Orman varlığımızı arttırdık

‘Bölgemiz ve Ötesinde Ormancılık Toplantısı’ bugün İstanbul’da baÅŸladı.

İki gün sürecek toplantıya Çevre ülkelerden ve BM’den Çevre ve Orman’la ilgili temsilciler ve uzmanlar katılıyor. Toplantı, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Orman Forumu (UNFF), New York dışında ilk defa İstanbul’da 8-19 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleÅŸtirileceÄŸini hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EroÄŸlu’nun açılış konuÅŸmasıyla baÅŸladı. EroÄŸlu, “BirleÅŸmiÅŸ Milletler Orman Forumu 10. Oturumu öncesinde düzenlediÄŸimiz “Bölgemiz ve Ötesi Ormancılık Toplantısı’nın; öncelikle sürdürülebilir orman yönetimi kapsamında ulusal, bölgesel ve uluslararası faaliyetlerimize katkı saÄŸlamasını temenni ediyorum” dedi.

GÜÇLÜ MESAJLAR VERMELİYİZ
Bugün gerçekleÅŸtirdikleri toplantıyla ormanların sürdürülebilir yönetilmesi, korunması, iÅŸletilmesine dair bilgi ve tecrübelerimizi paylaÅŸmayı, küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadelede anahtar role sahip ormanların önemi ile alakalı Dünya’ya güçlü mesajlar vermeyi hedeflediklerini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı EroÄŸlu, ” Yenilenebilen bir tabii kaynak olan ormanlar, yapılan usulsüz müdahaleler ve tekniÄŸe uygun olmayan uygulamalardan menfi ÅŸekilde etkilenmektedir. Bu uygulamalar çok sayıda ekonomik, ekolojik ve sosyal deÄŸer kaybına sebep olabilmektedir. OrmansızlaÅŸma ile ortaya çıkan hava, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi, çölleÅŸme, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, biyolojik çeÅŸitliliÄŸin yok olma tehlikesi, açlık gibi meseleler, ormancılığı, 20. yüzyılın sonlarında sürdürülebilir kalkınma sürecinin odak noktasına yerleÅŸtirmiÅŸtir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

NUH’UN GEMİSİ PROJESİ
Bakanlık olarak sloganlarının “Orman, Su Varsa Hayat Var” olduÄŸunu söyleyen EroÄŸlu, “Çalışmalarımızı da bu anlayışla yürütüyoruz” dedi.Bakan EroÄŸlu sözlerini şöyle sürdürdü: Ülke olarak zengin bir biyolojik çeÅŸitliliÄŸe sahibiz. Bu zenginliÄŸimizi korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarımızı plan ve program dahilinde yürütüyoruz. 2007 yılında Bakanlığımız tarafından baÅŸlatılan “Nuh’un Gemisi Projesi” ile dünyada bir ilki gerçekleÅŸtirerek biyolojik çeÅŸitliliÄŸin anında izlenmesine imkân saÄŸladık. Bakanlığımız, coÄŸrafi bilgi sistemi ile biyolojik çeÅŸitliliÄŸin korunması çalışmalarını Nuh’un Gemisi Veri Tabanı ile kayıt altına almaktadır. 2012 yılı itibariyle Nuh’un Gemisi’nde 500 bine aÅŸan veriye ulaşılmıştır.

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE EN BAŞARILI ÜLKELERDENİZ
Orman yangınlarının orman alanlarını tehdit ettiÄŸini ve önemli derecede ekolojik ve ekonomik kayıplara sebep olduÄŸunu belirten EroÄŸlu, ” Orman yangınlarıyla daha etkin ve baÅŸarılı mücadele edebilmek için Araç Takip ve Yangın İzleme Sistemi’ni kurduk. Bu sistemle yangına dahil olan bütün araçları uydudan takip edebiliyoruz. Bu baÅŸarılı uygulamamız diÄŸer ülkeler nezdinde de yakinen takip edilmekte ve düzenlenen çeÅŸitli faaliyetlerde dile getirilmektedir. Orman yangınlarıyla mücadelede yangına ilk müdahale süresini 18 dakikaya indirdik. Orman yangınları zararlarının azaltılması ve yangın çıkmasını önleme gayesi ile Yangına Dayanıklı Ormanlar (YARDOP) kuruyoruz. Türkiye olarak dünyada orman yangınlarıyla mücadelede en baÅŸarılı ülkelerden biriyiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ERKEN UYARI SİSTEMİ
BaÅŸta Afrika ülkeleri olmak üzere Orta DoÄŸu ve Orta Asya ülkelerinden yüzlerce katılımcıya her yıl düzenli olarak ormancılık, çölleÅŸme ve erozyonla mücadele alanında eÄŸitim verdiklerini aktaran Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, 2010 yılında Türkiye, İran, Irak, Suriye ve Katar heyetlerinin katılımıyla İran’da yapılan “Çevre ve Meteoroloji Alanında İşbirliÄŸi Eylem Planı” konulu toplantıyla Bölgesel Çevre ve Hava Kalitesi Yönetimi, Toz ve Kum Fırtınası Erken Uyarı Merkezi, Bölgesel Hava ve İklim Tahmin Merkezi ve Bölgesel ÇölleÅŸme ve Toz Fırtınası Mücadele Merkezi oluÅŸturulmasına karar verildiÄŸini hatırlattı.

