Yükselen Trend Termal-Modifiye Sertağaçlar

 

Amerikan sertağaç endüstrisinin önde gelen uluslararası ticaret birliği Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), bu ayın başlarında İstanbul’da gerçekleşen bir ticaret hizmet misyonu sırasında, termal modifiye edilmiş Amerikan sert ağaçlarına dikkat çekti. Termal modifikasyon, dayanıksız iç mekan kerestelerini, dışarıda ve hatta yüksek nem ortamlarında bile kullanılabilecek etkin bir malzemeye dönüştürüyor.

 

Endüstri hedefi Amerikan sert ağaçlarının satışlarını artırmak olan AHEC, yeni pazarlar ve Amerikan sert ağaçları için yeni uygulamalar bulmanın yanı sıra, mevcut pazarların gelişmesine de odaklanmıştır. AHEC Afrika, Orta Doğu, Güney Asya ve Okyanusya Direktörü Roderick Wiles’a göre termal modifikasyon, seçilmiş Amerikan sertağaç türlerine uygulandığında, içte kullanılan dayanıksız keresteyi, dışarıda ve hatta yüksek nem ortamlarında kullanılabilen bir malzemeye dönüştürebilen, nispeten basit ama dikkat edilmesi gereken bir ısıtma süreci. Artan çevre bilinci ve sıkı çevre düzenlemeleri son kullanıcıları, sürdürülebilir yönetimi ve düşük çevresel etkileri kanıtlanmış olan ahşabı kaynağından bulmaya zorluyor. Termal modifikasyon süreci şimdi, geleneksel olarak sadece tropik sert ağaçların sunduğu çürümeye gerekli dayanıklılığı ve direnci sağlayabilen ılıman sert ağaç türlerini oluşturabilmektedir. Bu yüzden yeni bir kavram olmayan termal modifikasyon bugün, özenle geliştirilmiş teknolojiyi kullanan endüstriyel bir süreçtir ve Amerikan sert ağaçları için yepyeni bir fırsatı temsil etmektedir. Temiz ve verimli enerji teknolojisi olarak termal modifiye işlemi, ahşabın daimi kimyasal ve fiziksel özelliklerini değiştirerek, boyutsal stabilite ve bozunma direnci geliştirmek için kontrollü bir atmosferde yüksek ısı kullanır. “Amerika’nın iyi yönetilen ormanlarından gelen sert ağaçlarını kullanarak elde edilen termal-modifiye ABD sertağaçları, şüpheli kaynak teşkil eden bazı alternatif türlere karşı uygun ve sürdürülebilir bir alternatif oluştururlar” diyen Roderick Wiles, konuyla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti; “Termal değiştirme işlemi nemi emmek için ahşap yeteneğini sınırladığından, ürün boyutsal olarak dayanıklıdır ve bağıl nem değişikliklerinden kaynaklı çöküntü, eğilme ve bükülmeye daha az eğilimlidir. Boyutsal sağlamlıktaki bu artış, bakım maliyetlerini önemli ölçüde azaltarak, uygulanan kaplama ömrünü uzatır. Termal modifikasyon işlemi aynı zamanda, ahşabın içinde varolan ve böcekler için besin kaynağı sağlayan özellikleri ve ahşap yok edici mantarları ortadan kaldırır. Sonuç olarak, son ürünler, ömür ve performans artırmak adına herhangi bir toksik kimyasallar içermezler.”

