2016 Londra Tasarım Festivali’ne Özel Bir ‘Gülümseme’

AHEC, Alison Brooks Mimarlık ve Arup işbirliğiyle,

Özel projenin kurulumu, yapısal kereste yeniliği içindeki on yıllık araştırma ve geliştirmeye ait en önemli gelişmelerden biridir ve inşaat sektöründeki sertağaç CLT kullanımını artıracaktır

 

10.Ağustos.2016 – Amerikan sertağaç endüstrisinin önde gelen uluslararası ticari birliği olan Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), mimarlık ofisi Alison Brooks Architects (ABA) ve Arup işbirliği ile 2016 Londra Tasarım Festivali’ne katılacağını duyurdu. Mimar Brooks, Amerikan lale ağacı kullanarak çapraz lamine ahşap (CLT) tekniğinin yapısal ve mekansal potansiyelini gözler önüne seren ‘Gülümseme’ (The Smile) adlı bir kentsel kurulum tasarladı. 17 Eylül’den 12 Ekim’e kadar, Chelsea Sanat Koleji’nin Rootstein Hopkins Parade Ground lokasyonunda sergilenecek ‘Gülümseme’ projesi, festivalin önemli eserlerinden biri olarak halk tarafından keşif ve tecrübe edilmeyi bekleyecek.

Image 03

Ünlü mühendislik firması Arup’un uzmanlığıyla ve inşaat büyüklüğündeki sertağaç CLT’nin ilk kez kullanımıyla gerçekleşecek projede, Alison Brooks’un konsepti; 3.5m yükseklik, 4.5m genişlik ve 34m uzunluğundaki, kavisli dikdörtgen şeklinde muhteşem bir borudur ve dünyanın ilk sertağaçtan yapılmış olan ‘mega-boru’sudur. Bu proje için Arup’un mühendislik ekibi, 150 metrekarelik kapalı alan oluşturmak amaçlı sadece 60 metreküp ahşap kullanarak, en verimli yapısal formu türetmeye çalışıyorlar. CLT duvarlarında çalışan gerilme ve sıkıştırma kuvvetleri, kendi yüksekliklerindeki delikler tarafından ifade edilecektir. ABA bunları kullanırken, gün boyunca Gülümseme’nin iç mekanları arasındaki ışık desenlerini oluşturmalarını, geceleri de bir kent feneri görevini üstlenmelerini amaçladı.

Image 02

Mimar Alison Brooks konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Gülümseme enstalasyonu, çapraz lamine lale ağacından yapılmış olan, büyük kavisli, içi boş bir borudur. Tıpkı bir tekerlek gibi, tek bir noktasından yere dokunur. Gülümseme’ye, kavisin yere değdiği alandan giren ziyaretçi, 34 metre uzunluğundaki boruyu uçtan uca yürüyerek, ışığa doğru yükselen yepyeni bir mekan tarzını keşfedebilir. Gülümseme’nin iç dekorasyonunun dört tarafı da aynı güzellikte sertağaç panelleriyle yapılanacaktır. Bu dekor tam anlamıyla bütünsel bir renk, doku, koku ve ses deneyimi sunacaktır. Gülümseme’nin iki açık ucu ile huni benzeri bir iç mekan tasarımı uyandırılırken, bu açıklıklar aynı zamanda şehre bakan balkonlar vazifeleri de göreceklerdir.

 

Duvarların yanı sıra, delikler gün boyunca, zeminde değişen desenler çizen güneş ışığına izin verecektir. Delikler aynı zamanda ziyaretçiye, yapının nasıl bir performans anlayışı olduğuna dair fikir verirler. İç dekor geceleri, dinamik eğri zemini takip eden doğrusal ışık şeritleri ile aydınlanacaktır. İşte bu, kereste devrimin mutlu yüzüdür” diyen Brooks ekliyor: “Bu projede, ufak bir binanın yarattığı büyük mucizeler sayesinde, sertağaç CLT’nin yapısal bir malzeme olarak nasıl bir performans sergilediğini gözler önüne seriyoruz.”

