Kayseri Marangozlar Mobilyacılar ve Döşemeciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Sarıkaya ile yapılan röportaj

 

Kayseri Marangozlar Mobilyacılar ve Döşemeciler Odası hakkında bilgi alabilir miyiz?

Odamız 1965 yılında kuruldu. Şu anda faal olarak 1.110 adet KOBİ kayıtlıdır. Üretim anlamında Türkiye’ de üretilen mobilyanın yaklaşık %50 si Kayseri’de üretiliyor. İhracatın da 1/3’lik kısmı Kayseri’de yapılıyor. Bu itibarla baktığımızda Kayseri’ye mobilyanın üretim merkezi diyebiliriz.

Kayseri’de mobilyanın gelişimi ilginçtir. Çünkü mobilyanın hammaddelerinden kumaş için mesela pamuk üretimimiz yok, ağaç için ormanlarımız yok. Ama sektördeki açığı gören yatırımcılar yatırım yapmışlar, makina parkurunu yenilemişler ve üretimi büyütmüşler. Böylelikle, Kayseri bir anda mobilya üretim merkezi haline gelmiş. Türkiye genelinde olduğu gibi Kayseri’de de mobilya üretimi 1.sıradadır. Hem istihdam hem rakamsal bazda en büyük sektör mobilyadır. Oda olarak mobilya üreticilerimizin, üretim ve satış pazarlamadaki geleneksel yöntemlerini değiştirmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili olarak güzel bir proje hazırladık. Hem şehirdeki yerel yöneticiler hem de Ticaret Bakanlığı, Bakanlar ve özellikle Başbakan nezdinde projemiz kabul edildi. Proje 3 kısımdan oluşuyor; 1. Kısımda şu anda bulunduğumuz eski sanayideki eski işletmelere kendi üretim yerlerini sağlamak. İkincisi, satış yerleri çünkü mobilya da teşhir çok önemli, 3. ve son olarak mobilya alt yapısını güçlendirme projesi dediğimiz MOBİTEK ‘dir. Burada çok iyi bir ar-ge tasarım merkezi ve ortak makine parkuru var. Kobilerin buradan faydalanmasını amaçlıyoruz. Bu yıl üretim yerleri tamamlanacak ve teslim edilecek, showroomlar ihaleye çıkmak üzere. 2016 yılında proje %100 bitmiş olarak Türk Mobilya Sektörüne hizmet vermeye başlayacaktır. Üyelerimizin bizden büyük beklentileri var. Özellikle üzerinde çalıştığımız projemizle ilgili beklentileri yüksek.

Buradaki asıl amacımız yaklaşık 160 milyar dolarlık ülkeler arası ihracattan Türkiye’nin %1 olan payının artmasına yöneliktir. Bence Türk Mobilya Sektörü 5 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştığında çok ciddi çıkışlar olur ve bu da ülkemizin faydasınadır.

IMG_0157

Türk Mobilya Sektörünün gelmesi gereken yer neresidir?  Neler yapılmalıdır?

Türk Mobilya Sektörünün gelmesi gereken nokta; İç piyasada zaten herkes kısmetini yiyor. Ama özellikle Ortadoğu ve Avrupa’da çok ciddi bir pazar var. Kesinlikle dünya ticaretinden pay almamız gerekiyor. Büyük firmaların en az %30 ihracat hedefiyle çalışması gerekiyor. Kesinlikle daha çok çalışması, yeni tasarımlar yapması  ve ürünlerini yenilemesi gerekiyor. Dış ticaret istihdamını güçlendirmeliyiz. En büyük hedefimiz bu tür merkezlerin bitmesiyle beraber Türk mobilyası adına, fuarlarda boy göstererek orada kurduğumuz kontakları alıcıları Türkiye’ ye getirerek Türk mobilyasının satışına destek olmak.  Yurt dışı çalışmalarımızla Kobilerin arkasında kurumsal bir destek olmaya çalışıyoruz. Hem yurt dışında tanıtım hem yurt içindeki üretimle ilgili sıkıntıları yasal düzenlemeleri hükümetle bağlantıya geçerek yardımcı oluyoruz. Sektörün sorunlarını toparlayacak çözüm üretecek kurumsal bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz.

IMG_0158

Biz kayseri mobilyasını şuraya götürmek istiyoruz. 1000 takım ucuz ürün yerine 150-200 tane katma değeri yüksek takım, tasarım harikası ürün  yapmak istiyoruz.  Kalite, tasarım ve hammadde ile  bir farkındalığa gitmemiz gerekiyor.

 

afiş 

Projenizle ilgili devlet tarafından nasıl bir destek görüyorsunuz.

Biz Oda olarak yerel bazda düşündük ve projemizle ilgili büyükşehir belediyesinin kapısını çaldık. Böyle bir merkez yapmak istiyoruz yer sıkıntısı var kobiler büyüyemiyor diyerek sıkıntılarımızı anlattık ve çözümümüzü sunduk. Beğeni ile karşıladılar, bize yer tahsis ettiler gösterilen araziyi aldık. Yaklaşık   1.348.000m2. TOKİ’yle olan bağlantımızı sağladılar ve böyle bir sanayi sitesini yapma yoluna girdiler.

Biz Oda olarak Kayseri mobilyasını şuraya götürmek istiyoruz; 1000 takım ucuz ürün yerine 150-200 takım  katma değeri yüksek tasarım harikası ürün  yapmak istiyoruz.  Kalite, tasarım ve hammadde ile  bir farkındalığa gitmemiz gerekiyor.

Kayseri Mobilya Sektöründeki  istihdamla ilgili çözümleriniz nelerdir.

Kayseri’deki Endüstri Meslek Liseleri’nin mobilya bölümleri var. Mobilya bölümünü seçen öğrencilere iş garantisi sağladık. Böylelikle bu sene mezun sayısını ikiye katladık. Hiçbir şekilde işsizlik sorunu yaşamayacaklarını anlattık.

Ama daha elzem olanı sektörün kalifiye eleman yetiştirme merkezi olması gerekiyor. Kayseri’de kayıtlı 30.000 işsiz var ve mobilya sektörü eleman arıyor. İŞKUR  Kayseri’de şu anda bununla ilgili alt yapı oluşturmaya çalışıyor. Buradaki eğitimi aldıktan sonra sektöre elemen yetişecektir. Özellikle Endüstri Meslek Liselerinden beklentimiz büyük. Bir de özellikle ilçelerde, tarımdan ayrılan  %10 nüfusu da buralara kaydırırsak çözüme ulaşacağız.  Zamana ihtiyaç var. Bu kadar yatırımla birlikte gerekirse göç getireceğiz.

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Birincil hedefimiz Türkiye’de ihracatımızı katlayarak artırmak. Bu sadece Kayseri için değil hep birlikte çalışmamız gerekiyor.

Türk Mobilyası diye ismimizi duyurmamız lazım. Bu da birlik beraberlikten gelir. Biz projenin bitmesiyle birlikte yurt dışındaki önemli fuar merkezlerine fuarlar açacağız.  Yurt dışındaki pazar payımız arttıkça bu iç piyasaya da sirayet edecektir. Tasarım ürünlerimizle fark yaratmalıyız.