Yonga Levha Tedarik Pazar Araştırma Raporu

Geçtiğimiz üç yıl içinde inşaat sektöründeki iyileşmeden kaynaklı artan talep sebebiyle, yonga levha fiyatlarında güçlü bir büyüme yaşandı. İş zekası firması IBIS World de bu gelişmeler ışığında, ihale uzmanlarının daha hızlı ve daha iyi satın alma kararlarına yardımcı olmak için, tedarik kategorisindeki büyüyen koleksiyonu olan pazar araştırmalarına bir yenisini ekleyerek, yonga levha tedarik raporunu yayınladı.

Yonga levha alıcıları, 5’e yakın sonuçların alıcılar için daha yüksek müzakere seviyesini yansıttığı bir tabloda, 5 üzerinden 3.1’lik bir sayın alma güç puanı sergiliyorlar. IBISWorld tedarik analisti Hayk Muradyan’a göre bu durumu; “alıcı müzakere gücü, 2013 yılına ulaşan son üç yılda azalmıştır” olarak değerlendiriyor. Yonga fiyat hareketleri konut ve konut dışı inşaat harcama düzeylerine bağımlı bulunmaktadır. Ekonomideki durgunluk döneminde, bu sektörlerdeki keskin harcama azalmalarıyla fiyatlar düşmüş olsa da, ekonomide inşaat faaliyetinin yükselmesiyle yonga levhaya olan talebin artması, fiyatların tekrar artmasına sebep olmuştur.

Buna ek olarak, ekonomik iyileşme, kereste için de büyük bir talep oluşturmuştur ki, bu da yonga levha üretimine büyük bir katkıdır. Bu eğilim, tedarikçiler için büyük maliyet girdilerine sebebiyet vermiş, ilerleyen merak uyandırıcı fiyat artışlarıyla alıcılara zarar verebilmektedir. Muradyan, konuyla ilgili; “Yükselen girdi maliyetleri ayrıca tedarikçiler için fiyat esnekliğini de kısıtlamakta ve böylece karlılık için mücadele vermelerine sebep olmaktadırlar.” yorumunu yapıyor. Büyük fiyat indirimleri için çok az fırsat ve maliyet tasarrufları sebebiyle, alıcıların pazarlık güçleri de olumsuz etkilenmektedir. Alıcılar, girdi maliyetlerinde ve alt sanayi harcamalarındaki yüksek dalgalanmalardan fazlasıyla etkilenmektedirler. Ekonomik toparlanma büyük yıllık fiyat dalgalanmaları ile, inşaat faaliyeti düzeyinde önemli ani büyümelere yol açmıştır. Bu durum müzakere gücünü azaltmış ve envanter planlama daha zor hale gelmiştir. Durgunluk sonrası dönemde ekonomi normal seviyeye döndüyse de değişkenliğin ılımlı bir düzeyde devam etmesi beklenmektedir.

Bununla birlikte, yonga tedarikçileri arasındaki önemli bir rekabet ile düşük pazar payı konsantrasyonu birleşmesi sonucu, alıcılar güçlü olmaya devam etmektedir. Buna ek olarak, yonga metalaşmış doğası belirli alıcı gereksinimlerini karşılayabilme kapasitesinin geniş bir tedarikçisi durumuna yol açmıştır. Bu koşullar sonucunda, alıcılar daha düşük birim başı maliyetlerde yonga levhaları toplu satın alma yoluyla olumlu sözleşmelere imza atabilmektedirler.