ORSİAD Derneği 1. Olağan Genel Kurul Toplantımızın Yazılı Metni.

Fikret Demir:

  1. Olağan Genel Kurul toplantımıza başlıyoruz. Açılışta usulen bir divan heyeti seçmek gerekiyor.

Divan başkanı olarak Şükrü Çalkın’ı aday olarak gösteriyoruz. Divan Başkan Yardımcılığı’na Ünal Ünsal ve Divan Sekreterliğine Zeynip Erbil’i öneriyoruz.

Oylamaya sunuyorum… Kabul edilmiştir. Divan heyetini davet ediyorum.

Divan masasında saymanlık makamından Hakan Bey’i de masaya çağırıyorum.

Divan başkanım hayırlı olsun..IMG_8111

Sözü divan başkanımız Şükrü Bey’e bırakıyorum.

Divan Başkanı Şükrü Bey:

Öncelikle teşekkür ederim. Program sıra ile şu şekilde olacaktır.

  1. Açılış
  2. Divan heyetinin seçimi
  3. Saygı duruşuIMG_8095
  4. Geçici yönetim kurulunun faliyet raporunun gelir gider tablosunun okunması ve görüşülmesi.
  5. Gecici yönetim kurulunun faliyetlerinin ibrası
  6. Tahmini bütcenin görüşülüp kabulu
  7. Türkiye genelinde 81 ilde şube açılmasının görüşülüp karara bağlanması.
  8. Yurtdışında temsilcilk açma konusunun görüşülüp karara bağlanması
  9. Dernek organlarının asil ve yedeklerinin seçimi.
  10. Dilek ve temenniler
  11. Kapanış

IMG_8083

Divan Başkanı Şükrü Bey:

Geçici yönetim kurulunun faliyet raporunun gelir gider tablosunun okunması ve görüşülmesi için sözü saymanımız Hakan beye bırakıyorum.

 

IMG_8101Sayman Hakan bey:

18 Mayıs itibariyle ORSİAD’ı hayata geçirdik ve resmiyet kazandık. Bu ilk MYK toplantımız.

İnşallah sektörümüz için vereceğimiz bu mücadelede başarılı oluruz. Tüm Türkiye’de sektörümüz bu Merkez Yürütme Kurulu toplantısının yapılmasını bekliyor.

ORSİAD’ın en büyük temel hedeflerinden biri özellikle sektörümüz emekçilerinin emeklerinin yerde kalmamasına yönelik milli sertifikayı oluşturmaktır. Bu ciddi bir çalışma gerektiriyor. 1 yıl içinde bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Faaliyetlere yeni başladığımız için buradaki tahmini bütçe hedeflerimizi göstermek amacıyla afaki bir rakamdır. Çok fazla rapor edilemeyen, rakamları çok fazla ifşa edilemeyen bir sektöre sahibiz. Bu İlk yıl için kafamızda bir ışık olması adına söylüyorum 5000 üyeyi ve Tahmini bütçeyi bir milyon TL olarak hedefledik. İnşallah emeklerimiz yerde kalmaz, gerçek çalışanlar da sektörüne sahip çıkar.

Divan Başkanı Şükrü bey:

Tahmini bütçeyi oylamaya sunuyorum… Kabul edilmiştir.IMG_8009

Şükrü Bey:

Aralık 2016 itibariyle toplanacak olan gelirin %30’unun Yönetim Kurulu üyelerine harcırah olarak eşit miktarda dağıtılması konusunun görüşülmesini öneriye açıyorum.

Söz almak isteyen?IMG_8218

Fikret Demir:

Neden bunu yapıyoruz, açıklama getirmek isteriz. Şöyle ki Yönetim Kurulu üyeleri tüm Türkiye çapında çalışma yapacaklar, tüm ülkeyi gezecekler. Dolayısıyla böyle bir düşüncemiz oluştu. İl Başkanları da aynı şekilde harcırah alacaklardır.

