2017 yılı boyunca artışta olan kereste fiyatları kasım ayında yükselişe mola verdi.

Kereste piyasasında kış sezonunun kendisini hissettirmesi ile birlikte talebin bir miktar yumuşaması dikkat çekti. Talebin bu yumuşama sürecine girmesinin Türkiye genelinde hava şartlarının bir miktar kış koşullarını hissettirmesi olarak yorumlandı. Aslen havaların genel kabilde kış olmasına karşın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi olumlu sonuçlar ortaya koyarken, Kasım ayı için beklenen talep düşüşünün yaşanmamasına sebebiyet verdi.

Bu talep yumuşaması ile aynı dönemde Türkiye’ye ithal kereste girişindeki miktarsal artış dikkat çekti. Özellikle Ukrayna ve Rusya’dan olmak üzere toplamda 101,000 m3 ithal inşaatlık kereste iç pazara Kasım ayında dahil oldu. Miktardaki bu yükselişin ithalatçılar tarafından kış aylarına hazır olunması  maksadıyla gerçekleştirildiği görülmekte.

Toplamda hem talebin belli miktarda yumuşaması hem de kereste ithalat miktarının yüksek seviyede gerçekleşmesi Orman Genel Müdürlüğü ihalelerinde tomruk fiyatlarının artışa devam etmesine karşın iç piyasada fiyatların yer yer sabit kalmasına yer yer de gerilemesine yol açan unsurlar olarak karşımıza çıktı. Kasım ayında tabiri caizse mola diyen fiyatların Aralık ayında yükselişini devam ettirmesi beklentiler dahilinde.

Ki nitekim önümüzdeki günlerde hava koşullarının gidişatının fiyatlar konusunda belirleyici olacağı aşikar. Türkiye’de kışın etkilerinin artması ile birlikte mevcut imkanlarımızın yapısı yerli üretimi gerileteceği gibi Rusya ve Ukrayna’da bataklıkların donması ve toprağın sertleşmesi ile ormanlara girilip ürün alınmasına olanak sağlayacak. Gündemde piyasaya direk etki edecek potansiyele sahip diğer bir husus Danıştay’ın tahsislerde dikili satışlarını durdurmuş olması. Bu konunun çözümünün uzaması iç piyasa dengelerini hızla ve direkt olarak etkileme potansiyeline sahip. Bu da hususları bir araya getirip okuduğumuzda şu anlama geliyor ki; az veya çok yerli kereste arzı kısılırken, ithalat arzı artacak.