AHEC Milano Expo 2015

Amerikan ak meşe güverte, ‘Milano Expo 2015’teki ABD pavyonuna damgasını vurdu
Ak meşeden oluşan zemin, orijinal Coney Island tahta kaldırımından alınan ve geri dönüşümle 100 yaşındaki keresteden yapılan güverteyi tamamlıyor

 

Amerikan Sertağaç endüstrisinin önde gelen uluslararası ticaret birliği olan Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), Milano Expo 2015’teki ABD pavyonu, 500m2’lik göz alıcı ak meşe (Amerikan beyaz meşesi) güverte ile destekledi. Amerikan sertağaç zemin döşemesi, ana sergi alanının bulunduğu birinci kattaki pavyonu boydan boya kaplıyor. Ak meşe, pavyonu tasarlayan mimarlık ofisinin sahibi New Yorklu mimar James Biber tarafından seçildi. Biber, orjinal Coney Island tahta kaldırımlarından alınan ve geri dönüşümle 100 yaşındaki keresteden yapılan güverteyi tamamlayan, klasik görünümlü parke istedi.

 

Milano Expo 2015’in ‘Gezegeni Besle, Yaşam İçin Enerji’ genel teması doğrultusunda hazırlanan ABD Pavyonu, ‘Amerikan Gıdası 2.0, Gezegeni Beslemek İçin Birleştik’ adıyla, Amerika’nın küresel gıda güvenliği, gıda inovasyonu konularıyla yakından ilgili olduğunu ve gezegendeki en iyi gıda için bir merkez konumuna geldiğini gösteriyor. Hatta buna bir örnek olarak pavyon, ana yaya alanına doğru, uçak hangarı büyüklüğünde açtığı kapılarıyla, adeta içeri girmek için bir davet oluştururken, binayı mümkün olduğunca açık, havadar ve canlı kılıyor. İkinci kata yükselen kaldırım (Amerika’nın tahta kaldırımlarından geri dönüştürülmüş kalaslardan yapılmış) altta kalan tanımlanmış sergiyi gizlerken, kişisel rehberliğinde gözlem yapmak isteyenler için de ana forum alanı yaratıyor.
Biber, tasarımı, ana mimari özellik olarak dikey dizide çeşitli hasat bitkileri içeren ve bir futbol sahası uzunluğundaki Dikey Çiftlik şeklinde yorumluyor. Bu durum, tipik bir yatay sahanın, binanın duvarı olması için döndürülmesi gibidir. Biber bu pavyonun, genellikle kapalı alanda rastlanan ciddi kentsel veya dikey çiftçilik için bir öneri değil ama Amerikan çiftliğinin dünü, bugünü ve geleceğinin yanı sıra, Amerikan diyeti hakkında konuşan didaktik bir ekran olduğunu yineliyor. Pavyonun kendisi, fikirler için bir iskele, fuar pavyonu olarak doğanın yeniden hatırlanması ve Amerika’nın gıda dünyasında bir güç ifadelerini taşıyor.

Image 02

Tek kat bir safi anti-oksidan yağ ile cilalanmış olan ak meşe güverte, Imola Legno tarafından İtalya’da imal edilmiştir. Profili, kalınlığı 20mm ve genişliği 80mm olan rasgele uzunluktaki şeritlerden oluşturulan zemindeki her şerit arasında, 5mm’lik boşluklarla, gizli klip montaj sistemi kullanıldı. Paslanmaz çelik bağlantı elemanları kullanıldı ve zemin kaplaması böylece ömrünü önemli ölçüde uzatırken, rutin bakım veya yeniden kullanım için kolaylıkla ve hasar görmeden alınabilir kılındı. ABD Pavyonu geçici bir sergidir ancak, yenilikçi bir tıklama sistemi ile sabitlenen güverte, kolaylıkla, yeniden kullanılabilir, yeri değiştirilebilir ve bakımı yapılabilir. Ömrü en az 20 yıl ve hatta uygun bakım ile 50 yıldır.

