2014 Dünya Tasarım Başkenti Cape Town

Tasarımın her geçen gün artan önemiyle, giydiğimiz kıyafetlerden, takdir ettiğimiz sanata, desteklediğimiz spordan, bizi hareket ettiren müziğe kadar hayatımızın her alanında yer alıyor. Tasarımın bu anlamda, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeler aracı olarak varlığıyla, Güney Afrika’nın Cape Town şehri, 2014 yılı Dünya Tasarım Başkenti (WDC) olma onuruna layık görüldü.

WDC 2014’ün genel teması “Tasarımı Yaşa. Hayatı Dönüştür” sloganını taşırken, Cape Town’u da, tasarım boyutuyla buluşturarak, sürdürülebilir, verimli bir Afrika şehrine dönüştürmeyi ve tarihi, sosyal ve ekonomik farklılıkları yakınlaştırmayı amaçlamaktadır. Halkın hayal gücünü geliştirecek ve tasarımın çok yönlü doğasının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacak çalışmalarla, WDC programı içerisindeki 485 tasarım odaklı proje, yıl boyunca Cape Town’lularla buluşacak. Projelerin özellikle tasarımın hayatları nasıl etkilediğini vurgulayabilmesiyle seçileceği belirtiliyor.

Bu projelerden bazıları, geçtiğimiz günlerde Cape Town Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Tasarım Indaba Expo adlı tasarım etkinliğinde sergilendi. Sergilenen projelerden bazıları şöyle:

MayorTaipei_600x_crop_100

#WDC263 – Güney Afrika Postanesi: WDC Cape Town 2014 hatırası olarak Postane tarafından Indaba Tasarım’da beş farklı pul basıldı.

IMG_0841

#WDC268 – Mercedes Moda Haftası: Uluslararası Afrika Modası (AFI) yıllık İlkbahar/Yaz moda platformunda, Cape ve Güney Afrika’nın en iyi yerleşik tasarımcılarının işlerini vitrine koyuyor.

Untitled_Panorama2_(2)

#WDC576 – Güney Afrika Mobilya Tasarım Fuarı: En iyi yerel tasarımcı ve üreticileri biraraya getiren fuar, yapım ve tasarım arasındaki yakınlığı sağlayarak, sektörün gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

NYE5

Cape Town, WDC 2014 çerçevesinde, yıl boyunca sürecek farklı tasarım etkinlik ve projelerine ev sahipliği yapacak. Şehir halkı için 2014 daha iyi tasarımlı bir şehir için de başlangıç demek. 2011 yılının Ekim ayında Taipei’deki Uluslararası Tasarım İttifakı Kongresi’nde, 2014Dünya Tasarım Başkenti  tayin edildi. Dünya Tasarım Başkenti sıfatı, tasarım düşünme değerini tanımak ve, sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınma için bir araç olarak tasarımı kullanmaya adanmıştır. Önceki yıllarda bu sıfatı kazanan şehirler arasında Helsinki, Seul ve Turin bulunmaktadır ve Cape Town, aday şehirler olan Bilbao ve Dublin rekabetine karşı 2014 yılı teklifini kazanmıştır.

WDC LOGOS2