ZOW 2015 İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

ORSİAD GAZETESİ RÖPORTAJI

Cevaplayan: ZOW Türkiye Müdürü Aykut ENGİN

  • ZOW Fuarı, mobilya endüstrisini Türkiye’de bir araya getiren en önemli fuarlardan. Bu yıl diğer yıllara oranla ZOW’da ne gibi farklılıklar olacak?

 

Biz ZOW Fuarı ile Türk üreticilerine yurtiçi ve yurtdışından uzman topluluklarla bir araya gelerek, ticaret ve bilgi alışverişinde bulunabilecekleri, yüz yüze görüşmeler yapabilecekleri bir ortam sunuyoruz Fuar öncesinde, esnasında ve sonrasında sunduğumuz hizmetlerle sektörün önde gelen firmaları için doğru adres olduğumuzu geçtiğimiz 6 yılda ispat ettiğimizi düşünüyorum. Biliyorsunuz ki her sene fuarımızı farklı bir tema üzerine kuruyoruz. Önceki yıllarda tasarımcılarla ve yapı endüstrisi ile ortak çalışmalar gerçekleştirmiştik.

 

Bunun yanı sıra dünya ekonomisinin en eski ve en büyük kollarından biri olan mobilya sektörü, her dönem mobilyaya ruhunu veren, el emeği eserler üreten zanaatkarlara gereksinim duymuştur. ZOW’un mimar, iç mimar, müteahhitler gibi Yapı Endüstrisi’nden gelen ziyaretçilerinin yanısıra, Mobilya Sektörü’nün bel kemiği olan zanaatkarlar grubuna daha da ağırlık vermesi gerektiğine dair geri dönüşler aldık. Bu amaçla özellikle yurt içinde meslek örgütleri ve meslek odaları gibi kurumlarla çalışmalar yapıyoruz. Böylece fuara katılan firmalar ve gelen ziyaretçiler, farklı iş bağlantıları kurma konusunda ciddi oranda bir imkana sahip oluyor. Tüm Türkiye’de Ticaret ve Sanayi Odaları, meslek örgütleri, meslek birlikleri ve Marangoz Odaları ile mobilyacılar derneklerini ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerle sektörün nelere ihtiyaç duyduğunu yakından inceleyip, ilgili kişilerin fikirlerini alarak çalışmalarımız yön kazandırıyoruz.

 

 

  • Türkiye’nin mobilyada tasarım ülkesi olabilmesi için nasıl bir yol izlenmeli, ZOW’un bu kapsamda yaptığı çalışmalar nelerdir?

Türkiye’de üretim hacmi olarak dünyaya hitap edebilecek bir mobilya sektörü mevcut; ancak ne yazık ki kalifiye eleman eksikliği, teknolojinin istenilen düzeyde kullanılamaması, ar-ge çalışmalarının yetersizliği gibi nedenlerle tasarım konusunda diğer ülkelere göre biraz daha yavaş ilerliyoruz. Bu sebeplerden dolayı sahip olduğumuz üretim, sermaye, hammadde zenginliğini dünyaya taşımak konusunda geride kalabiliyoruz. İtalya gibi mobilya tasarımında öne çıkan bir ülke olabilmemiz için öncelikle daha özgür tasarımlar üretmeli bunun için ar-ge’ye yatırım yapmalı ve özellikle de endüstri ürünleri tasarımı bölümü mezunlarına sektörde yeterli alan yaratmalıyız. Genç tasarımcıların önünü açmak ve kendilerini göstermeleri için onlara fırsatlar sunmalıyız. ZOW olarak biz de genç tasarımcıları fuarımızda görmekten ve sektörel anlamda onlara bir nebze de olsa bir şeyler katmaktan oldukça mutluyuz. Essentials Seminerler Programı ile tasarım konusunda dünyaca tanınmış isimleri fuarımızda ağırlayarak genç tasarımcılarımızın, deneyimli isimlerle birebir iletişim kurmalarına imkan veriyoruz.

  • ZOW Fuarına geçen yıl yurt dışından da ciddi bir katılım olmuştu. ZOW 2015 için yurtdışı çalışmalarınız ne aşamada?

Her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yılda hem katılımcı hem de ziyaretçi açısından başarılı bir fuar gerçekleştirdik. Geçtiğimiz sene toplam katılımcının yaklaşık yüzde 30’unu yabancı ziyaretçiler oluşturmuştu. Bu da Türk firmalarının uluslararası arenada söz sahibi olabilmesi için bizim vesile olduğumuz güçlü bir adım. Sizin de belirttiğiniz gibi bir önceki yılın oldukça başarılı geçmiş olması ve başarımızı arttırarak sürdürme hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı titizlikle gerçekleştiriyoruz. Bu amaçla 2015 yılı görüşmelerimizin yurt dışı ayağına da başladık. Yurt içinde ve yurtdışında sektörle ile ilgili tüm fuarları takip etmeye gayret gösteriyoruz. Ekim ayında İtalya’nın en büyük fuarı olan SICAM’ı 14-17 Ekim tarihlerinde ziyaret edeceğiz. İtalya ve Rusya’da gerçekleşen ZOW Fuarları’na katılımımızı söylemem bile gereksiz. Hedef pazarımızı kapsayan ülkelerin ticari ataşelikleri ile temaslar kurarak, birçok ülkeden fuar için özel heyetlerin katılımını bu yıl da sağlamayı hedefliyoruz.