Mobilya Trendleri 2014

Avusturya Mobilya Endüstrisi Danışmanı Dolunay Yerit, mobilyadaki en son trendleri değerlendirdi.

Malzemeler ve yüzeyler

Malzeme çeşitliliğine her zamankinden daha çok dikkat çekiliyor. Avusturya Mobilya Sanayi, bu alanda çok sayıda geliştirme çalışmaları ortaya koydu. Bu anlamda ahşap, kumaş, deri, metal ya da cam olsun, 2014 heyecan verici yeni yüzeyler ve yapıları beraberinde getirecektir. Sıcak, yağlı, hatta bazen renkli camlı damarlı ahşabı, veya kontras, vernikli yüzeyler ve bazen işlemeli yastıkları ile birlikte doğal deri veya kumaştan yapılmış düz döşeme göreceksiniz. Bu farklı kombinasyonlar heyecan verici zıtlıklar yaratmakla birlikte, bireysel yaşam tarzlarının ihtiyacını da karşılamaktadırlar. Bütünü bir hikaye anlatan yapılandırılmış, doğal yüzeyler ve malzemeler, özgünlük arayışına çözümdür. Mutfakta, vurucu renk desenli ahşap ve parlak yüzeylerde de görünmeye başlıyor. Açık alanlarda kazanan kombinasyonlarda, özellikle sağlam, hava geçirmez malzemeler kullanılmaktadır.

Bireysellik

Bireyselleştirilmiş yaşam tarzı, yani bireyin kişisel ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş ve diğer alanlardan farklı olan alanlar giderek daha çok önem kazanmaktadır. Bireyci bir toplumda, kalabalıkta farkedilmek, şimdi kişinin yaşam alanında da geçerlidir. Stil sahibi tezatlar, örneğin bit pazarından alınabilen rahat bir büyükanne sallanan sandalyesinin, şık bir tasarımcı lambasıyla yanyana olması, çağdaş iç tasarımların bir göstergesidir. Mobilya üreticileri de, bir ayarlanabilir raf ünitesi veya ölçüye göre duvar dolabı örneklerinde olduğu gibi, yeni kişiselleştirilmiş ve esnek çözümler geliştirmeye tüm enerjilerini harcıyorlar. Avusturyalı şirketler bu alanda açıkça yol alıyor ve kendi modellerinin çeşitliliği ve ısmarlama parçalar ile etkileyici bir tablo çiziyorlar.

Küçük odalar

Her ne kadar hala XXL kanepeler, bazalı yatak ve çekildikçe büyüyen masalar için büyük talep olsa da, diğer taraftan, kentsel ortamlarda küçük evler ve odalar için çözümler de giderek artıyor. Burada ‘az daima çoktur’ ilkesi geçerlidir. Odayı mobilya parçalarıyla doldurmak yerine, daha kompakt, çok fonksiyonlu mobilyaya başvurmak iyidir anlayışı hakim. Modern teknoloji sayesinde, modern kanepeler artık saniyeler içinde bir yatağa dönüşebiliyor ya da ayarlanabilir kol ve ayak dayama gibi çeşitli fonksiyonları ile donatılabiliyorlar, veya içinde tüm ev ofisi barındırabilen çekmeceler, düz ekran monitör gizleyebilir dolaplar mevcut. Ayrıca küçük odalar için, ideal çalışma ve yaşam alanlarını, ekonomik bir şekilde gerçekleştirmeye yardımcı olan oda ayrımcıları var. Bu akıllı çözümlerin yanı sıra, birçok şirket, kanepe sehpaları veya koltukları gibi kişisel parçalarla, göz alıcı özellikte ve bir odayı büyütebilen özelliğiyle Fransızların ‘je-ne-sais-quoi’ diye tabir ettikleri, tanımlanması güç memnuniyet kalitesi katan ürünlere odaklanıyorlar.

 

Çok fonksiyonluluk ve teknoloji

Döşemelik alanında, fonksiyonellik konusunda çok gelişmeler söz konusu. Üreticiler, oturma ve yatma fonksiyonlarını mümkün olan en rahat hale getirmek için yeni özellikler geliştiriyorlar. Burada da, kişinin ihtiyacına göre ayarlanabilen boyun desteği ve katlanabilir kol dayama gibi özelliklerle, kişiselliğe doğru bir eğilim gözlemiyoruz. Eve düzenlenen eğlence sistemi de büyük rol oynuyor. Yalnızca yüksek kalite teknik cihazlarla akıllı entegrasyonu sağlamak için değil, estetik olarak da memnuniyet verici görünümü gerçekleştirmek için çok daha fazla mobilya parçaları tasarlanıyor. Artık kanepeler, iPod ve benzeri cihazlar için gerekli istasyonları sağlamanın yanı sıra, masa kullanmadan tablet veya dizüstü bilgisayarlar gibi cihazların rahatlıkla kullanımını sağlayan parçalarla donatılıyor. Düz ekran monitör içeren oda ayraçları, ya da Blu-ray oynatıcılar, uydu alıcıları, Playstation gibi cihazlar için tasarlanan duvar üniteleri, veya istendiği zaman uzakta yapılandırılabilen surround ses amplifikatörleri için çözümler mevcut. Sürgülü kapılar ve çekmeceler sayesinde, teknoloji bir yandan hızla gizlenebildiği, gibi bilinçli olarak ortaya da çıkarılabilir. Mutfak ve banyo için de, mobilya ve teknolojinin akıllı kombinasyonunu sunan çok sayıda çözümler geliştirilmektedir.

Möbel Logo KW4c