Şöyle bir durum daha var tüzüğümüz gereği 81 il şube başkanlığından bütçeler gelecek. 240 TL yıllık aidat var. Bunun %50’si şubeye, diğer kalanı merkeze aktarılacak. Birçok hazırlık yapılıyor merkezde kurslar verilecek, vb. çalışmalar yapılacak. Daha sonra oluşan bütçeler yine şubelere aktarılacak.

IMG_8075Şükrü Bey:

Oylamaya sunuyoruz.. kabul edilmiştir.

Şükrü Bey:

Türkiye genelinde 81 ilde şube açılması kararını öneriye sunuyoruz.

Fikret Demir: Türkiye’de milli bir sertifika programı uygulaması yapılması için ülkenin tamamında organize olmamız gerekiyor. Bu yüzden şube açılmasıyla ilgili çalışmalar yapılacaktır. Milli sertifikanın tam randımanlı olarak tüm kitlelere ulaştırılmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Ülkemizin her ilinin ayrı sorunu var. Dolayısıyla bunu doğru şekilde yapmamız gerekiyor.

81 ilde ORSİAD’ın şube açılımı ve örgütlenmesini oylamaya sunuyoruz… kabul edilmiştir.IMG_8215

Şükrü Bey: Yurt dışında temsilcilik açılması önerimiz,

Fikret Demir: Bunun açıklaması, ORSİAD olarak dünyaya entegre olma amacıyla çalışıyoruz. Bu nedenle yurt dışında bir temsilcilik açacağız. Bu konuyla ilgili Tunç Ada’nın görev almasını uygun görüyoruz. Konuyla ilgili açıklama yapmak üzere kendisini kürsüye davet ediyoruz.

IMG_8125Tunç Ada :

Öncelikle herkese hoş geldiniz demek istiyorum. Ayrıca, gönülden hayırlı bereketli ramazanlar diliyorum. ORSIAD derneğinin can damarlarından birisinin yurtdışı ile bağlantıları olduğunu düşünmekteyim.
İlk olarak vereceğimiz haber, ORSIAD’ın Almanya’da bir irtibat bürosunu açmayı düşünmekteyiz ve hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. Burada görevlendirilecek bir çalışan ise ORSIAD’ın ihtiyaçlarına hizmet edecektir. Bu şubenin temel amaçları yurtdışındaki konumuzla ilgili firmaların tamamı ve devlet kuruluşlarıyla ile bağlantıya geçerek Türkiye’de verilecek eğitimlerin güncel tutulması, yeni ürünlerin üyelere tanıtılması, sektörel gelişmelerin üyelere anında bildirilmesi diye kısaca özetlenebilir. Yurtdışından üyelerin talepleriyle ilgili de hizmet vermeyi planlıyoruz. Burada amaç küçülen dünyamızda herkesin rahatlıkla her yere ulaşabilmesini sağlamaktır. Yukarıdaki iki maddede genel sekreterliğimizin yardımlarına ve desteklerine ihtiyacımız olacaktır. Ayrıca, tüm dernek birimlerinin yurtdışı ile ilgili işlemlerinde tarafımı bilgilendirmesine ihtiyaç duyulacağını şimdiden söylemek istiyorum.

Yurtdışından gelecek üyelik bedeli, ürün tanıtım toplantıları, fiyatlamalarının belirlenmesi gerekecektir. Bu konuda gerekli bedellerin tahsilatlarıyla ilgili EURO ve USD banka hesaplarının açılmasına ihtiyaç olacaktır.
Yurtdışından üye kazandırma konusunda beklentimiz ilk sene için 200 kişidir. Genellikle Türkiye piyasasına malzeme satmak isteyen, üreticiler, tacirler ve teknik sahıslar hedeflenmektedir. Yurtdışından gelecek esas kazanım bu tarz firmaların reklamları, toplantı düzenlemeleri konularında bir fiyat belirlenmesinde yarar görmekteyim.

IMG_8115

Şükrü Bey:
Yurt dışında temsilcilik açılması önerisini oylamaya sunuyorum…. kabul edilmiştir.

Şükrü Bey:

Dernek Organlarının belirlenmesi.

