Doç. Dr. Zeki Candan ve Proje Grubu TÜBİTAK’tan Ödül Aldı

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Candan, Yüksek Lisans Öğrencisi Mert Yıldırım ve Orman Endüstri Mühendisi Sivan Sunobar TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından düzenlenen Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda “En İyi Proje Ödülü’nü” üçüncülükle almaya hak kazandı.

İstanbul Üniversitesi Yüzlerce Proje Arasından İlk 3’e Girdi

TÜBİTAK’ın 2017 yılında düzenlediği Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’na yapılan yüzlerce proje başvurusu arasından yaklaşık 150 proje seçildi. Bu projeler 2 aşamalı jüri değerlendirme sistemine tabi tutulduktan sonra ilk aşamada projelerin belirli ölçütlere göre ön inceleme ve dış danışman değerlendirmeleri yapıldı. 1. aşamayı başarıyla tamamlayarak 2. aşamaya geçmeye hak kazanan projeler, Final Sergisi’ne katılmaya hak kazandı. Çeşitli kategorilerde finale kalan projeler 20-22 Kasım 2017 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’ne ait müzede düzenlenen Final Sergisi’ne davetli olarak katıldı. Bu süre zarfında finalist proje grupları, konusunda uzman jüri üyelerinin karşına çıkarak sözlü sunumlarını gerçekleştirdi ve kendilerine yöneltilen sorulara yanıt verdi. Jüri üyelerinin önceden tanımladığı çok sayıda bilimsel ölçüte göre yaptığı puanlamanın ardından ilk üçe giren projeler belirlendi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 23 Kasım 2017 tarihinde yapılan Ödül Töreni’nde, dereceye giren projeler açıklandı. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Candan, Mert Yıldırım ve Sivan Sunobar tarafından yoğun bir emeğin sonucunda hazırlanan proje çalışması, maddi ödülün yanı sıra plaket ile ödüllendirildi. Böylece yarışmada İstanbul Üniversitesi’ne ilk “TÜBİTAK Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması Ödülü” kazandırılmış oldu.

“Ülke Ekonomisine Katma Değer Yaratma Kaygısı Taşımalıyız”

İstanbul Üniversitesi’nin ülkemiz üniversiteleri arasında öncü bir konumda yer aldığını belirten Doç. Dr. Zeki Candan, “Dünyanın en köklü üniversiteleri arasında yer alan İstanbul Üniversitesi, son yıllarda yapmış olduğu büyük vizyon güncellemesi ve aksiyonlar ile bulunduğu konumunu pekiştirmiştir” şeklinde konuştu. Bilimsel proje süreçlerinin ele alınmasında sanayinin ihtiyaçlarından yola çıkılmasının hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Candan, “Üniversitelerde yapılan çalışmaların misyonunda muhakkak ülke ekonomisine katma değer yaratılması, sanayinin sorunlarına çözüm üretilmesi, istihdam artışına katkı sunulması, ithal ikamesinin sağlanması gibi unsurlar yer almalıdır” dedi.

Üniversitemizin son dönemde elde ettiği başarılara da değinen Doç. Dr. Zeki Candan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “YÖK tarafından bu yıl başlatılan uygulamada birçok önemli üniversiteyi de geride bırakarak ‘Türkiye’nin 10 Araştırma Üniversitesi’ arasına giren, ‘Üniversite- Sanayi İşbirliği Ödülü’ alan, ‘En İyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’ arasında ilk 3’e giren, 3 yıldır üst üste ‘En Çok Patent Başvurusu Yapan Üniversite’ olan ve son olarak ‘Uluslararasılaşma Bağlamında Desteklenecek Pilot Devlet Üniversiteleri’ arasına seçilen Üniversitemizin hem ulusal hem de uluslararası arenada çok daha üstün bir pozisyonda yer almasına katkı sunmak, bir akademisyen olarak görevlerimiz arasında yer almaktadır.”

“Başarılar Bir Sonraki Hedeflere Koşmamızı Sağlıyor”

Proje çalışmalarında gelişmiş ülkelerde çok farklı disiplinlerden araştırmacılar, öğrenciler, sanayi kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığını söyleyen Doç. Dr. Candan “Büyük bir titizlik ve gayret ile gece gündüz hatta hafta sonları ve tatil günleri de yoğun bir çalışma temposu ile çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bu süreçlerde elbette bedenen yorulmaktayız fakat ortaya çıkan yüksek etki değerine sahip yayınlar, hem uluslararası hem de ulusal bilimsel konferans ve yarışmalarında aldığımız çok sayıda ödül, patentleme süreçleri gibi somut ve anlamlı çıktıları görmek, bizleri dinlendiriyor ve büyük bir mutluluk ile bundan sonraki hedeflere koşmamıza enerji kaynağı oluyor” diyerek çalışma motivasyonlarını nereden aldıklarını anlattı.

TÜBİTAK Ödülü kazanan bilimsel çalışma neticesinde ortaya çıkan yöntem ve ürünlerin patentlenmesi ile ilgili faaliyetlerin İÜ Rektörlüğü, İÜ BAP (Bilimsel Araştırmalar Birimi), İÜ TTM (Teknoloji Transfer Merkezi) ve İÜ TTO’nun (Teknoloji Transfer Ofisi) destekleri ile başarılı bir şekilde devam ettiğini de ekleyen Doç. Dr. Candan, “Aldığımız ödüller ve gerçekleştirmiş olduğumuz proje çalışmaları ile ilgili Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak, Sayın Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Recep Güloğlu ile Prof. Dr. Bayram Mert Savrun, Sayın Genel Sekreterimiz Dr. Metin Küçük, İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü ve İletişim Fakültesi Sayın Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu’ya bilgi aktardık. Kendileri de tarafımızdan sürdürülen bilimsel faaliyetleri takdir ile izlediklerini, bundan sonraki süreçte de destekleneceğini ve Üniversitemize katmış olduğumuz değer ve kazandırdığımız çok sayıda ödülden dolayı teşekkürlerini ilettiler” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Üniversitemizi hem ulusal hem de uluslararası platformlarda başarıyla temsil eden, gerçekleştirmiş olduğu kıymetli bilimsel faaliyetlerin neticesinde birçok ödülü Üniversitemize kazandıran Öğretim Üyemiz Sayın Doç. Dr. Zeki CANDAN, değerli Yüksek Lisans Öğrencimiz Mert YILDIRIM ve mezunumuz Sivan SUNOBAR’ı tebrik eder, göstermiş oldukları başarıların daha da yükselmesini dileriz.