 

İki hızlı inişiyle 12 m’lik kolonlarla desteklenmiş bölümlerin sendelerken kararlılık göstermesi söz konusu olsa da, Brooks, 34m’lik pavyonun tamamını hareketsiz olması için tasarlamıştır. Alman CLT öncüsü Züblin kereste şirketi tarafından sağlanan, üçü kavisli toplam 12 sanayi ölçekli lale ağacı CLT panelleri, 14m’ye kadar uzunluğa ve 4.5m kadar genişliğe sahip olduğundan bu alanda, gelmiş geçmiş en büyük üretim olduğu ifade edilmektedir. Paneller projenin tamamen kendini dengeleyen yapısını oluştururlar ki, altlarında bunu destekleyecek bir çelik kiriş yapısı yer almamaktadır. Brooks ve Arup mühendisleri, CLT panellerini, 2000 kendinden diş açan vida ile dört taraflı boru yapı içine oturtarak, gücünü dört katına çıkarttılar ve böylece yerçekimine meydan okur gibi görünen uçlarının havaya doğru kaldırılmasını sağladılar. Bunu tutturmak için ark, beton vinç denge ağırlıkları ile yüklenen bir ahşap beşik içine cıvatalandı ve bir metre çim altında gömüldü.

 

Gülümseme enstalasyonu, sertağaç CLT kullanımının yalnızca vitrin malzemesi olmasının ötesinde, bütün unsurların en iyi halleriyle çalışmasına fayda sağlamasına dikkat çekmektedir. Bu ölçek ve mühendislik açısından büyük bir meydan okuma teşkil etmenin yanı sıra, CLT kullanarak bir binanın ne kadar heyecan verici ve güzel olabileceğinin de göstergesidir. AHEC için Gülümseme, Arup ile olan yapısal ahşap yenilik içine katılan, on yıllık araştırma ve geliştirmelerin en önemlilerinden biridir ve inşaat sektöründe CLT kullanımını genişletmeye ilham olacaktır. Arup Genel Müdür Yardımcısı Andrew Lawrence bu konuyla ilgili şöyle konuşuyor: “Gülümseme, bugüne dek CLT ile yapılan inşaatların en zorlu yapısıdır. Her bir unsuruyla limitleri zorlamaktadır. Sertağaçların inşa alanındaki potansiyelini tam anlamıyla gözler önüne sermektedir.

 

Bu yıl İngiltere’nin başkenti genelinde, 17-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan Londra Tasarım Festivali, düzenlenen organizasyonlar için 400’den fazla mimar, tasarımcı ve sanatçıları bir araya getiriyor. Gülümseme enstalasyonu, Londra’nın en tanınmış ve sevilen mekan alanlarında sergilenecek olan dört ana simge projeden (Landmark Projects) biridir. Londra Tasarım Festivali Direktörü Ben Evans şöyle anlatıyor: “Simge projeler festivalimizin programının önemli bir parçasıdır. Daima farklı bir ölçekte olurlar ve halka açık yerlerde, her zaman çok geniş bir kitleye ulaşırlar. Bu noktada mimar seçimi anahtardır ve Alison Brooks Mimarlık ofisi de malzemelerin yenilikçi kullanımıyla tanınmaktadır. İddialı fikirlere olan güçlü bağlılıkları onları, bu yılki AHEC ile yapılan Landmark projesi için ideal bir seçim haline getirmiştir.”

 

Yepyeni bir ürün oluşturma ve sertağacın yeni bir kullanım yolu olması, mimar ve mühendislerin ahşap konstrüksiyona yaklaşımını adeta dönüştürecektir. Yapı, sert ağaçların ahşap inşaat devriminde rol oynayacağını kanıtlamayı amaçlamaktadır. Proje AHEC’in bugüne dek Londra Tasarım Festivali ile gerçekleştirmiş olduğu; Timber Wave (Ahşap Dalga), Out of the Woods, Endless Stair (Sonsuzluk Merdiveni) ve The Wish List (Dilek Listesi) gibi son derece önemli işbirliklerini temel almaktadır. Ancak Gülümseme, Alison Brooks Architects mimarlık ofisi tarafından tasarlanan en önemli ilerlemedir, çünkü ilk kez sertağaç CLT’nin, endüstriyel ölçekli paneller seviyesinde kullanımının sonucudur. Bu paneller, ahşap yapıya bir devrim niteliğinde yeni bir unsur getiren lale ağacı CLT’nin potansiyeline inanan kereste firması Züblin Timber tarafından üretilmektedir.