Yönetim Kurulu Asil:

Mehmet Karahasanoğlu

Hakan Tarım

Fikret Demir

Aslan Ebriç

Tunç Ada

Zeki Kara

Güven Ünsal

Engin Erol

Necati Yılmaz

Yönetim Kurulu Yedekler:

Erol Alaca

Burhan Türkmen

Şerif Özmen

Necdet Yılman

Vahap Karaduman

Oğuz Mağdan

Denetleme Kurulu Asil

Zeynep Engin

Serkan Tarım

Barış Yakupçebioğlu

Denetleme Kurulu Yedek

Erdal Ceylan

Orhan Yenigeldi

Fatma Gonca Erol

 

Disiplin Kurulu Asil

İbrahim Özcan

Mustafa kıvanç kaplan

Recep soylu

Can Öntürk

Ünal Ünsal

Nuri Şerbetçi

 

Disiplin Kurulu Yedek

Ferhat Tortumoğlu

Oğuz gül

Burhanettin Yağız ?

 

Şükrü Bey: Listeyi bu şekilde oylarınıza sunuyorum… kabul edilmiştir.

Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet Karahasanoğlu’nu kürsüye davet ediyoruz.

IMG_7947YKB Mehmet Karahasanoğlu:

Sevgili Yönetim Kurulu Üyeleri, Saygıdeğer MYK Üyeleri,

Hepiniz 1. Olağan Orman Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Kurul toplantımıza hoş geldiniz.

Bildiğiniz gibi yaklaşık olarak 6 aydır derneğin kurucu üyeleri ile birlikte sektörün tüm sorunlarının tartışılabileceği ve çözüm üretecek bir kurumun oluşması için var gücümüz ile çalıştık. Öncelikle derneğimizin fedakâr kurucu üyelerini sizlere tanıtmadan evvel, kendilerine verdikleri emeklerden dolayı teşekkürü bir borc bilirim.

Zeki Kara, Hakan Tarım, Aslan Erbınc, Güven Ünsal, Tunc Ada, Engin Erol, Necati Yılmaz ve Fikret Demir ile bendeniz, derneğin sağlam temeller üstüne kurulması için 6 aydır var gücümüzle çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz.

Derneğimizin kuruluşunda ve oluşumunda, Orsiad Gazetesinin Mart 2016 tarihinde Tüyap’ta düzenlediği parke çalıştayının büyük etkisi olmuştur.

Orada birebir de yaşadığım bir olayı sizlerle paylaşmak isterim.

Toplantı öncesi verilen kahve molasında, orada bulunan bir usta grubu ile konuşmaya başladık. Herkes tüm olası sorunları dile getirirken ismi bende saklı bir ustamız söze girdi. O an hayatımın en zor anlarından biri olmuştur.

Ustanın sözleri hala kulaklarımda…

“Mehmet Bey bakın buraya işimi gücümü bıraktım geldim. Çünkü sizin yapmayı düşündüğünüz Ustalık Eğitim ve Gelişim programının sektörümüz için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bizler sektörü taşıyan kişilerin değer kazanacağına inananıyoruz.

Ustalık mesleğinin yıllara yayılan farklı terfi kademeleri olacağı bir meslek haline gelmesini ümit etmekteyim. Biz bu mesleğe yıllarını vermiş ustalar olarak, daha dün mesleğe yeni başlamış ustayla aynı kefeye konmaktayız. Değerimizi kendi kendimize koruyamamaktayız.

Kurulacak dernek çatısı altında bizleri sahiplenen ve sorunlarımıza çare bulan bir yapıya kavuşacağız inşallah”

dedi…

Sonra da ekledi: “Mehmet bey sizlerden ricamız, hadi biz kendimizden geçtik, lakin evlatlarımıza mesleğimizi anlatırken yıllar geçtikçe deger kazanan bir meslek olduğunu da gösterebilmeliyiz…”

Boğazıma bir düğüm oturdu bir şey diyemedim ve ben de sustum..

