Yerlileştirme Yürütme Kurulu ile ileri teknolojili ürünlerin üretimi artırılacak

Sanayinin ithalat bağımlılığını azaltmak ve rekabet gücünü arttıracak programları hayata geçirmek üzere oluşturulan Yerlileştirme Yürütme Kurulu ile orta-yüksek ve ileri teknoloji ürünlerinin sanayi ve ihracat içindeki payının artırılması hedefleniyor.

Türkiye, dış ticaretinde yüksek ve orta yüksek teknolojili ürün kaynaklı açığını kapatmak için kolları sıvadı. TÜİK verilerinden yapılan hesaplamaya göre, sadece 2017 yılı Ocak-Kasım döneminde 20 milyar 534 milyon doları yüksek teknolojili, 24 milyar 658 milyon doları orta yüksek teknolojili ürünler olmak üzere bu kategoride 45 milyar 192 milyon dolarlık açık verildi. Aralık ayında henüz kesinleşmeyen verilerle birlikte açığın 50 milyar doları aşması bekleniyor. Bu iki kategori, Türkiye’nin ihracatının yüzde 39.2’sini, ithalatın ise yüzde 56.2’sini oluşturuyor.

Yüksek ve orta yüksek teknolojili ürün kaynaklı dış ticaret açığının azaltılması için çalışmalar başlatan Türkiye, yerlileştirme çalışmalarına yenilerini eklemeyi sürdürüyor. Bunlardan biri de, yurt içi sanayinin uluslararası pazarlara entegre olarak geliştirilmesi, yüksek teknolojili ürünlerin sanayi ve ihracattaki payının artırılması amacıyla bir “Yerlileştirme Yürütme Kurulu” kurulduğuna dair genelgenin Resmi Gazete’de yayımlanması oldu.

Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla yayınlanan genelge ile sanayinin ithalat bağımlılığını azaltmak ve rekabet gücünü arttıracak programları hayata geçirmek üzere Yerlileştirme Yürütme Kurulu oluşturuldu. Kurula ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı başkanlık edecek ve üyeler Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ekonomi Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanından oluşacak. Genelgede, kurulun çalışmalarıyla; ortak akıl oluşturulması, yurt içi sanayinin uluslararası pazarlara entegre olarak geliştirilmesi, orta-yüksek ve ileri teknoloji ürünlerinin sanayi ve ihracat içindeki payının artırılmasının hedeflendiği bildirildi. Bu çalışmayla birlikte 134 milyar dolarlık sanayi ithalatının 102-105 milyar dolarlık kısmının Türkiye’de üretilmesi öngörülüyor.

İthalatın 105 milyar dolarının yerlileştirilmesi amaçlanıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 134 milyar dolarlık sanayi ürünü ithalatının 102-105 milyar dolarlık kısmının Türkiye’de üretilebileceğini açıkladı. Bakan Özlü, yerlileştirilecek ürünlerin iç pazara yönelik talep ayağını da oluşturacaklarını kaydederken, “Bir ürünü birden fazla firma yapma kabiliyeti varsa, bunlardan hangisinin seçileceğine ilişkin kriterler var. Ürünler için belirlediğimiz kriterlerle, üretebilecek firmalar için seçtiğimiz kriterleri karşılaştırarak eşleştirme yapacağız. Ancak bunu yaparken, pazar kısmını düşünüyoruz, yani bunu satın alacak firmaları da tespit ediyoruz. Örneğin, ASELSAN, TAI gibi büyük üreticilerin taşeronu olabilecek firmaların yer aldığı mekanizma kurmaya çalışıyoruz. Kısacası yerlileştireceğimiz ürünlerin tamamının iç pazarda karşılığı olacak” ifadelerini kullandı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin ihtiyacı olan sanayi ürünlerini yerli üretimle karşılamak amacıyla yürürlüğe konulan Yerli Malı Tebliği kapsamında bugüne kadar toplam 19 bin 906 Yerli Malı Belgesi verildiğini kaydetti. Özlü, Üretim Reform Paketi’yle kamu alımlarına ilişkin ihalelerde orta ve yüksek teknolojili yerli malı ürün teklif eden istekliler ile yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağlanması zorunlu hale getirildiğini hatırlattı.