Mobilya Sektörü ” Tasarım Merkezleriyle ” büyüyecek

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Ar-Ge Yasası’yla beraber tasarım merkezleri kurulmasının gündeme geleceğini aktardı. Mobilyacılarda hedef, 2023’e kadar 50 tasarım merkezi kurmak.

Son 10 yılda ihracatını 7 kat artıran Türk mobilya sektörü, dünya pazarlarında kendine yeni rotalar çizerken alt yapısını da Ar- Ge ve tasarımla güçlendirmeyi hedefliyor. Sektör, Ortadoğu, Afrika ve Körfez ülkeleri gibi nispeten kolay mal satabildiği pazarların yanı sıra Birleşik Devletler ve Avrupa gibi istikrarlı, büyük ancak zor sayılan pazarları da odağına alarak, buralarda tasarımlarıyla yer edinmek istiyor. Ar-Ge Yasası’yla beraber gündeme gelen tasarım merkezlerinin kurulması üzerinde duran mobilyacıların hedefi 2023’e kadar 50 tasarım merkezi kurmak.

İHRACAT KG DEĞERİ 7 $ OLMALI

Mobilya sektörünün Türkiye’nin dış ticaret fazlası veren milli sektörlerinden biri olduğuna vurgu yapan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya üretiminin Türkiye’nin 61 ilinde kümelendiğini söyledi. Sektörün ihracat kilogram değerinin 3,70 dolar seviyesinde kaldığına işaret eden Güleç, hedeflerinin en kısa sürede 7 dolara ulaşmak olduğunu kaydetti. Mobilyadaki katma değer artışının tasarımla sağlanabileceğine dikkat çeken Güleç; “Tasarım merkezleri kurulması projesi sektörümüzü uçuracaktır. O zaman istediğimiz fiyatlarla dünyaya mal satabileceğiz“ dedi URGE Yasasının KOBİ’lerin önünü açtığını vurgulayan Güleç “Ar-Ge ve tasarım mobilya sektöründe çok önemli. Ar-Ge Yasası’yla beraber tasarım merkezleri kurulması gündeme geldi. Yasa çıkar çıkmaz çalışmalara başlayacağız, federasyon ve birdik olarak özel sektöre bilgi ve yönlendirme desteği vereceğiz” dedi.

mosfed-baskanligina-ahmet-gulec-secildi-6756767_3592_o

BU YIL İHRACAT HEDEFİ 3 MİLYAR DOLAR

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve çevre ülkelerdeki karışıklıklar nedeniyle sektörün geçen yılı stabil kapattığını; buna rağmen pazar çeşitlendirmesine gittiklerini belirten Güleç, ABD, Çin ve Hindistan gibi pazarlarda da altyapı oluşturduklarını söyledi. Geçen yıl 2.3 milyar dolarlık ihracat yapan sektörün bu yılki hedefi ise 3 milyar dolar Avrupa ülkelerine ihracatın arttığını ancak pariteden dolayı kayıplar yaşandığını vurgulayan Güleç ayrıca, ambargonun kalkmasıyla birlikte İran’a daha fazla mal satılacağını söyledi. Güleç, ihracat artışı için iç pazarın canlandırılması gerektiğine de işaret etti.

 

SEKTÖRÜ DÜNYAYA ANLATACAKLAR

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak 18-21 Mart’ta Çin Guangzhou’da düzenlenecek mobilya fuarına 4 bin metrekarelik alanda 40 Türk firmasıyla milli katılım sağlayacakları bilgisini veren Güleç, Amerika’da yılda iki kez düzenlenen High Point fuarına da milli katılım sağlayacaklarını, ardından Shanghai ve Milano fuarlarında yer alacaklarını aktardı. Güleç. “Kalitemizi tasarımla birleştirdiğimiz zaman adeta Avrupa’nın mobilya fabrikası olma potansiyelimiz var. Artık Çin’i rakip değil, pazar olarak görüyoruz. Endonezya, Malezya, Vietnam, Kamboçya gibi ülkelerde de mobilya üretimi canlanıyor. Bu ülkelerle de ileride çok rekabet edeceğiz” dedi