Lakin şimdi diyorum;

USTAM! BUNDAN SONRA HİÇ BİR BABANIN EVLADI KARŞISINDA BOYNU BÜKÜLMEYECEK, HER GEÇEN GÜN DEGER KAZANAN BİR MESLEK SAHİBİ OLMANIN GURURUNU YAŞAYACAK.

 

ORSİAD’ın neferleri olarak bu hedef için gece gündüz çalışıp, hem senin alın terine, hem de evladının geleceğine sahip çıkacağımıza yönetim kurulu ve sahsım adına söz veriyorum!….

İşte bu sebeple toplantı sonunda derneğin kurucuları bir araya gelerek sektörün kanayan yarası olan Milli sertifika konusunda nasıl bir yol haritası çizmek gerektiği hakkında yaptığımız istişare toplantılarında bunun ancak 81 il ve 957 ilçede örgütlenerek yapılması gerektiği kanaati ortaya çıkınca, bizler de derneği kurma kararı aldık.

Evet biraz uzun sürdü, evet belki uzun zaman geçti diyebilirsiniz lakin inanın bu büyük sektörün önüne alelade bir hareket planı ile çıkmamız daha doğmadan derneğin yok olmasına sebep olabilirdi. Bu yüzden tüm sektörden aflarını diliyoruz ve amacımızın her kesimi kapsayan bir yapıyı ortaya koymak olduğunun altını çiziyoruz.

 

Fikret Demir: Eğitim Teşkilatı komite Başkanı Necati Bey’i kürsüye davet ediyorum.

IMG_8166Eğitim Teşkilatı komite Başkanı Necati Yılmaz:

Herkese iyi akşamlar. Bu derneği kurmaktaki amacımız sektördeki dağınıklığı disiplinsizliği düzeltmek bir çatı altında toplamak mesleğe hak ettiği değeri kazandırmaktır. Bunun içinde, MEB onaylı bir sertifika programı geliştiriyoruz. Tüketici herhangi bir parke alırken bunun kalitesini belgeleriyle referanslarıyla teyid edilebiliyor. Fakat aynı şeyi usta seçiminde yapamıyor bunun bir belgesi yok. Fiyatlandırma konusunda çok sorun yaşanıyor, bir standardı yok. Ve sorun çıktığında ürüne mal ediliyor. Sonuç olarak bu sorunları bir nebze azaltabilmek için böyle bir adım atıyoruz. Bu mesleğe hak ettiği saygınlığı vereceğiz.

Bu milli sertifika için, MEB onaylı bir eğitim program hazırlanacak Şu an öngördüğümüz, 3 etaptan oluşan bir sertifika programıdır. Bunlar sırasıyla, C grubu Laminat ustaları, B grubu Laminat ve Lamine parke ustaları, A grubu laminat, lamine , masif. sistre- cila ve deck grubu parke ustaları. Üst gruba yükseldikçe alttaki ürünlerin uygulamasını da yapabilecekler.

Eğitim birkaç bölümde gerçekleşecek. Teorik eğitim-Teknik eğitim; ürünü, teknik özelliklerini tanıtan, uygulanacak ortamın kusurlarını tespit edebilecek. Uygulama-pratik eğitim; gereken teknik ekipmanlar ve uygulama şekilleri ve son olarak da sosyal boyutu olan müşteri ilişkileri eğitimi. Şu an bunun alt yapısı oluşturuluyor ve MEB onayına sunulacak en kısa zamanda resmiyet kazandırılacak.

 

Fikret Demir: Burada bir konuya açıklık getirmek isterim. Eğitim ve diğer hususlarla ilgili derneğimiz içerisinde üreticiler, ithalatçılar, ustalar, toptancılar komitesi gibi komiteler kurulacak. Bu kurullar Yönetim kuruluna fikirlerini sunabilecekler. Her katman derneğin içinde söz sahibi olacaktır ki ilk etapta yerli üreticilerin, ithalatçıların vs. beklentileri nedir komiteler vasıtasıyla ulaştırılacak.

Derneğimizin teşkilat yapılanmasıyla ilgili de Engin Bey’i kürsüye davet ediyoruz.

