MDF ve Sunta’da Zamlar 2018’de de Devam Edecek mi?

MDF ve sunta başta olmak üzere hammaddeye gelen zamlar mobilya üreticilerini zor durumda bıraktı. Sektör temsilcileri hammadde tedarikçilerinin yaptığı zamların artık belli bir seviyede durmasını talep ediyor. Sunta ve MDF’de 2018 yılının ilk aylarında yeni zamların yaşanacağı konuşuluyor.

Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Sabuncu
“Fabrikalar suntada zamlı fiyatları yılın ilk aylarında açıklayacak.”

Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Sabuncu, 2017 yılında sunta ve suntalam gibi hammaddelerde yüzde 23 ila yüzde 40 fiyat artışı olduğunu belirterek, “2017 başında sunta 58 TL civarındayken bugün 85 TL oldu. Öte yandan suntalam ise 79 TL’den 115 TL’ye çıktı” dedi. Sunta hammaddesi olan odunun ve sünger hammaddesinin ithal edildiğini ve bu hammadde fiyatlarının dövizdeki artışla zamlandığını bildiren Sabuncu, “Bu hammaddelerin yurtdışı bağımlılığı ortadan kaldırılmadan, ülkemizde üretilmediği sürece fiyat artışlarının önüne geçilmesi mümkün görünmüyor. 2018 yılı içinde fiyat artışlarının devam edeceği öngörülmekte. Hatta sunta grubunda yeni zamlı fiyatları fabrikalar açıklayarak, 2018 yılının ilk aylarında reel olarak bu zammı uygulayacaklar. Tabii doğal olarak bu fiyat artışları mobilya sektörünü olumsuz etkiliyor. Yapılan bu zamlar mobilya fiyatlarına yansıması da gecikmeli ve daha zor olmakta” diye konuştu.

Kayseri Ticaret Odası Mobilya Meslek Komitesi Başkanı Seyhan Arifoğlu
“Devletin belli bir oranda KDV’yi sabit tutması gerekiyor.”

Kayseri Ticaret Odası Mobilya Meslek Komitesi Başkanı Seyhan Arifoğlu, 2016’dan bu yana süngerde yaşanan fiyat artışının sektörü kötü etkilediğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Tüm hammadde ve yan ürünler ve suntaya gelen zam ile zor durumda kaldık. Sünger ve suntayla da kalmadı hırdavat dahil, tüm hammaddelere zam geldi. Petrole bağlı olan ürünler var, dövize bağlı hammaddeler var ve kurdaki dalgalanma bizi çok etkiliyor. Burada problemi aşabilmek için bence KDV’nin sabit bir oranda kalması gerekiyor. El emeğine çok bağlı bir sektörüz ve işçilik maliyetleri bir ürünün yüzde 40’ına tekabül ediyor. Zamların ve sıkıntıların üst üste gelmesi sektörü durdurdu. Eğer fazla istihdam sağlanması isteniyorsa devletin belli bir oranda KDV’yi sabit tutması gerekiyor. Ayrıca işçilik tazminatına sıfırdan el atılması gerektiğine inanıyorum. Arkadaşlarımızın tazminatı hesaplanıp, bir fonda tutulsun. Eğer burada tazminat 100 lira tutuyorsa bunun 75 lirasını o fonda biriken parayı çalıştırarak devlet yardım etsin. İşi kötü giden, iflas eden şirketler var ama tazminatı ödeyemem diye kapısına kilit vurmuyor.”

Sami Avcı – Alfabe Mobilya
“Zamlar bu şekilde devam ederse ihracatımızı etkileyecek.”

Alfabe Mobilya’nın sahibi Sami Avcı, “Süngere yüzde 60, suntaya ise yüzde 40 oranında zam geldi. Zamlar bu şekilde devam ederse ihracatımızı etkileyecek. Firma olarak 2017 yılında hammaddedeki bu zammı ürünlerimize yüzde 7 olarak yansıttık. 2018 yılında ise yüzde 15 gibi bir artış yapacağız. İhracat yaptığımız ülkelere bunu uygulamayacağız. Geçen yıl 3 ve 9 aylar arasında KDV indirimi oldu. Biz bu KDV indiriminin hammaddelerimize de uygulanmasını istiyoruz. Devletin bu hammaddeye bir şeyler yapması gerek. Fedakarlık gerektiren bir sektör. Üreticinin önünün açılması gerek” dedi.

Rosse Metal Mobilya ortağı Ahmet Dilmen
“Bu zam neden Türkiye’de var? Romanya’da böyle bir zam yok.”

Rosse Metal Mobilya ortağı Ahmet Dilmen, sunta ve süngerdeki artışların buzdağının görünen kısmı olduğunu ifade ederek, “Diğer hammaddelerde de zam var. Bu zamları yurt dışındaki müşterilerimize anlatamıyoruz. Yurt içinde ise ürünlerimize tamamen yansıtamadık. Kar marjlarımızdan gitti ve çok sıkıntılar yaşıyoruz” dedi. Hammadde zamlarının yapay olduğuna dair kuşkularını da paylaşan Dilmen, “Bu zam neden Türkiye’de var? Romanya’da böyle bir zam yok. Bu işi devletin çözmesi gerek. Farklı ülkelerden de hammaddeyi tedarik edebilir hale gelmeliyiz. Şu an en zor temin ettiğimiz sunta. Bunun sorgulanması gerekiyor. Biz suntanın hammaddesini, yongayı dışarıdan ithal ediyoruz. Türkiye’de sadece 6 firma var. Bunların yurtdışına satışına kota konulmalı” ifadesini kullandı.