ORSİAD FORUMU 2015 : Çamsan Entegre Ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Sn. İbrahim ÖZCAN‘ ın Konuşma Dökümü

 

 

ORSİAD: İbrahim Bey 2015 yılının laminat parke yönünden değerlendirmesini alabilir miyiz? Ve 2015 yılının ilk aylarında Alman menşeili ürünlere gelen anti damping uygulamasının da yansımalarını sormak isteriz.

İbrahim Özcan: Öncelikle Kenan Bey’e bir cevap vermek istiyorum. Özel sektörün biraz elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi kendisi. Ben de şunu söylemek isterim ki özel sektör iki elini birden taşın altına koymuş vaziyette. Çünkü sektörümüz gerçekten çok büyüdü, çok ciddi yatırımlar yapıldı ancak bu yatırımlarda pazarda biz tek başına değiliz ciddi baskı altındayız. Yurtdışından baskılar geliyor çünkü onlar hammaddeyi bizden daha ucuza temin ediyorlar. Bu noktada kurun biraz yükselmesi ve söz konusu anti dampingin olması bize biraz yardımcı oldu. Bir Orman Endüstri Mühendisi olarak şunu söyleyebilirim ki OGM, özel sektör gibi bakışını değiştirirse, kendini revize edebilirse. daha hızlı kararlar alabilirse orman ürünleri sektörünün iç piyasada cevabını vereceğine inanıyorum.

Çünkü OGM’de kendilerinin de söylediği gibi bu potansiyel var. 3 yıl önce OGM bu sektöre odun alın diye baskı yapıyordu şimdi biz onlara baskı yapıyoruz bize biraz daha odun verin diye.

Anti damping konusuna gelecek olursak, sektöre oldukça faydası oldu ve söylentisi bile yetti. Çünkü laminat parke sektöründe durum şöyle; Biz dünyada üçüncü sıradayız, Almanya, Çin ve Türkiye. Bu büyüklüğe ulaştık ancak 2015 yılındaki siyasi istikrarsızlık pazarı bir miktar %10 civarında düşürdü. Bunu biz, iki şekilde komprese ettik. Bunlardan bir tanesi anti dampingle yurtdışından beklenen ithalat yapılmadı. Diğeri de Türkiye’deki büyük oyunculardan birisi üretim miktarını kıstı. Bununla birlikte 2015 yılını 2014’e göre %10 civarında bir düşüşle kapatmak üzere. Ancak yine de diğer sektörlere baktığımızda turizm, tekstil gibi sektörlerine göre 2015’i oldukça başarılı görüyorum.

Çamsar Entegre Ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Sn. İbrahim ÖZCAN-12

ORSİAD: İbrahim Bey 2016 yılını nasıl bekliyorsunuz ve 2016 yılına girerken MDF lamda renkler artık beyaz ağırlıklı olmaya başladı. Laminat parkede de böyle bir hareketlilik olacak mı ve normalde 5 Ekim’de zam yapmanız gerekiyordu yapmadınız ne söyleyebilirsiniz?

İbrahim Özcan: Mevzuat konusunda Kenan bey ile aynı görüşteyiz. Devlette işlerin özel sektördeki gibi yürümesi tabii ki beklenemez. Son 10 yılda sektörümüz ciddi yükselişe geçti. Tabii OGM’nin bu noktada bunu karşılaması kolay değildi. Ama ne kadar bürokrasiyi azaltırsak ve de mevzuat aşılabilirse Hakan bey’in de dediği gibi sektörün ihtiyaçlarına cevap vereceğine inanıyorum.

Bir diğer husus; bizim sektörde ürün kalitesi yeterli değil. Ürünümüzün niteliğini yeterince yukarı taşıyamadık 2014-2015 yıllarında bu alanda çok güzel çalışmalar görüyorum. Levha sektöründe bile İnegöl’de, yurt dışından tasarımcılar getirilip çok güzel mobilya tasarımları yapmışlar ve bunların ihracatını yapıyorlar Daha bugün açıklandı ki, bu sektörde şu andaki ihracat 2.7 Milyar dolara ulaşmış. Şimdi 2016 yılına girerken 2015’den kötü olacağını düşünmüyorum. Şanssız bir yıl geçiriyoruz hatta belki de bunun bize faydası olacak, sektörümüz ürün niteliğini artırarak yurtdışına daha fazla ihracat yapacak. İnşallah önümüzdeki yıl sektörümüz Almanya’ya laminat parke satmaya başlar.

