IMF’nin Petrol Tahminleri Korkutuyor!

Uluslararası Para Fonu IMF’nin 2012 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, Avrupa’daki borç krizinin aşağı yönde hareket kazanması tehlikesinin yanısıra, yükselen petrol fiyatlarına karşı önlem alınmazsa global büyüme rakamları ve üretim noktasında ciddi sorunların doğabileceği belirtiliyor.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yayınladığı rapora göre petrol fiyatlarının 20 yıl içerisinde, yüzde 800 oranında artabileceği açıklandı. Raporda, petrol üretiminin gün geçtikçe daha pahalıya mal olduğu ve buna bağlı olarak yükselen petrol fiyatlarının risk taşıdığı konusunda uyarılar bulunuyor.
Rapordaki açıklamalara göre; 1981 yılından 2005 yılına kadar her yıl yaklaşık 1.8 oranında artan petrol üretimi 2005 yılı itibari ile Çin ve Hindistan gibi büyüyen ekonomilerin enerji talepleri karşısında yetersiz kaldı. Günümüzdeyse 100 dolar seviyesinin üstünde seyreden petrol fiyatlarına karşı önlem alınmazsa global büyüme rakamları ve üretim noktasında ciddi sorunlar doğabilecek.

Petrol fiyatlarındaki olası artışların küresel ekonomik büyüme üzerindeki etkilerinin vurgulandığı raporda IMF, petrolün geleceği ile ilgili beş farklı senaryo sunarak dünya ekonomilerinin olası adaptasyon süreçleri ortaya koyuyor.

İlk senaryo ABD ve Avrupa gibi büyük ekonomilerin büyüme oranları 0.2 ile 0.4 gibi rakamlara gerilerken, Suudi Arabistan gibi petrol üreticisi ülkeler daha da zenginleşeceğini söylüyor. IMF ekonomistlerine göre gerçekleşmesi en olası olan bu model, petrol üretimindeki büyümenin azalması durumunda gelişmiş ekonomilerin yeni şartlara nasıl refleks göstereceğini de ortaya koyuyor. Bu durumda; 1.8’lik geleneksel oranın aksine petrol üretimindeki artışın her yıl 0.8 oranında sabitlenmesi durumunda her ne kadar kısa vadede önemli bir sorun çıkmasa da petrol fiyatları 10 yıl sonra iki katına, 20 yıl sonra da 4 katına çıkacak.

Bir başka senaryo ise petrol üretimindeki büyümenin yine azaldığı yönünde başlıyor ve Amerika ve Avrupa gibi ekonomilerin bu geçiş döneminde 0.1 ve 0.2 gibi düşük büyüme rakamlarına ulaşsalar da, başta Japonya olmak üzere elektrikli araç ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin en önemli üreticileri olan Asya ülkeleri önemli büyüme oranları yakalayacağı belirtiliyor.

Üçüncü senaryoya göre petrol üretimindeki artışın yavaşlaması ve dünyanın yeni alternatifler yaratamaması durumu söz konusu ki, bu da oldukça zorlu günlerin bizi beklediği anlamına geliyor. Elektrikli araçlar ve alternatif enerji kaynaklarının yeterince hızlı yaygınlaşamadan petrol üretiminde böyle bir değişimin yaşanması halinde sadece enerji değil başta kimya olmak üzere petrolü hammadde olarak kullanan birçok endüstri de düşüşe geçerken, küresel büyüme 0.4 ile 0.6 oranlarına gerileyecek.