2015 Laminat Parke Trendleri

Piyasada bulunan laminat parke çeşitliliği, günümüzdeki hızla değişen tasarım trendlerinde bile müşterinin bireysellik ihtiyacını tatmin edebilecek düzeyde bulunuyor.Laminat parke tarafından sunulan yaratıcı potansiyel ise, her yeni koleksiyonunun kendi çokluğu içinde sadece görsel açıdan büyüleyici ürünler sunmasıyla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda teknik özellikleriyle de dikkat çekiyor. Laminat parkenin farklılığını her fırsatta dile getiren ve bu anlamda çalışmalar yürüten Avrupa Laminat Parke Üreticileri Birliği EPLF, Domotex 2015 fuarı dahilinde, tedarikçilerinin de olduğu bir grubu biraraya getirerek, uluslararası zemin pazarları için yaptıkları çalışmalarla ilgili bir organizasyona imza atmaya hazırlanıyorlar.

 

EPLF, 2015 yılı laminat parke trendlerini değerlendirirken, iç tasarım anlamında, orijinallik, stil ve doğallığın netliği açısından talep olduğuna ve mevcut laminat parke tasarımları ile, Avrupalı üreticilerinin bu alanda zaten donatılmış olduklarına dikkat çekti. Uluslararası piyasalarda 2015 için büyük mobilya trendleri üç ana tema etrafında toplandığı belirtildi: “Shabby Chic” (salaş şıklık), “Vintage” (rekolte) ve “İskandinav tarz”. Gelişmiş baskı ve son bitirme teknikleri sayesinde, üreticilerin sundukları ürünler dekor ve doku arasındaki mükemmel etkileşimi göstermektedir. Güçlü bir üç boyutlu etkisi ile tanımlanan baskı dekorlar, doğal dokularına sadık kalarak daha otantik bir görünüm ve daha canlı renkler yansıtmaktadırlar. İster zımparalanmış ister kabaca biçilmiş ya da fırçalanmış olsun, yüzey dokuları daima son dokunuşa uygun olarak yapılmıştır. Laminat parkedeki ahşap etkisi önceki yıllara göre daha yumuşak bir genellikte ve daha ayrılmış bir şekilde sunulmaktadır; yüzeydeki çatlaklar ve bağlantı yerleri az belirgindir. Yağlı ahşap zemin stillerindeki son katlar, yüksek parlaklıktan yarı matlığa ve düşük matlıktaki parlaklık etkilere kadar farklılık göstermektedir. Taş dekor aralığındaysa, yüksek kaliteli seramik dokular ve yarı-mat görünümlü veya gözenekli doğal taşlarla otantik olarak yenilenmiş yüzeyler vardır. Çok yönlü meşe dekorları uluslararası laminat parke pazarına hakim olmaya devam etmektedir. Ancak yine de, ahşap dekorlarda diğer bazı üst grup ve doğal tasarımlar (ki bunlar arasında karaağaç, dişbudak, ladin, karaçam, ceviz ve çam gibi hammaddeli ürünler bulunuyor) da alıcılar arasında giderek yaygınlaşmaktadır. Renk konusundaysa, ahşap etkileri halen hafif doğal tonlardaki bej, açık bej, krem, sıcak, açık gri tonları, hatta mat beyaz renkleri kapsamaktadır.

 elnd1414_b3_Egger

Ekstra uzun plakalar ve etkin çok şeritli zemin döşeme

Açık alan yaşamları için mevcut eğilim ekstra uzun ve ekstra geniş biçimleriyle popülerleşen tahta döşemelerdir. Bunlar odaları daha büyük gösterebilmekte ve daha güzel zemin desenleriyle, renk ve dokuların otantik ahşap dekor havasını yakalamasını sağlamaktadır. Tek şeritli, iki veya daha fazla metre olan ekstra uzun plakalarda bile hiç bir şekilde tekrarlanan dekor etkisi yoktur ve her bir plaka kendi doğallığında gelişmiş havasındadır. Ayrıca akıllı tıklama kilit sistemlerinin de yardımıyla, XXL plakalar bile hızlı ve rahat bir döşenebilmektedir.
elnd1414_b4_Meister

Çok şeritliler sektöründeyse, Avrupalı üreticiler oldukça etkili ve zarif bir şekilde geleneksel desen yapısını laminat parkeye taşımaktadırlar. Geleneksel parke panellerinde dekoratif ve geometrik farklılıkları kullanarak ama bir o kadar da modern anlayışla yaratıcı sonuçlar sunmaktadırlar. Özel tahta tasarımların mevcut olduğu pazarda, çok yönlü laminat parke-koleksiyonlarının boyutları da yükselmektedir. Örneğin mutfak ve banyo kullanımları için nem tutmayan yüzeyler, giriş ve çalışma alanlarında kaygan olmayan yüzeyler gibi özel koleksiyon alternatiflerine eğilim artmaktadır. EPLF’nin iddiasına göre, kanıtlanmış kaliteleri ve geleceğe dönük yenilikler sayesinde, Avrupa yapımı laminat parkeler 2015 yılında da dünya liderleri arasında yer almaya devam edecektir.

elnd1414_b5_parador