ORMAN VARLIĞINI ARTIRAN NADİR ÜLKELERDENİZ
Dünyada orman varlığının azalmasına raÄŸmen, Türkiye’nin orman varlığını arttıran nadir ülkelerden olduÄŸunu belirten Bakan EroÄŸlu sözlerini şöyle sürdürdü: Dünyada orman varlığı azalırken, orman varlığını arttıran nadir ülkelerden olduk. Orman varlığımızı hem alan hem de odun serveti olarak arttırdık. Yaptığımız aÄŸaçlandırma çalışmalarıyla ülkemizin, dünyada en çok aÄŸaçlandırma yapan ilk 3 ülke arasında yer almasını saÄŸladık.Cumhuriyet tarihimizin en büyük aÄŸaçlandırma hamlesini 2008 yılında baÅŸlattık. 2008-2012 yıllarını kapsayan Milli AÄŸaçlandırma SeferberliÄŸi kapsamında 2 milyon 300 bin hektar alanı aÄŸaçlandırma taahhüdünde bulunmuÅŸtuk. Hedeflerimizi aÅŸtık 2 milyon 420 bin hektara ulaÅŸtık ve 2 milyar adet fidanı toprakla buluÅŸturduk. AÄŸaçlandırdığımız alan, hemen hemen Belçika’nın yüzölçümü kadardır. Fidan üretimimiz 2002 yılında 117 milyon adet iken 2012 yılında 512 türde 470 milyon adede çıkarttık. Ayrıca 280 ton tohum üretimi gerçekleÅŸtirdik. 512 türün içinde asli orman aÄŸaçları yanında köylülere gelir getirici ceviz, badem, kestane, ıhlamur türlerin yanında özellikle biyolojik çeÅŸitliliÄŸin devamı ve yaban hayatı için önem arz eden alıç, ahlat, kuÅŸburnu, üvez, at elması, muÅŸmula vb. gibi türlerin üretimi ve araziye dikimi artırılmıştır.

Orman ekosistemini bir bütün olarak ele aldık ve etkinliğini arttırmak maksadıyla orman yönetim anlayışında köklü değişimler başlattık ve uygulamaya koyduk.

EROZYONLA MÜCADELE
Erozyonla mücadele çalışmalarını da sürdürdüklerini söyleyen Bakan EroÄŸlu, ” 2012 yılında rekor kırarak 80.000 hektar alanda erozyonla mücadele çalışması yaptık. 2013-2017 yıllarını kapsayacak “Erozyonla Mücadele Eylem Planını” uygulamaya koyduk. BeÅŸ yılda 1.4 milyon hektar alanda erozyonla mücadele çalışması yapacağız” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Hedeflerinin, çölleÅŸme, erozyonla mücadele ve ormancılık konularının daha etkin, verimli ve sürdürülebilir bir ÅŸekilde yürütülmesini saÄŸlamak, küresel çapta aÄŸaçlandırma, ormanlaÅŸtırma, çölleÅŸme ve erozyonla mücadele konularında Türkiye’nin tecrübelerini diÄŸer ülkelere aktarmak olduÄŸunu belirten EroÄŸlu, ” Ülke olarak orman alanlarımızın arttırılması, korunması ve rehabilitasyonu konularında büyük gayret sarf etmekteyiz. Aynı zamanda, ormanların bir dünya mirası olduÄŸuna inanıyor, dünyanın neresinde olursa olsun ormansızlaÅŸtırmanın durdurulması, ormanların korunması ve geliÅŸtirilmesi için uluslararası iÅŸbirliÄŸi yapılması gerektiÄŸine inanıyoruz” diye konuÅŸtu.

FAKİR ÜLKELERE FON
Orman varlığı az olan, çölleÅŸme ile mücadele eden az geliÅŸmiÅŸ ülkelerde aÄŸaçlandırma ve ormanlaÅŸtırma çalışmalarının yapılması maksadıyla gönüllülük esasıyla bir “Orman Fonu” oluÅŸturulması gerektiÄŸini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, ” BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ormancılık Forumu 10. Oturumunda bu konuda destek bekliyoruz” dedi. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen Bölgemiz ve Ötesi Ormancılık Toplantısı Bakan EroÄŸlu’nun konuÅŸmasıyla bugün baÅŸladı. Çok sayıda ülkeden ve BM’den temsilcilerin katıldığı toplantı bugün ve yarın yapılacak çeÅŸitli oturumlarla devam edecek.