2013 yılının 2. Çeyreğinde Global Orman Endüstrisi

Orman sanayi danışmanlık firması Amerikalı Wood Resource Quarterly (WRQ) tarafından yayınlanan son raporlara göre, 2013 yılının ikinci çeyreğinde global hızar fiyat endeksi yükselerek 86.60 $/m3’e ulaştı.

 2013 yılının ikinci çeyreğinde, dünya çapında 19 kilit ülke pazarına dayanarak elde edilen Global Hızar Fiyat Endeksi (GSPI) üst üste dördünce şeyrekte artarak 86.60 $/m3’e ulaştı. Endeks, 2011 yılının 4. Çeyreğinden beri en yüksek seviyesine ulaşarak, yılda % 5.1 artış gösterdi.  WRQ’nun kapsadığı büyük dünya pazarlarında, hamur pazarlarındaki zayıflık ve Amerikan dolarının güçlenmesi, ahşap lif fiyatlarında düşüş gösterdi. Son iki yıl içinde, sertağaç lif fiyatları, yumuşakağaç lif fiyatlarından daha fazla düşüş göstermiştir. Sertağaç ahşap lif fiyatları, 2013 yılının 2.çeyreğinde 100.46 US$ olarak, önceki çeyreğe göre yüzde 3.1 daha azaldı. Yılın birinci çeyreğinden beri en fazla fiyat düşüşü Fransa, Japonya, Avustralya, Rusya ve Almanya’da gerçekleşti. Diğer yandan yumuşak ağaç ahşap lif fiyatları da, birinci çeyreğe oranla yüzde 2.2 düşüş göstererek 97.75 Amerikan dolarına geriledi. Bu rakamlarda da en büyük gerileme görülen ülkeler arasında Norveç, Japonya, Fransa ve Avustralya’da bulunuyor.

Küresel Kereste Piyasaları

Kuzey Amerika kereste üretimi 2012 yılında aynı dönemine göre bu yılın ilk beş ayında yüzde 7,5 artış gösterdi. 2012 yılında ve 2013’ün başındaki kereste fiyatlarındaki düşüşe rağmen, ABD’deki geliştirilmiş konut piyasası denizaşırı ülkelerin daha fazla ilgisini çekti ve özellikle İsveç, Almanya, Avusturya, Çin ve Brezilya’dan yıl boyunca yıllık ithalatta artış gözlendi. İskandinav ülkelerindeki hızar eğilimi coğrafi müşteri tabanını da çeşitlendirerek 2013 yılında devam etti. Bahar aylarında, Avrupa ve Mısır’da geleneksel pazarlara ihracat düştü ve bunun yerine, Asya ve ABD’de yumuşak kereste için talep yüksek oldu. Son birkaç yıl içinde, Çin’e kereste ithalatı, 2010 yılındaki %35’den, 2013 yılının ikinci çeyreğinde %42’ye yükseldi ve toplam ithalat değerinin kereste payı ile, günlük ithalat daha hızlı bir tempoda büyüdü. Aslında dört yıl içinde, ahşap ithalat hacmi neredeyse üç kart arttı. Japonya’da inşa edilen yeni ahşap evlerin sayısı da, 2009 yılından bu yana her yıl artmıştır. Japonya’da kereste fiyatları 2012 yılında ve 2013 başlarında gerilerken, bu yılın ikinci çeyreğinde bir anda farklı yöne geçerek şimdiye kadar görülen en yüksek seviyelere ulaştı ve yükseldi.