Yapı Sektöründe Ahşap Kullanım Alanında Finlandiya – Türkiye İşbirliği Semineri”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Finlandiyalı mevkidaşı Jari Koskinen ile birlikte “Yapı Sektöründe Ahşap Kullanım Alanında Finlandiya – Türkiye İşbirliği Semineri” ne katıldı. Büyükçekmece Kaya Ramada Otel’de gerçekleştirilen seminerde Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ve çok sayıda davetli yer aldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Eroğlu, Türkiye’nin orman varlığını artıran nadir ülkelerin başında geldiğini belirterek orman varlığının 1973 yılından 2012 yılına kadar yüzde 60 oranında arttığını söyledi.

“Orman Alanlarının Yüzde 50’si Odun Üretimi Maksadıyla İşletiliyor”

Son 10 yılda da yaklaşık 9 bin hektarlık bir alanda artış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin orman varlığı ile ilgili bilgi verdi. Son 5 yılda 3 milyar adet fidanı toprakla buluşturduklarını dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, ormanlardaki potansiyelin daha iyi değerlendirilmesi ve sanayinin artan odun hammadde ihtiyacının karşılanması gayesi ile Türkiye’de odun üretimine hız verildiğini, orman alanlarının yüzde 50’sinin odun üretimi maksadıyla işletildiğini bildirdi.

Seminer hakkında bilgi veren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Finlandiya ile cumhuriyet döneminde 9 Aralık 1924 tarihli Dostluk Anlaşması ile kurulan siyasi ilişkilerimiz, 1999’da Türkiye’nin AB adaylığına ehliyetinin Finlandiya’nın AB dönem başkanlığı sırasında tanınmış olmasıyla ivme kazanmıştır” diye konuştu.

1 (8)

“Ormanlarımızın Bir Kısmını Yayla Turizmine Açıyoruz”

Finlandiya ile çeşitli ortak projeler sonucu birçok başarılara imza attıklarını dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, “Bu maksatla Afyonkarahisar’da tıbbi ve itri kokulu bitkiler merkezi oluşturduk. Son zamanlarda tamamlayıcı şifalı bitkilerin kullanımı özellikle tıpta gün geçtikçe artıyor. Finlandiya ve bizde bu tür şifalı bitkilerin sayısı çok fazla. Bunların birçoğu da endemik. O bakımdan buradaki iş adamlarına teklif ediyorum. Bütün dünyaya pazarlamak mümkün. Burada çok büyük potansiyel mevcut” şeklinde konuştu.

2 (5)

“Ülkemizin deprem bölgesi olması münasebetiyle büyük bir kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştirilmektedir” diyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Türkiye’de de inşaat sektöründe ahşap kullanımına dönüş süreci yaşanmaktadır. Biz şu anda ormanlarımızın bir kısmını yayla turizmine açıyoruz. Dolayısıyla buralarda yapacağımız konaklama tesislerinin beton değil ahşap olmasına özel bir itina gösteriyoruz. Çevreyle uyumlu, sıcak, yenilenebilir bir ürün olan ahşabı kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

4 (2)

Finlandiya Tarım ve Orman Bakanı Jari Koskinen ise, inşaat sektöründe genellikle yenilenemez malzemelerin kullanıldığını söyledi. Koskinen, “İnşaat sektöründe ahşap kullanımı çok az yer tutmaktadır. İşte bu toplantımızda binaların yapımında ahşabın yerini arttırmayı amaçlıyoruz. Finlandiya’da çok önemli ahşap ve orman ürünleri geçmişimiz var ama her zaman daha fazla şey yapılması mümkün” dedi.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Koskinen, ‘İş Birliğine Dair İyi Niyet Beyanı’nı imzaladı. Toplantının ardından Bakan Eroğlu, mevkidaşı Jari Koskinen ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

“İstanbul’da su sıkıntısı yaşanmayacak”

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Yapı Sektöründe Ahşap Kullanım Alanında Finlandiya-Türkiye İşbirliği” başlıklı seminerinin ardından gazetecilerin İstanbul’un su durumuna ilişkin sorularını cevapladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İSKİ, DSİ ve bakanlık yetkilileriyle durum değerlendirmesi yaptıklarını ve gereken tedbirleri aldıklarını belirterek “İstanbul’da su sıkıntısı çektirmeyeceğiz. Herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

“Son günlerdeki yağmurların barajlara etkisi oldu mu? İstanbul’da susuzluk yaşanacak mı?” sorusu üzerine Prof. Dr. Eroğlu, son yağışların barajlara faydasının olduğu söyledi.

İstanbul’a, 185 kilometre öteden Melen’den su getirdiklerini hatırlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu hafta Melen bölgesinin de yağış aldığını ifade etti.

Bakan Eroğlu, şu bilgileri verdi:

“Sevinçliyiz. Ayrıca Istrancalar var biliyorsunuz. Başbakanımızla birlikte ben İSKİ Genel Müdürü iken orada 7 baraj inşa etmiştik. Onlar da İstanbul’a akıyor. Dolayısıyla bu yağışların İstanbul’a katkısı oldu. Ama geçen sene özellikle ekim ile ocak ayının sonuna kadar yağış eksikliği vardı. İnşallah bu yağışlarla onu kapatacağız. Geçen hafta pazar günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ile birlikte İSKİ, DSİ, bakanlık yetkililerimizle durum değerlendirmesi yaptık. Gereken tedbirler alındı. İstanbul’da su sıkıntısı çektirmeyeceğiz. Herhangi bir sıkıntı yok.”