IMG_8176Teşkilat Başkanı  Engin Erol :

Sayın Genel kurul üyeleri hoş geldiniz. ORSİAD 81 il ve 957 ilçede yapılanmayı amaçlamaktadır. 30 büyük şehirden başlayarak en ücra köşeye kadar bu yapılanmayı götürmek istiyoruz. Üyelerin bize inanmaları, desteklemeleri gerekiyor. Sonuçta bu işi sektörel bir hayat tarzı gibi düşünmeliyiz. Biz gücümüzü sayısal üstünlükten alabileceğimiz için ne kadar çok olursak o kadar söz hakkımız ve yaptırım hakkımız olacaktır. Hayırlı olsun diyor ve teşekkür ediyorum.

Fikret Demir: 81 ildeki şube yöneticilerinin seçimleriyle ilgili Yönetim Kurulu kararlarını yakında paylaşacağız.

Şimdi derneğimizin en önemli kurullarından olan Denetleme Kurulu’ndan Aslan Bey’i kürsüye davet ediyorum.

IMG_8180Aslan Bey:

Sayın Divan Başkanım Sayın Orsiad Genel Başkanım ORSİAD’ın 1. Olagan Genel Kurul Toplantısına hoş geldınız. İsmim ASLAN EBRİNÇ ORSİADi kurucu üyesi ve denetlemeden sorumlu genel başkan yardımcısıyım. Denetleme kurulu 3 asil 3 yedek üyeden olmak üzere Genel Kurulca seçilir. Bu kurul denetleme görevini, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere gore bir yılı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde Genel Merkez Yönetim Kurulu’na ve genel kurula sunar. Denetleme kurulu Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği programa göre, derneğe bağlı kurulan şube ve birimleri de denetlemeye yetkilidir. Denetim esnasında kendisine yardımcı olmayan şube ve birimlerin yetkilileri hakkında raporlar tanzim ederek, görevlendirmenin sona erdiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde Genel Merkez Yönetim Kurulu’na teslim ederler. Taahhütlü olarak postaya verilerek teslim sayılır. Denetim Kurulu üç yıl süreyle görev yapar . Herkese teşekkür eder derneğimizin hayırlara vesile olmasını dilerim

Fikret Demir: Çamsan Entegre’den İbrahim Özcan Bey’i kürsüye davet ediyorum.

IMG_8189İbrahim Özcan:

Herkese iyi akşamlar. Disiplin Kurulu üyesi olarak buradayım. Yaklaşık 6 aydır emek veriliyor. Benim çok fazla katkım olmadı emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sektörde böyle bir ihtiyaç vardı. ORSİAD belki parkeciler olarak başladı ama genişleyeceğine inanıyorum. Burada derneğin hedeflerini çok iyi tespit etmemiz lazım. Bunun alanı çok geniş olursa verimli olamayız. Çok dar kalıplar içinde de kalmamalıyız. O yüzden hedef koymamız gerekiyor. Örneğin ben bir üretici firmanın yetkilisi değilim ama, sektöre gönül vermiş birisi olarak milliyetçi akımların son derece geliştiği günümüzde örneğin bir Alman, Alman ürünlerine daha çok sahip çıkıyor. Bizler de hedeflerimizi doğru koyup sektöre emek veren herkese her alanda sahip çıkıp kaliteyi yukarı taşımalıyız. İlk olarak usta sertifikasıyla başlıyoruz ki doğru bir başlangıç. Bunun yanında bir başka dağınıklığımız da özellikle toptancılar bazında, günün şartlarına göre ihtiyaçlar değişiyor. Belki de bugün bir laminat parke bir dükkânın idamesine yetmiyor. Bunun gibi, risklerin kontrolü gibi satışın nasıl yapılacağına dair bir takım konularda belli dönemlerde eğitim programları olmalı diye düşünüyorum. Fikret Bey’in heyecanıyla bunların gayet güzel organize edileceğine inanıyorum. Hayırlı olmasını temenni ederim.

Şükrü Bey: Ekleyecek bir konu yoksa toplantıyı kapatıyorum. Herkese hayırlı olsun.