Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormanlardan endüstriyel odun üretimini 4-5 kat arttı

Mobilya sektör temsilcileri Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile bir araya gelerek sektörün güncel durumu ve gelecek hedefleri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Mobilya sektör temsilcileri Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile bir araya gelerek sektörün güncel durumu ve gelecek hedefleri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Yapılan toplantıda, Dünyada 15’inci sırada bulunan Türkiye Mobilya Sektörünün 2023 hedefinin 10 milyar dolar ihracat ile 7’nci sıraya yükselmek olduğu vurgulandı.

Türkiye Mobilya Ürünleri Meclisi önderliğinde İzmir’de düzenlenen toplantıya İzmir Ticaret ve Sanayi Odası Mobilya Meslek Komitesi üyeleri, Marangozlar Odası başkan ve üyeleri ve MOSDER, MOBDER, MOBSAD, OMSİAD, MUDER ve MAKSDER gibi sektör dernekleri başkanları ve üyeleri katıldı.

 

Sektörün güncel durumu hakkında bilgiler veren TOBB Türkiye Mobilya Ürünleri Meclis Başkanı ve Doğtaş Kelebek Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan; “Türkiye mobilya sektöründe toplamda 65 bin mobilyacı bulunuyor ve yaklaşık 500 bin kişi istihdam ediliyor. Bu yıl sektörle ilgili yaklaşık 1 milyar dolar ithalat ve 3 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı bekliyoruz. İthalatın üç katı ihracat yapan ve dış ticaret açığı vermeyen mobilya sektörü, Türkiye’nin lokomotif sektörü olabilecek güce sahip” dedi.

orsiad

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormanlardan endüstriyel odun üretimini 4-5 kat arttırdıklarını, 3-4 milyon metreküpten yaklaşık 17 milyon metreküpe yükselttiklerini, böylece işletme maliyetini azalttıklarını söyledi.

orsiad-4

Mobilya sektörü temsilcileriyle bir araya gelen Eroğlu,Türkiye ‘nin mobilya ihracatının yıllık ortalama 5-6 milyar dolar olduğuna işaret ederek, bunun 2023 yılında 10 milyar dolara yükseltileceğini belirtti.

Mobilya sektörünün bazı konularını Ankara ‘da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla düzenlenen bir toplantıda ele aldıklarını anımsatan Eroğlu, “Türkiye’ye maalesef Uzak Doğu’dan çok kalitesiz mallar geliyor. Bunlarla ilgili gümrük vergilerinin arttırılması talep edildi. Bu kararı büyük bir gururla ve mutlulukla imzaladım nitekim 2 gün önce Resmi Gazete ‘de yayımlandı bu karar. Bunlar sektörün önünü açmak için gerekli hususlar” diye konuştu.

Eroğlu, mobilya sektörünün ham madde ihtiyacını karşılamak için çeşitli eylem planları hazırladıklarını bildirdi.

orsiad-1

 

orsiad-5

Mobilya sektörüne kaliteli hammade sunmak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:

“İzmir’de çok büyük bir potansiyel var ancak bunun yüzde 10’u, yüzde 20’si kullanılabiliyor. Benim düşüncem İzmir’i büyütmek. Buraya Sayın Başbakanımız ‘ufuk şehir’ diyor. İzmir, ufku büyük bir şehir. Onun için İzmir’i daha da büyütmek için plan hazırladık. Bu planın kolay işlemesi, bürokrasinin azalması için ofis geçtiğimiz gün açıldı. Bu çok önemli bir adım. Bizim bakanlığımızın da orada bir ofisi olacak. Sizlerin meseleleri Ankara’ya gitmeden İzmir’de halledilecek.”