Orman Sanayi Sektörünün Geleceği Nasıl Olacak?

 

ORSİAD Gazetesi tarafından İntermob Fuarı kapsamında düzenlenen ve Orman Sanayi Sektörünün Geleceği Forumu”nun ikincisi, 25 Ekim 2016 tarihinde, Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi’ndeki Karadeniz Salonu’nda gerçekleşti. Sektörün sorunları ile gelecek senaryolarının tartışıldığı forum önemli açıklamalara ev sahipliği yaptı ve sektör profesyonelleri tarafından yoğun ilgi gördü.

Her yıl düzenlenen bir sektör organizasyonu olarak Orman Sanayi Sektörünün Geleceği Forumu, sektör üreticilerini, toptancılarını ve perakende satıcılarını bir araya getirirken, tüm sektör sıkıntılarının çözümlendiği bir ortam fırsatı sundu. Moderatörlüğünü ORSİAD Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sn. Fikret Demir’in üstlendiği Orman Sanayi Sektörünün Geleceği Forumu 2016’nın konuşmacıları arasında; Orman Genel Müdürlüğü adına OGM İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Sn. Kenan Akyüz, Türkiye Orman Ürünleri İhracatçıları, İthalatçıları ve Sanayicileri Derneği adına Sn. Mahir Arın, MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği adına Sn Hakan Zengin ve Sn. Tevfik Dedebaş, Orman Sanayi İş Adamları Derneği adına Sn. Mehmet Karahasanoğlu ve Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği adına Arif Onur Kaçak yer aldı.

orsiad-d18i0640Forumda ilk söz alan OGM İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Sn. Kenan Akyüz, genel rakamlarla yılın değerlendirmesini yaptı. Akyüz, 2015 yılının ikinci yarısından sonra fiyatlardaki ciddi gerilemeye dikkat çekerken, 2016 yılının bugünlerinde pazarlığa kalma oranlarının % 25’lere kadar çıktığını dile getirdi. Akyüz ayrıca, dünyada odun dışı ürünlere daha çok rağbet olduğunun altını çizdi. Bu durumun, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sektörde bir baskı oluşturduğunu söyleyen Akyüz, öte yanda, odun üretiminin dünyada azalmadığını da dile getirdi. Akyüz açıklamalarına şöyle devam etti: “2015’ten 2016’ya devam eden durağanlığın biteceğini ve 2017 yılında gelişeceğini ön görüyoruz. OGM ciddi anlamda orman bakımları yapmaya basladı. Sektörün hammaddesini gücümüz yettiğince karşılamaya çalışıyoruz.” Kenan Akyüz, Turkiye’deki kereste sektörünün ciddi anlamda kan kaybına uğradığına da dikkat çekti. Diğer yandan kontraplak sektörünün gelişmesini beklediklerini, kağıt sektörünün çok geride kaldığını söylerken, OGM olarak ormanların genel kapasitesini arttırmaya çalıştıklarını ve buna devam edeceklerini belirtti.

orsiad-0f3a6773TORİD Türkiye Orman Ürünleri İhracatçıları, İthalatçıları ve Sanayicileri Derneği adına Sn. Mahir Arın ise kerestecileri temsil ettikleri sektörle ilgili olarak, masif ahşaptaki talebin arttırılması gerektiğine dikkat çekti. “Ahşap kullanım bilinicinin geniş politikalarla arttırılması gerekiyor. Devletin ve sektörün ahşap kullanımını arttırıcı çalışmalar yapmasının sonucunun, toplam hammadde maliyetini düşürücü bir etkisi olacaktır. Masif ahşap kullanımı yaygınlaştırılmalı. Örneğin TOKİ’deki doğramalarda ahşap kullanılması şartı vs gibi farklı yöntemler uygulanabilir. Orman varlığımız büyüyor ama sıkıntı tomruğun satılmasında yaşanıyor.” diyen Arın, 2017 yılının daha iyi olacağını düşündüklerini açıkladı.

Forumda söz alan Orman Sanayi İş Adamları Derneği adına Sn. Mehmet Karahasanoğlu, dernek adına herkesi selamladıktan sonra, ORSİAD Derneği olarak özellikle parkecilerin, sektördeki uygulamacılar ve ustaların alanlarına yönelik yaptıkları çalışmaları dile getirdi ve Milli Sertifika programıyla sektöre değer katmak üzere hareket geçtiklerini açıkladı. Karahasanoğlu; “Sektörümüz olarak zemin kaplamalarında laminat parke ağırlık kazanıyor. Lamine ve laminat olarak bakarsanız, sektörde 120 milyon metrekarelik bir iç pazar hacmimiz var. Masif oldukça az ve ağırlık laminat parke. Sektörde 2016 yılında çok büyük bir büyüme olmadı ama ihracat artıyor. Özellikle çevredeki pazarlarda ihracatın oldukça yükseldiğini söyleyebiliriz.

 

MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği adına Sn Hakan Zengin ve Sn. Tevfik Dedebaş ise sektörün sıkıntılarını dile getirirken, yurtdışındaki örneklerle ülkemizde yapılabilecek yeni uygulama alternatiflerini belirttiler. Karlı olmayan bir sektörün temsilcileri olsalar da, yatırımların ve kapasitelerin arttığını açıkladılar. Tevfik Dedebaş; “Türkiye çok dinamik bir nüfusun olduğu bir coğrafya. Avrupa’da ortalama yaş 40 iken, bizdeki ortalama yaş 29. Ayrıca kentsel dönüşümle birlikte inşaat sektörü inanılmaz büyüdü. 2013’ten günümüze geldiğimizde, 2015’teki rakamlara göre mesela, 1 milyon 300 bin konut satışı var. Ona bağlı olarak levha kullanımı çok yüksek oluyor.” Üretilenlerin % 85’inin iç piyasa kanallarında, % 15’inin de ihracat sektöründe olduğunu söyleyen Dedebaş, OGM’nin sürdürülebilir orman için yatırımlara ağırlık vermesi gerektiğini belirtti.

 

Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği adına söz alan Arif Onur Kaçak ise mobilya sektörüne paralel olarak büyüdüklerini maalesef yurtiçindeki sektörün biraz kan kaybettiğini söyledi. Kaçak; “Hedeflerimiz daha çok yurtdışı pazarlara açılıp ihracatımızı artırmaya yönelik” dedi.

 

Forumda ayrıca, bir sonraki yılın hedefleri ve yenilikleri masaya yatırılırken, sektör için gerekli çözüm yöntemlerinin geliştirilmesinin bu şekilde organizasyonlarla ve sektör temsilcilerinin biraraya gelmesiyle gerçekleşebileceğinin altı çizildi. Forum katılımcılarının büyük memnuniyetle ayrıldıkları organizasyon için her bir katılımcı, ORSİAD Gazetesi’ne özel olarak teşekkür ettiler.