Infinity Bench by Martino Gamper

Termal modifikasyon ağaç ürünleri üreticileri için muazzam fırsatlar yaratır. Termal-modifiye sert ağaçların gelişmiş nem direnci ve boyutsal sağlamlığı onları, geleneksel olarak suyla temasından dolayı ekarte edilmiş ahşap zemin alanında mükemmel bir seçenek yapıyor. Bunun benzeri bir çok alandaki lamine parke zeminler, termal modifiye (TM) edilmiş şerit veya tahta döşemelere yerini bırakabilir veya TM sertağaç kereste, büyüyen masif parke pazarı için bir çözüm olabilir. Ayrıca mobilya üreticileri için de, TM sert ağaçlarından üretilmiş dış mekan mobilyaları fırsatı bulunmaktadır ve böylece, tik gibi geleneksel türlere bir alternatif sunulmaktadır. Prensip olarak, ahşap mobilya gibi kül, kızıl meşe, lale ağacı ve yumuşak akçaağaç gibi düşük maliyetli türlerinden yapılmış olabilir. Roderick Wiles ekledi; “Termal-modifiye sertağaçlar, evlerinde eşsiz bir şeyler arayan tüketiciler için, daha özel ahşap ürünler üretme imkanını sunuyor. Örneğin, termal olarak modifiye edilmiş ahşap, bir duş zeminindeki karoların yerine kullanılmıştır. Dayanıklılığı ve düşük ısı transferine imkan vermesi sebebiyle TM ahşap, Avrupa’daki bir çok spa ve sauna tezgahlarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Veranda, balkon ve teras bulunan evler de, TM sert ağaçların kullanımı için potansiyel alanlardır. Kompozit güverte zemin kaplaması ürünleri genellikle belirtilme eğilimindedir, ancak işlemden geçirilmiş yumuşak ağaç veya sedir de kullanılmaktadır. Termal-modifiye sert ağaçları, özellikle de su kıyısında bulunan binalar için, her ikisinin de yerine geçebilecek potansiyele sahiptir. Birçok tropikal sert ağaca ait özel renk ve görünüme sahip yoğun kahverengilikteki TM sertağaç, yalnız rengiyle bile son kullanıcıyı tekrar tekrar etkileyebilecek bir yapıdadır.”

Ash Bench by Ben Percy

Roderick Wiles ve AHEC Teknik Danışmanı Neil Summers’ın birlikte icra ettikleri ticari hizmet misyonunda, İstanbul, Düzce ve Bolu’daki önde gelen ahşap işleme fabrikalarına saha ziyaretleri gerçekleştirildi. Türkiye’de kereste sanayiinin anahtar oyuncular ile ticari bağları güçlendirmeye yönelik olan bu ziyaretler, özellikle ithal keresteden termal modifiye Amerikan sertağaçları üreten firmaların ikisi ile, Amerikan sert ağaçlarıyla ilgili bilinçlenme ve anlayışı, yüksek düzeyde ortaya çıkardı. Türkiye, hem son tüketici olarak, hem de yüksek kalite kapı, pencere, mobilya için ahşap ürünler ihracatı ile son dönemde, termal-modifiye sert ağaç kaplama ve dış mekan zemini kullanımındaki kapasitelerin artması adına, Amerikan sertağaçları için uzun vadeli büyük önem taşıyan bir büyüme potansiyeli vaadediyor. Wiles sözlerine şöyle son verdi;  “Termal-modifiye Amerikan sert ağaçlarının potansiyeli, hem kurulu hem de gelişmekte olan pazarlar için kesinlikle umut vericidir. Biraz sınırlı sayıda oluşu yakın gelecek için sınırlayıcı bir faktör olabilir, ama Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve aynı zamanda Avrupa ve Asya genelindeki üreticilerin teknolojiyi benimsenmesi, bu durumu çok hızlı bir şekilde değiştiriyor. Ürün daha iyi bilinen bir hale geldikçe, dış uygulamalarda veya ıslak ortamlarda alternatif bir seçenek olarak potansiyelinin değerlendirilmesiyle yaygınlaşacaktır. Tutarlı ve zengin yoğunluktaki kahverengiliği, boyutsal sağlamlığı, çürümeye karşı direnci ve çevresel kimlik bilgileri gibi noktaların hepsi, ahşap sektörünün son yıllardaki en heyecan verici yeni ürünlerinden biri olmasını sağlamaktadır. Ahşap kaplama ve zemin kaplamadaki güncel modanın yanı sıra, hem dış ahşap yapılarda hem de sokak mobilyalarında, Amerikan sertağaçlarını yakın gelecekte Türkiye’deki uygulamalarda geniş bir yelpazede görmeyi umuyoruz.”