MOBİLYA FUARINDA DÜNYANIN GÖZÜ İRAN’DA İRANLILARIN GÖZÜ IŞIK AHŞAP’TA İDİ

 

Bu yıl 14. si düzenlenen Uluslar arası Mobilya Yan sanayileri, Aksesuarları ve Ağaç İşleme Makineleri Fuarı 31 Ocak – 3 Şubat 2016 tarihinde Tahran Fuar Alanında gerçekleşti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) İran’ın 14 Temmuz 2015’te kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun davrandığı yönündeki raporuyla ABD, AB ve BM bu ülkeye ambargoyu kaldırmasıyla İran bütün yatırımcıların gözdesi oldu. İran’a ait 100 milyar dolarlık bloke para kullanıma girmesi ile dünyanın en büyük şirketleri İran’da çalışma yapmak için sıraya girdiler.

1

Ambargonun kalkması ile cazibe merkezi olan İran’da bütün orman ürünleri sektörünün görücüye çıktığı yer Woodex fuarı oldu. Woodex İran’ın mobilya yan sanayileri konusunda en önemli ve tek fuarı olma özelliği taşımaktadır. Almanya, Avusturya, İtalya, Güney Kore, Malezya, Tayland, Çin gibi ülkeler başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden katılım gerçekleştiği fuarda Işık Ahşap fuarda göz kamaştırdı. Işık Ahşap 15 yıldır İran’da geniş bayi ağı ile hizmet vermektedir. Işık Ahşap ve bayilerinin üç farklı büyük stantla katıldığı fuarda firmanın 2016 yılı yeni renk, desen ve dekorları sergilendi. Dev ekranda Işık Ahşap tanıtım filmlerinin izlettirildiği fuarda Işık Ahşap renkleri görenleri kendilerine hayran bıraktı.

31 Ocak- 3 Şubat dahil dört gece Işık Ahşap alt bayilerine yönelik dört akşam yemeği verildi. İranlı meşhur sanatçılarında katıldıkları programlarda katılımcılar çok eğlenceli vakit geçirdi. Işık Ahşap Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yaşar ana bayilerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında; “İran’da 15 yıldır var olduklarını, Işık Ahşap’ın ciddi bir marka değerinin olduğunu, bayilerinin açmış olduğu çok güzel stantlarla gurur duyduğunu, İran’da hali hazırda satılan high glose panel, akrilik panel , MDF Lam, Laminat Parkesine ciddi ilgi olduğunu, Işık Ahşap logolu iç piyasada taklit ürünler olduğunu, taklitleri ile Işık Ahşap orijinal ürünleri ayırt etmek için panellerin arkalarına ancak UV ışık ile görülen lazer yazıcı ile Işık Ahşap ve üretim numaraları yazdıklarını ifade etti.” Işık Ahşap Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yaşar programda 10 yıl ve üzeri Işık Ahşap ile çalışan bayilerine ödüller verdi.

 IMG_2097

IŞIK AHŞAP

Işık Ahşap 1981 yılından bugüne orman ürünleri sektöründe faaliyet göstermektedir. Mat ve high gloss panel, akrilik panel ,kapak, profil, taç, süpürgelik, lambri, , suntalam MDF lam ve laminat parke üretimi yapmaktadır.

İstanbul Sanayi Odası’nın 2015 yılında açıklamış olduğu üretim rakamlarına göre “türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu “ arasında yer alan IŞIK AHŞAP, Ekonomist Dergisi, Türk Ekonomi Bankası (TEB) iş birliğiyle ve Turkcell’in desteğiyle düzenlediği 2015 yılında İstanbul’da düzenlenen “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi-Anadolu Kaplanları” araştırması sonuçlarına göre ihracatını en çok artıran firma ödülü almıştı.

IMG_1623

TOBB öncülüğünde, TEPAV ve AllWorld Network işbirliğinde yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri yarışmasında Işık Ahşap Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi ödülü ve 35 yıllık tecrübesiyle bu başarıların tesadüfi olmadığını göstermişti.

Işık Ahşap en son 11 Kasım 2015 tarihinde modern tesislerinde HOME FAIR 2016’ya gerçekleştirmiş, bu organizasyona 20 ülkeden 250’si yabancı, toplam 1000 davetli katılmıştı.

Home Fair organizasyonunda Işık Ahşap bin kişi ile yaptığı ARGE ile sektörde renk desen dekor seçimi konusunda bir ilke imza atmış, yeni trendler konusunda inisiyatif almıştır.

DSCB_009

WOODEX FUARI

Woodex, İranlı mobilya üreticilerinin makine, aksesuar vb. alanlarda alım ve bağlantı yaptıkları bir platformdur. Ülke sanayisinin yeni yeni gelişmeye başlaması ve bu alanda önemli atılımların yapılması da fuarın mobilya yan sanayicileri için önemini daha da arttırıyor.

Ürün Grubu:

Ağaç İşleme Makine Fabrikası ve Kesilmiş üretimi için aksesuarlar, Kereste, Kaplama, Parçacık Kurulu, MDF, OSB, LVL, Kontrplak Panelleri. Fırın Kurutma ve ilgili Ahşap Teknolojileri. Doğrama Makine, Mobilya Endüstrisi, Makina, Ağaç Tabanlı Paneller ve Kaplamalı Ürünler, kapitone Ürünleri Üreticileri. Makine ve Apre için Hatları. Taşınabilir, Ekipmanları, Kalıp, Ağaç İşleme Aletleri, El Aletleri İşleme Elektrikli El Aletleri ve Parçaları ve Aksesuarları. (Menteşe, Knobs, Kulp, Diğer Donanım) Emme Ekipmanları. Ürünler: Laminatlar, Kaplama, Kontrplak, Parçacık Kurulu, MDF, Mühendislik Wood, Kalıplı Kontrplak, Panel Ürünleri ve Ahşap Kompozit, Kesilmiş Kereste Kenar Yapıştırma Malzemeler: Malzemeleri ve Sarf Malzemeleri AhşapYapıştırıcılar, Vernikler, Cilalar, Finishes, Zımparalama Kağıdı, Malzemeleri Kumlama Aşındırıcılar, Kaplamalar, vb. Fabrika Ekipmanları, Aksesuarları ve Araçları, mobilya döşeme kumaşları, deri ve kumaş. Kağıt, baskı ve ambalaj makineleri, yan sanayileri ve aksesuarları. Mutfak ekipmanları, duvar kağıtları vs.

