Treet: Dünyanın En Uzun Ahşap Binası

 

Ahşap çevreci ve sürdürülebilir oluşuyla her geçen mimarların daha çok tercih ettiği bir malzeme olmaya devam ederken, Norveç’in Bergen kentinde inşa edilen 14 katılı Treet veya Tree (Ağaç) adlı bina tamamıyla ahşaptan oluşuyla dikkat çekiyor. ‘Treet’ 14 katlı lüks bir apartman bloğunun olmanın yanı sıra 49 metredeki dünyanın en uzun ahşap çerçeveli bir çok aile projesi.


Ahşaptan yapılan binalar içinde dünyanın en uzun olanı Treet, enerji tüketimi, sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal açık alanlar üzerine yoğun bir odaklanma ile gelecek için ev geliştirmeyi amaçlayan Bergen ve Omegn Building Society’nin (BOB) buluşu. Binanın neredeyse tamamında ahşap kullanılmışsa da dışardan bunu farketmek hiç kolay değil. Binanın mimarları binanın içindeyken de tamamının ahşaptan yapıldığını anlamanın güç olduğu belirtiyorlar. Ancak binadaki ahşap kirişler gözden kaçmıyor.

Puddefjord Köprüsü tarafında yüksek katlı bir binanın inşası fikri ilk olarak, 2005 yılında Lund & Partnere’nin mimarı Geir Brekke tarafından önerilirken proje, BOB tarafından Sweco AS’in Rune B. Abrahamsen tarafından geliştirilmiş. Projenin planlanması sırasında, BOB katı katmanlı kereste kullanımı da dahil olmak üzere yüksek katlı ahşap binalarda kullanılan çeşitli sistemleri değerlendirmiş. Artec mimarları ve Sweco Norveç tarafından tasarlanan yapı, beton zemin üzerine inşa edilmiş, çapraz lamine ahşap ve glulam karışımını içeriyor. Binanın görünümü betonarme ya da çelik bir binadan farklı olmamasına ve ahşaptan yapılmasına rağmen yangına karşı da dayanıklı. Binada toplam 62 daire bulunurken, 9. katta, şehir ve fiyordun güzel manzarasına ev sahipliği yapan ortak bir spor salonu yer alıyor. Buna ek olarak, denize bakan tarafta bir patika ve marina bulunuyor.

 

BOB Baş Proje Müdürü Ole Herbrand Kleppe proje hakkında şöyle konuşuyor: “14 katlı yüksek ahşap binanın inşasında önemli bir zorluk, güçlü rüzgarlarda sallanmasını engellemektir. Bu yüzden 5. ve 10. katların üst kısmına ve çatının üzerine beton elemanlar yerleştirilirken, glulam çerçeve köşegen glulam parantezlerle takviye edilmiştir. Beton elemanlar yapısal sistemin bir parçası değil, binanın içindeki hareketi azaltmak ve ağırlık katmak için kuruldu.” Kleppe’ye göre, yenilenemez inşaat malzemeleri yerine kereste kullanmak, küresel ısınmayı azaltmak için atılmış önemli bir adım. Kleppe ayrıca, ağaç canlı olduğu sürece ahşabın karbon depoladığına da dikkat çekiyor.