 

Lale ağacı boldur, hafiftir ama güçlü bir sertağaçtır ve ‘Gülümseme’ de binalardaki yapısal kullanım özelliğini göstermek için AHEC tarafından teşvik edilen bir projedir. CLT dünyada yaygın bir inşaat unsuru olarak kabul görüyor olsa da, şu ana kadar yumuşak ağaç ahşaba münhasıran yapılmıştır. AHEC lale ağacını bir süredir deneyimlemektedir ve bundan iki yıl önceki Londra Tasarım Festivali’nde yer alan ve dRMM mimarlık tarafından tasarlanıp Arup mühendisliğinde inşa edilen Sonsuzluk Merdiveni projesinde bu malzemenin üstünlüğünü gözler önüne sermiştir. Orada kullanılan lale ağacı CLT panelleri el işçiliği ile yapılmış ve bir prototip oluşturmuşken, şimdi bu ‘Gülümseme’ projesinde kullanılan paneller, aslında ticari olarak yumuşak ağaç ahşap imalatçılığı yapan Alman kereste firması Züblin tarafından, tam anlamıyla bir imalat süreciyle gerçekleştirilmektedir.

 

‘Gülümseme’ enstalasyonuyla ilgili olarak AHEC Bölge Müdürü Roderick Wiles ise şunları söyledi: “Projede lale ağacı CLT kullanma kararımız, hem Amerikan sertağaç üreticileri, hem de çevre için hayati önem taşımaktadır. Keresteyi en çevre dostu şekilde kullanmak için, büyümüş olanı hasat etmek ve mümkün olduğunca azını atmak gereklidir. Lale ağacı CLT kullanımında çifte bir kazanç söz konusudur. Birincisi, kerestenin bol miktarda bulunabilmesidir ki, lale ağacı, sertağaç ormanlarının büyük bir kısmını temsil etmektedir. İkincisi ise CLT, keresteyi en düşük derecede kullanmaktadır. Bunlar mobilya üretimi için ihraç edilmeyen derecelerdir, aksi halde çok kısıtlı bir pazar vardır. Bu daha önceden sevilmemiş olan dereceleri kullanmak konusu çevreye fayda sağlarken, yeni bir pazar potansiyeli gören üreticiler için de kârlıdır.

 

AHEC Hakkında

Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), tüm önemli Amerikan sertağaç şirketlerini ve tüm büyük Amerikan sertağaç ürünleri ticari birliklerini temsil eden, ABD sertağaç endüstrisinin lider uluslararası ticaret birliğidir. AHEC dünya çapında Amerikan sertağaçlarının, 50’den fazla ihracat pazarında tanıtımını yapmaya yönelik, mimar, hazırlayıcı, tasarımcı ve son aşama kullanıcılarına türlerin çeşitli-liği, ürünler ve tedarik kaynaklarına dair teknik bilgi sağlamaya odaklanan bir program yürütmektedir. Ayrıca, AHEC tam seri teknik yayınlar da üretmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen www.americanhardwood.org adresini ziyaret ediniz.

 

Alison Brooks Architects” Mimarlık Ofisi Hakkında

1996 yılında kurulan Alison Brooks Mimarlık Ofisi (ABA), kentsel dönüşüm ve sanat kamu binalarından, yüksek öğrenim ve konutlara kadar farklı projelerdeki tasarım mükemmelliği ile uluslararası bir üne kavuşmuştur. ABA’nın mimarisi, her bir projenin, kültürel, sosyal ve çevresel bağlamlarda yoğun araştırmalarıyla bilgilendirilir. Bu yaklaşım onların, her biri ayrı bir kimliğe sahip binalar ve kentsel düzenler için otantik ve duyarlı çözümler geliştirmelerini sağlar. Detaylara verdiği olağanüstü önem ve heykel yaklaşımıyla tanınan Alison Brooks Mimarları, RIBA’nın üç saygın mimarlık ödülleri olan Stirling Ödülü, Manser Madalyası ve Stephen Lawrence Ödülünü alan tek İngiliz şirketidir. ABA, aralarında 2012 Yılın Mimarı ve Yılın Konut Mimarı ödüllerinin de yer aldığı çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülün sahibidir. ABA ayrıca, 2016 Ekim’inde açılacak Oxford Üniversitesi’ndeki yeni Cohen Quadrangle dahil olmak üzere İngiltere çok sayıda önemli mimari projeyi tasarlamaktadır. Yakın zamanda Ely Court’ta bulunan South Kilburn Estate’teki çalışması için bir RIBA Ödülü kazanmıştır. Mimarlık ofisi 2016 Venedik Bienali’nde 20. yüzyıl sosyal konut ve çağdaş kent yönetimini inceleyerek kendi araştırmalarını sergileyecek. Daha detaylı bilgi için www.alisonbrooksarchitects.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Arup Hakkında

