İÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Candan ve Yüksek Lisans Öğrencisi’nin Girişimcilik Başarısı

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Candan ve Yüksek Lisans Danışmanlığını yaptığı Mert Yıldırım TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) Teknogirişim Sermayesi Desteği almaya hak kazandı.

Bireysel Genç Girişim Programı’nı TÜBİTAK TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte koordine ediyor. Bu kapsamda 20 uygulayıcı kuruluş aracılığıyla 3 bin 327 girişimci iş fikri başvurusu yapıldı. Bunlardan bin 457 girişimci 1. aşama desteği almaya uygun görüldü. Uygulayıcı kuruluşlar 1. aşama desteği alan girişimcilerden 320’sinin 2. aşamaya başvurmasını onayladı. Bunlarda da 312’sinin başvuru şartlarına uygun bulunarak panel değerlendirmesine kabul edildi. TÜBİTAK tarafından yapılan panel değerlendirmeleri sonucunda, 206 girişimcinin (%6) Teknogirişim Sermayesi Desteği alması uygun bulundu.

Bireysel Genç Girişim Programı desteği alan üstün başarılı girişimcilerin, Türkiye ve İngiltere’nin birlikte yürüttüğü Kâtip Çelebi & Newton Fonu çerçevesinde, İngiltere’de İnovasyonun Liderleri Burs Programı’ndan (Leaders in Innovation Fellowships) faydalanma imkânları da bulunmaktadır.

Doç. Dr. Zeki Candan’ın danışmanlığında Mert Yıldırım tarafından yürütülecek proje, İÜ Orman Fakültesi’nin konu kapsamındaki ilk projesi, İstanbul Üniversitesi’nin ise 4. projesidir. Bu projede yenilenebilir doğal kaynaklar ile atıkların kullanılması sonucunda biyo-esaslı nanoteknolojik kompozit malzemelerin geliştirilmesi kapsamında çeşitli çalışmaların gerçekleştirilmesi planlanıyor. Böylece hem doğal kaynaklardan katma değerli sanayi ürünlerinin üretimi söz konusu olabilecek hem de kaynakların sürdürülebilir kullanımına katkı sunulmuş olunacak.

Söz konusu proje kapsamında geliştirilen ürünlerin patentleme çalışmalarının ardından ticarileştirilerek ülke ekonomisine katkı sunulmasının amaçlandığını söyleyen Doç. Dr. Zeki Candan, “Bu süreçte yakın ilgi ve desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak’a, Rektör Yardımcılarımıza, BAP Koordinatörü ve değerli çalışanlarına, İÜ Teknokent Yönetimi’ne, TTM ve TTO Yönetimi ve kıymetli çalışanlarına candan teşekkür etmeyi borç biliriz. Büyük onurla bireyi olduğumuz İstanbul Üniversitesi’nin YÖK tarafından özel kriterlere göre seçtiği Türkiye’nin 10 Araştırma Üniversitesi arasına girmeye hak kazandığı bu süreçte, söz konusu projemizin onaylanması özel bir anlam taşıyor. Bizler de yaptığımız akademik çalışmaları ARGE & inovasyon makro mimarisi ile ele alarak know-how üretmek için sanayi ile birlikte gece-gündüz hafta içi hafta sonu tatil demeden yoğun çaba harcıyoruz. Bunların meyvesini proje başarıları ile almak bize ayrı bir keyif veriyor ve bundan sonraki süreç planlamamızı motive ediyor” şeklinde konuştu.