Khalid Shafar ve AHEC işbirliği enstalasyonu Downtown Design’da: ‘Galibiyet, Zafer, & Aşk’

Amerikan kiraz ve yumuşak akçaağaç ile hazırlanan 45 ahşap tabure,

cesur ve unutulmaz Emiratini askerlerinin anısını yaşatacak

28.Ekim.2015 – Amerikan sertağaç endüstrisinin önde gelen uluslararası ticaret birliği Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC) ile saygın Emirati tasarımcısı Khalid Shafar arasındaki işbirliğinin ürünü olan ve ‘Galibiyet, Zafer, & Aşk’ (orjinal adıyla ‘Win, Victory, & Love’) adlı enstalasyon, 27-30 Ekim, 2015 tarihleri arasında, Dubai Tasarım Bölgesi’nde (d3) gerçekleşen Downtown Design 2015 kapsamında dün (27.Ekim.2015) açıldı. Ünlü tasarımcı Shafar, geçtiğimiz Eylül ayında, Yemen’de hayatını kaybeden 45 cesur BAE askerinin anısına gerçekleştirdiği enstalasyonunda, iki önemli Amerikan sertağaç türü olan Amerikan kiraz ve yumuşak akçaağacını kullandı.

Shafar’a göre bu enstalasyon, Birleşik Arap Emirlikleri’nin son dönemde yaşadığı bir trajediyi, askeri tarihinde ilk defa bunu yaşayan bir ülkenin 45 cesur askerinin Yemen’de hayatlarını kaybetmesini yansıtıyor ve Emirati askerlerinin unutulmaz cesaretinin bir simgesi olmayı amaçlıyor. Khalid Shafar bu sanat eseri kurulumuyla, BAE için hayatlarını adamış askerlerin anısına saygı gösterirken aynı zamanda, BAE Hükümeti tarafından düzenlenen bir feda belgelenmesi sürecine de katkıda bulunuyor.

Shafar, Amerikan kiraz ve yumuşak akçaağaç kullanarak hazırladığı toplam 45 ahşap tabureyi, bölgeye özgü kurulumda nezaketle yerleşitirirken, ahenkli bir ortamda sunuyor. Shafar’ın ünlü LITTLE PALM (Küçük Palmiye) taburesinden türetilen sertağaç tabureler, Emirati askerlerinin ruhunu yansıtmaları amacıyla orijinal bir askeri üniforma tekstil döşemesine sahipler. Bölgenin sert hava koşullarına karşı büyük bir esneklik gösteren palmiye ağaçlarından esinlenen Küçük Palmiye taburesi, hayatlarını kaybeden cesur BAE askerlerinin sonsuza dek hatırlanmaları için mükemmel bir metafor olarak tarif ediliyor.

Image 03

Khalid Shafar enstalasyonla ilgili şu açıklamayı yaptı: “2013 yılı Şubat ayında, Dubai’deki Hükümet Zirvesi’nde, Majesteleri Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktum tarafından tanıtılan ünlü üç parmak işareti olan ‘Win, Zafer, & Love’ (Galibiyet, Zafer, & Aşk), iş ahlakı, başarı ve ulus sevgisi için yenilikçi bir marka olmuştur. Bu slogan sembol, hayatını kaybeden askerler için tam bir temel ve inanç kaynağıdır. Bu çalışma benim AHEC ile ikinci işbirliğim ve bu sayede kaybettiğimiz kahramanların anısına gerçekleştirdiğim bir projede, iki harika sertağaç türüyle çalışma imkanı buldum. “

 

Downtown Design, Dubai Tasarım Haftası’nın önemli bir öğesi olmasının yanı sıra, tüm dünyadaki orijinal ve yüksek kaliteli tasarımları keşfetmek için, bölgenin ticaret profesyonellerini biraraya getiren Ortadoğu’nun tek platformudur. Bu yıl üçüncü defa gerçekleştirilen organizasyon, Dubai’nin ünlü tasarım bölgesi olan Dubai Design District (d3) üzerinde yer alırken, yerleşik ve gelişmekte olan markaların yer aldığı ürün kategorileri arasında mobilya, aydınlatma, banyo, mutfak, tekstil ve aksesuarları gibi geniş bir yelpaze bulunmaktadır. Daha iyi bir etkileşim, bağlantı ve ticari fırsatlar yaratılması amacıyla, Downtown Design, satın almacılar ve markalar için kolay ve verimli iş yapmaya müsait olan dinamik bir ortam olarak planlanmıştır.

Image 02

Konuyla ilgili açıklama yapan AHEC Afrika, Orta Doğu, Güney Asya ve Okyanusya Direktörü Roderick Wiles ise şunları söylüyor: “Bizlerin, Khalid Shafar ve Downtown Design ile olan işbirliği, Amerikan sertağaçlarının potansiyelini kutlamak için merkezdedir. Downtown Design gibi etkinlikleri desteklemek, Amerikan sertağaç türlerinin tasarım ve işçilik sürecinde deneysel keşfine tanıklık etmektedir. Ayrıca tasarımcıları ahşap kullanımı konusunda, özellikle de henüz kullanımı atıl ama bir o kadar yaygın olarak bulunabilen sert ağaç türlerinden Amerikan kiraz ve yumuşak akçaağaç hakkında, yeni düşünceler geliştirmeye ve heyecanlandırmayı teşvik etmek istiyoruz.”

