Finlandiya Ormancılık Sanayinde 2013

2013’te Finlandiya Ormancılık Sanayi:

Ekonomik kriz ana pazar taleplerini zayıflatıyor

Finlandiya Orman Endüstrisi Federasyonu Genel Direktörü Timo Jaatinen; “Avrupa’nın zayıf ekonomik durumu, Finlandiya orman endüstrisinin geleceğini de etkiliyor. Finlandiya artık, sektörün maliyet yükünü hafifletmek için gerekli önlemlerin hızla uygulanmasını odaklanmalıdır.”

Finlandiya Ormancılık Sanayi Federasyonu üyelikleri, Finlandiya’daki kağıt hamuru, kağıt ve mukavva üreticilerinin yanı sıra, hızar ve kontrplak fabrikaları gibi doğrama ürünleri ve diğer ahşap esaslı ürünlerin üreticileri gibi tüm ahşap ürünleri şirketlerinin % 80’ini kapsıyor. Federasyonun Genel Direktörü Timo Jaatinen, Finlandiya Ormancılık Sanayi’nin 2013 Ocak ayından Mart ayına kadar olan genel durum değerlendirme raporunu yorumlarken; “Finlandiya Orman Endüstrisi’ni rakip ülkelere göre, daha yüksek bir düzeyde tutmak, rekabet gücünü korumak için gereklidir” diyor.

2013 yılının ilk çeğreğini kapsayan rapora göre yapısal değişim, ambalaj malzemeleri için daha iyi bir durum yaratırken, grafik kağıtları için işi zorlaştırıyor. Bu dönemde, kağıt ve karton üretimi, 2012 yılı aynı dönemine göre, % 2,8’lik bir artışla, 2,7 milyon tona ulaşıyor. Mukavva, 2012 yılının ilk çeyreğinden itibaren yaklaşık % 17 bir artışla, Ocak-Mart döneminde 750.000 ton üretim yapılıyor. Bu artış, Finlandiya mukavva üretim kapasitesinin, bir önceki yılın aynı çeyreğinde kaydedilen düşük düzeyi nedeniyle kaydedilen bir artış. Grafik kağıdı tüketimi, yılın ilk yarısında Avrupa’da % 5,5 düşerken, Finlandiya grafik kağıt üretimi 1,6 milyon ton olarak kaydediliyor. İhracat fiyatları geçen sonbahardan bu yana düşüyor. Baskı ve yazma kağıtları için yapısal değişim devam ederken, bu durum piyasayı da zorluyor. Ocak-Mart döneminde, kağıt hamuru üretimi, 2012 yılının aynı dönemine göre, % 3,7’lik bir artışla1,8 milyon tona geliyor. Bir önceki yıla göre, yurtiçindeki işlenmiş ve ihracat teslimat hacminin % 20,5 düştüğü, kağıt hamurunun piyasa fiyatının geçen sonbahardan bu yana arttığı kaydediliyor. Rapora göre ayrıca, ekonomik durgunluk, Avrupa’da kereste için de talep azaltıyor. Daha da fazlası, Orta Avrupa’da sert kış hava koşulları yüzünden, inşaat sezonu başında kapalı tutulan ve teslimatları geciken keresteler, her zamanki tarihlerin ​​ötesinde ertelenmeye neden olduğu belirtiliyor. 2013 yılının ilk çeyreğinde üretilen kereste 2,5 milyon metreküplük bir hacimle bir önceki yıla göre kadar yaklaşık % 10 fazlalık gösteriyor.

Finlandiya inşaat sektörüne dair yeni bir raporda da, inşaat faaliyetinin cari yılda % 3 oranında düşmeye devam edeceği tahmin ediliyor. 2014’ten önce de, büyüme beklenmiyor. Odun hammadde maliyetinin, son ürünlerin fiyatlarına göre makul kalmadığı sürece, Finlandiya’nın rekabetçi bir orman sanayisine sahip olamayacağına dikkat çekiliyor.