Arup, yapısal çevre ve endüstri genelinde dünyanın en önde gelen projelerinin çoğunun kalbindeki yaratıcı güçtür. Dünya çapında 90’dan fazla ofise sahip 12.000 Arup planlamacısı, tasarımcılar, mühendisler ve danışmanlar, dünya genelinde yenilikçi projeler üretmektedirler. Şirketin ahşap ile çalışan multi-disipliner bir ekibi vardır ve bu yapısal, yangın, titreşim, akustik, bina fiziği ve cephe mühendislerinin yanı sıra kendi alanlarında önde gelen uzman malzeme bilim adamlarını kapsamaktadır. Arup malzemenin sınırlarını zorlamaya yardımcı birçok ödüllü ve yenilikçi ahşap yapıları geliştirmiştir. Bir malzeme olarak hem ahşabın, hem de imalat ve bağlantı tekniklerinin tam bir anlayışta olması, dayanıklı ve maliyet-etkin kereste çözümleri geliştirmekteki anahtarıdır. Daha detaylı bilgi için www.arup.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Züblin Timber/Kereste Hakkında

Züblin Timber ahşap inşaatı alanında iddialı ve öncülük eden çözümleriyle dikkat çekmektedir. Ahşap yapı projeleri geliştirme, üretim, dağıtım ve yüksek kaliteli yapı sistemlerinin yürütülmesi için gerekli ahşap mühendisliği alanında anahtar teslim proje sağlayıcısıdır. Züblin’in ahşap inşaatı ekibi Merk ve Stephan, etkin çözümler ve yaşamın sürdürülebilir kalitesi için müşterilerle el elele çalışırlar. Daha fazla bilgi için www.zueblin-timber.com ziyaret edebilirsiniz.

 

Londra Tasarım Festivali Hakkında

Londra Tasarım Festivali, Londra Moda Haftası, Frieze Sanat Fuarı ve Londra Film Festivali’nin yanısıra Londra’nın sonbahar yaratıcı sezonun önemli bir aktivitesidir. 2003 yılında başlatılan festival, Londra’yı dünyanın tasarım başkenti olarak tanıtmak ve uluslararası tasarım toplumuna bir ağ geçidi olmak amacıyla dünyanın en büyük ve en heyecan verici tasarım etkinliklerinden biridir. Festival bu yıl, 17-25 Eylül tarihleri arasında, V&A müzesindeki heyecan verici bir programdan, Trafalgar Meydanı’ndaki çok önemli bir enstalasyona, şehir genelinde 400’ün üzerinde etkinlik ve enstalasyon ile dokuz gün sürecek festivale katılan 300 ortağıyla gerçekleşecek. Daha detaylı bilgi için www.londondesignfestival.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Arts London (Londra Sanat) Üniversitesi Hakkında

Arts London Üniversitesi (UAL), sanat, tasarım, moda, iletişim ve sahne sanatları alanlarında Avrupa’nın en büyük üniversitesidir. Uluslararası üne sahip altı kolejin; Camberwell College of Arts, Central Saint Martins, Chelsea College of Arts, London College of Communication, London College of Fashion ve Wimbledon College of Arts bir federasyondur. UAL geçtiğimiz günlerde, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 2016/17 dönemi için sanat ve tasarım alanlarında dünyanın en iyi 5 üniversitesinden biri olarak yer aldı. Daha fazla bilgi için lütfen www.arts.ac.uk/about-ual adresini ziyaret ediniz.

 

UAL’nin Chelsea College of Arts (Chelsea Sanat Koleji); Güzel Sanatlar, Grafik Tasarım, İç Tasarım ve Tekstil Tasarımı konularında uzmanlaşmış olan ve dünyanın önde gelen sanat ve tasarım kurumlarından biridir. Mezunları arasında; Turner Ödüllü sanatçı Anish Kapoor ve Chris Ofili, Oscar ödüllü Steve McQueen ve aktör Alan Rickman bulunmaktadır. Chelsea, Londra Sanat Üniversitesi’nin (UAL) altı kolejinden biridir.