Image 01

Amerikan sertağaç kaynağının sürdürülebilirliğinin bir kanıtı olarak, AHEC’in kapsamlı çalışması olan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi’ne (LCA) dayalı gerçekleştirilen hızlı bir proje çevre analiziyle, üretilen 45 taburede kullanılan kiraz ve yumuşak akçaağacını, ABD ormanında yerine koymak için geçen sürenin, 6 saniyeden az olduğu belirtildi. Tabii ki bu sonuç, büyüklüğü İngiltere, Fransa ve İtalya ülkelerinin biraraya gelmesiyle eşit olan bir ormanın, her yıl, hasadın çok üzerinde büyümesinin bir ölçüsüdür. Ayrıca, ahşap kaynağın temini, işlenmesi ve Dubai’ye teslimatı sürecindeki karbonun nerdeyse iki katı tabure üretiminde kullanılan ahşapta depolanmıştır.

AHEC Hakkında:

Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), tüm önemli Amerikan sertağaç şirketlerini ve tüm büyük Amerikan sertağaç ürünleri ticari birliklerini temsil eden, ABD sertağaç endüstrisinin lider uluslararası ticaret birliğidir. AHEC dünya çapında Amerikan sertağaçlarının, 50’den fazla ihracat pazarında tanıtımını yapmaya yönelik, mimar, hazırlayıcı, tasarımcı ve son aşama kullanıcılarına türlerin çeşitliliği, ürünler ve tedarik kaynaklarına dair teknik bilgi sağlamaya odaklanan bir program yürütmektedir. Ayrıca, AHEC tam seri teknik yayınlar da üretmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen www.americanhardwood.org adresini ziyaret ediniz.

Image 04

Khalid Shafar Hakkında:

Khalid Shafar, Emirati’nin önde gelen obje ve mobilya tasarımcısıdır. Dubai’deki Amerikan Üniversitesi işletme bölümü mezunu olarak, neredeyse yedi yıl boyunca pazarlama ve iletişim alanlarında çalışmıştır. 2005 yılında, Güzel Sanatlar’da İç Tasarım diplomasını almış ve2009 yılı sonunda pazarlama kariyerine son vererek, tasarım tutkusunun peşinden gitmeye karar vermiştir. O günden beri de, Mobilya & Obje tasarımıyla ilgili olarak önce İngiltere’deki Saint Martins Sanat ve Tasarım Koleji’nde, daha sonra da Yeni Zelanda Nelson’daki Ağaç İşleme Merkezi’nde eğitim alarak, uzmanlaşmıştır.

 

2011 yılında Dubai’de kendi stüdyosunu açan Khalid, 2012 yılı Kasım ayında, ilk vitrin alanı ‘KASA’nın açılışını gerçekleştirdi. Khalid’in tasarıma yaklaşımı, şekil, hareket, duygu ve özellikle de nesnelerin ‘hikaye’lerini anlatırken kişisel ifadesini ortaya koymaya dayalıdır. Khalid Shafar nesnelerinin ortak özellikleri, zengin detaylar içeren sade çizgiler ve özenli malzemeler kullanarak yapılmasıdır. Bu şık tasarımlar, 50, 60 ve 70’li yılların avangard stilinin, bugünün mobilya trendleri ile yeniden yorumlanarak canlanmasıdır. Daha detaylı bilgi için www.khalidshafar.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Downtown Design Hakkında:

Dubai Design District (d3) ve Dubai Kültür ve Sanat Kurumu Başkan Yardımcısı Sheikha Latifa bint Muhammed bin Raşid El Maktum ekselanslarının ortaklaşa himayesinde düzenlenen Downtown Design (Tasarım), Dubai Tasarım Haftası’nın ticari merkezi olarak üçüncü yılını kutluyor. Ticaret fuarı, dünyanın en hızlı büyüyen fuarlarından biridir. 2014 yılından bu yana ayak izini iki katına çıkmış ve bu yıl, 15 farklı ürün kategorileri arasında, 25 farklı ülkeden 90’ın üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapacaktır. Aynı zamanda, 18 gelişmekte olan marka da, Destinasyonlar girişiminin bir parçası olarak altı farklı uluslararası Tasarım Haftaları tarafından, ilk kez için bölgeye tanıtılacaklar. Keşfedilecek bir fuar olarak konumlandırılan Downtown Design, ticaret ziyaretçilerinin verimli ve etkin bir deneyimi yaşamalarını sağlamak için ısmarlama alıcılar programını da başlattı. Daha detaylı bilgi için www.downtowndesign.com adresini ziyaret edebilirsiniz

 

American Kirazı & Amerikan Yumuşak Akçaağacı Hakkında

Amerikan kirazı (Prunus serotina) öz odunu koyu kırmızıdan, kırmızımsı kahverengiye kadar değişir ve ışığa maruz kaldığında koyulaşır. Odun ince, yeknesak lif yapısına sahiptir ve pürüzsüz bir dokusu vardır. Zarif dokulu desenleri ve sıcak renkleri sebebiyle popülerdir. Amerikan yumuşak akçaağacı (Acer rubrum, Acer saccharinum) odunu, birçok bakımdan sert akçaağaç odununa çok benzerdir. Bununla birlikte çok farklı bölgelerde yetişmesinden dolayı bölgesel renk farklılıklarına karşı daha hassastır. Genel olarak diri odunu grimsi beyazdır, bazen koyu renkli öz lekeleri içerir. Öz odun kahverengiden koyu kırmızımsı kahverengiye kadar değişir. Odun genel olarak düzgün liflidir. Amerikan sertağaç türleriyle ilgili detaylı bilgi için http://www.americanhardwood.org/tr/amerikan-sertagac-hakkinda-temel-bilgiler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.