz.

Ülke olarak cari açığımızı kapatabilmek, istihdam sağlayabilmek, sektörümüzün ihracat miktarlarını artırabilmek ve ithalatı azaltabilmek için desteğe ihtiyacımız vardır. Büyük boyutta yatırımlar yapmış ve kurumsallaşmış olan sektörümüzü daha iyiye taşıyabilmemiz için desteğe ihtiyacımız vardır.

Saygılarımla.

Ahmet KAHRAMAN

YONGA LEVHA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI

31.10.2013