20160202_143640

NEDEN İRAN

Türkiye İran ekonomileri birbirlerini büyük oranda tamamlayıcı niteliktedir. Türkiye, İran’ın hem ihracatta hem de ithalatta en büyük üçüncü ortağı hâline gelirken; İran, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı üçüncü ve en çok ithalat yaptığı altıncı ülke durumunda. Bu dikkate değer gelişme ve geniş potansiyel, hem Türkiye’nin İran’dan sağlayabileceği enerji ihtiyacından hem de İran’ın büyük oranda Türkiye’den karşılayabileceği mamül mal ihtiyacından kaynaklanıyor.

Ekonomik ambargonun kalktığı İran’ın 80 milyonluk nüfusunda kişi başına düşen 5 bin dolarlık geliri düşünüldüğünde, global ekonomiyle hızla entegre olacaktır. Türkiye’nin, benzer nüfusu ve demografik yapısıyla geniş bir ürün yelpazesinde İran için önemli bir ticaret ortağı olması mümkündür. İran’da nüfusun bir kısmının Türkçe konuşuyor olması önemli bir avantajdır.

İran, dünyanın dördüncü büyük petrol, ikinci büyük doğalgaz varlığına sahip bir ülke. Küresel şirketler, bankalar İran’da yatırım için sıraya girmeye başladılar. Batı ülkeleri için İran büyük bir pazar, yatırımlar için bir cazibe noktası durumunda. Bloke edilen yaklaşık 100 milyar dolar para da İran’a akmaya başladı. Ayrıca, İran günde beş yüz bin varil petrol üretimine başlayacak, altı ay sonra da petrol üretimini beş yüz bin varil daha artırarak, üretimini günde bir milyon varile yükseltmiş olacaktır. İran küresel mali sistemin yeniden bir parçası haline de gelecek. Uluslararası Para Fonu IMF de ambargoların kalkmasıyla, İran’ın 2016-2017 döneminde büyüme oranını yüzde 5’e çıkaracağı tahmininde bulunuyor.

20160202_143544

İRAN İLE TİCARETTE ENDİŞELER

Ambargo döneminde İran ithalatla ilgili çok zorluklar çekti. Hammadde tedarikinde sıkıntı yaşadı. Hammadde temini üretim sıkıntısını ortaya çıkardı. İranlı üreticiler Avrupa’dan, Kore’den, Amerika’dan makine temin edemiyordu. Bankacılık ile ilgili problemleri vardı. Türkiye’den kullanılmış tesis veya Çin’den makine alımı yapabiliyordu. Buda İranlı üreticilere ciddi dezavantaj yaşatıyordu. İran çok kısa sürede bu dezavantajları ortadan kaldırıp, her yönü ile çok fazla yatırıma girmiş bulunmaktadır. Öyle görünüyor ki yakın gelecekte Türkiye’den İran’a satılan ürünlerin bir kısmını İran Türkiye’ye satacak. İran Rusya ve Orta Asya’da da ciddi bir Pazar yakalayacaktır. Çünkü İran ucuz iş gücü, ucuz enerji ve bazı kalemlerde ucuz hammaddeye sahip olacaktır. Türk firmalarının İran’dan üretilen ürünlerde kaliteli üretim ile tercih edilir olması gerekiyor. Bu arada Avrupa başta olmak üzere bütün dünyanın İran pazarı için ciddi bir mücadele içine girdiğini görmemiz gerekiyor. Bu noktada Türkiye’deki ambargonun kalkması ile İran’a daha çok mal satarız ezberi doğru görünmüyor. Bilakis Türkiye’nin işi zorlaşıyor.

7db772b9c0126b8479aad63d2171c6f6İran ekonomisinde istikrarlı bir büyüme öngörülürken, Suudi Arabistan ve Türkiye ekonomisinde kötüleşme işaretleri artıyor. İran, ABD ve Batı ile ilişkilerini geliştirirken, Türkiye artarak gerginlik yaşıyor. Türkiye Rus uçağının düşürmesi sonrasında kendi sınırları içine çekilmek zorunda kaldı. Sonuçta, İran Ortadoğu’nun en etkili aktörü olma yolundadır.

3İran sahip olduğu bütün ekonomik imkanları kullanarak Batı’yla ilişkilerini sağlamlaştırmaya çalışacaktır. Bütün bu gelişen ilişkiler İran’a ciddi bir yeni ağırlık kazandıracaktır. İran-Türkiye rekabeti kaçınılmaz olarak yaşanacak.

Suriye’de taraflılık durumu, Irak’ta İran karşısında olmak, Suudi-İran geriliminde Suudi Arabistan’ı desteklemek…

Umarım İran ve Türkiye’de karar alıcılar söylemlerini sertleştirip Türkiye İran ilişkilerinde karşılıklı sınırlamalara gitmezler. Fransız Devlet adamı Charles de Gaulle, 1960’larda ifade ettiği gibi “Uluslararası ilişkilerde inançlar ve ideolojiler değil, ulusal çıkarlar esas alınmalı perspektifini temenni ediyor, istiyoruz.