Çamsar Entegre Ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Sn. İbrahim ÖZCAN-22

ORSİAD: İbrahim bey sektör içerisinde finansal yapıyı nasıl görüyorsunuz? 2016 yılını finansal yönden değerlendirir misiniz?

İbrahim Özcan: Sektörün finansal yapısını değerlendirmek için sektörü ikiye ayırdım biri üreticiler, biri toptancılar. Bunu da levha toptancıları ve parke toptancıları diye ayırabiliriz. Üreticiler genelde üretmiş oldukları ürünlerin ilk yatırım maliyetleri çok yüksek olduğu için sermayesini tamamlamış firmalar. Genelde üretici firmalarda finans sorunu pek olmaz. Asıl problem toptancılar gurubunda. Hatta bu üretici firmalar, toptancıları sürekli finanse ediyor.

Levhacıların parkecilere göre biraz daha sermaye yapısı iyi. Ancak onlarda ürün çeşitliliği çok fazla ama sermaye yetersizliği söz konusu. Bunlarda üreticilerden kendi öz sermayelerinin üstünde borçlanarak mal alıyorlar

Parkeciler levhacılardan biraz daha kötü durumda. Genellikle emeğiyle iş yaparken bir iş sahibi olmuş ancak yeterli sermayeyi bulamadıkları için sıkıntıya düşüyorlar. Bu sıkıntı onların risklerini artırıyor bu, üreticilerin de risklerinin artması demek. Son iki yıldan bu yana firmalar bu konuda tedbirler alma gayreti içerisinde. Bu iki grup arasında borçların öz sermayeye oranı oldukça düşük Zaman zaman dış etkenlerden, ülkenin durumundan kolaylıkla etkilenebiliyorlar.

Çamsar Entegre Ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Sn. İbrahim ÖZCAN-10

Bu karsızlığı doğuruyor. Bu problem her yerde var. Asıl sorumumuz işletme sahiplerinin kazandıkları parayı, işletmeye değil bireysel ihtiyaçlara yatırmaları.

Asıl problem sermaye yetersizliği eğer bu firmalar ayağını yorganına göre uzatırsa sıkıntı yok.

Ülkemizdeki olumsuz koşullar olmasa da bundan sonra rekabet artacağından bizler toptancılar gerekli tedbirleri almalıyız.

Bu tedbirlerden biri; kredi kartlarır. Biz kredi kartları ödemelerinde %25’e ulaştık gayet iyi gidiyoruz. Bir çok firma bunu başlattı.

Diğer husus; herkesin bildiği parçalı müşteri çekleri alarak riskimizi dağıttık burada da %60’lara ulaştık.

Bu işin gelecek olduğu nokta Avrupa’daki gibi alacakların sigortalanması noktasıdır. Firmalar kredibilitelerini artırmalıdır. Bu sistemin geleceğine inanıyorum. Toptancılar da kazandıklarını işlerine yatırırsa daha hızlı büyüyeceklerdir.

Çamsar Entegre Ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Sn. İbrahim ÖZCAN-1

ORSİAD: İbrahim Bey, sektörün sorunlarıyla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

İbrahim Özan: En büyük sıkıntılarımızdan birinin satışların fiyat ve vade endeksli satılması. Bunun yerine; kalite, innovasyon ve tasarıma önem vererek daha nitelikli mallar üreterek satışlarımızı o şekilde yaparsak ülkemiz adına da iyi işler yapılacağını düşünüyorum. Bu arada bazı yatırımların da daha bilinçli yapılması gerektiğini düşünüyorum ihtiyaç varsa yapılsın yoksa yapılmasın.

 

 

Çamsar Entegre Ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Sn. İbrahim ÖZCAN - MANŞET

Çamsar Entegre Ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Sn. İbrahim ÖZCAN-9

Çamsar Entegre Ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Sn. İbrahim ÖZCAN-15

Çamsar Entegre Ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Sn. İbrahim ÖZCAN-23

Çamsar Entegre Ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Sn. İbrahim ÖZCAN-17

Çamsar Entegre Ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Sn. İbrahim ÖZCAN-18

ORSİAD FORUMU 2015 MURAT TURAN-İBRAHİM ÖZCAN