Image 01

ABD pavyonu, dikey çiftlik fikriyle çok güçlü bir sürdürülebilirlik temasını, enerji tasarruflu en son teknolojileri ve geri dönüşümlü ahşabı birarada bulundurmaktadır. Ama bunların içinde en güçlü mesajlardan biri, sürdürülebilir üretimli yeni Amerikan meşesiyle iletilmektedir. AHEC, çığır açan Çevresel Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) araştırmalarını kullanarak, beşikten mezara tam çevreci profiline sahip ak meşe güverteyi üretmiştir. Beyaz meşe kerestenin İtalya’ya gönderimindeki ormancılık, bıçkı, kurutma ve nakliye etkileri ile ilgili veriler, imalat sırasında toplanan veriler ile kombine edilmiştir. Tüm odun dışı malzemeler (yapıştırıcılar, yağlar ve teçhizat), taşıma, montaj ve tahmini yaşam beklentisi de değerlendirmede yer almaktadır. Güverte ömrünün sonunda ya geri dönüştürülebilir ya da yenilenebilir yakıt olarak yakılabilir.

Image 03

AHEC Afrika, Orta Doğu, Güney Asya ve Okyanusya Direktörü Roderick Wiles konuyla ilgili şunları söyledi: “Amerikan beyaz meşe yalnızca yenilenebilir bir kaynak olmakla kalmayıp genişlemektedir. Kaynak çok büyüktür ve çok hızlı büyümektedir ki, Expo Milano’da kurulu güverte üretimi için hasat edilen beyaz meşenin, 25 saniyeden kısa bir sürede, ormandaki yeri doldurulabilmektedir. Güverte beşikten mezara bazda, nötr karbon daha iyidir. Karbon emisyonları, malzemenin teslimi ve güvertenin imalatı ile ilişkilendirilmektedir ve ömrünün sonunda ahşap kesimleriyle elde edilen enerjiden daha dengelidir ve tasarrufludur. Güverte üretimi için kullanılan enerji girdisinin çoğu yenilenebilir kaynaktandır. Güverte kullanımda kaldığı sürece, 14.5 metrik ton eşdeğerinde için CO2 depolayacaktır.”

AHEC Hakkında

Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), tüm önemli Amerikan sertağaç şirketlerini ve tüm büyük Amerikan sertağaç ürünleri ticari birliklerini temsil eden, ABD sertağaç endüstrisinin lider uluslararası ticaret birliğidir. AHEC dünya çapında Amerikan sertağaçlarının, 50’den fazla ihracat pazarında tanıtımını yapmaya yönelik, mimar, hazırlayıcı, tasarımcı ve son aşama kullanıcılarına türlerin çeşitliliği, ürünler ve tedarik kaynaklarına dair teknik bilgi sağlamaya odaklanan bir program yürütmektedir. Ayrıca, AHEC tam seri teknik yayınlar da üretmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen www.americanhardwood.org adresini ziyaret ediniz.

 

Amerikan Ak Meşesi Hakkında

Amerikan ak meşesi (beyaz meşe), krem rengi bir diri oduna sahiptir ve açıktan koyu kahverengiye değişen öz odunu vardır. Ak meşe çoğunlukla, orta veya kaba dokuya sahiptir ve düzgün liflidir. Öz ışınları kırmızı meşeye göre daha uzundur. Ak meşe bu nedenle daha fazla desene sahiptir. Ak meşe, tüm sınıf ve spesifikasyonlarda kereste ve kaplama olarak çok geniş ölçüde mevcuttur. Yüksek miktarlarda kereste üretimi, kaplama olanakları ve renk tutarlılıkları sebepleriyle dünya ihracat pazarlarında, çok sayıdaki mobilya, zemin ve birleşen imalatçıları tarafından tercih edilen bir seçenektir. Sert ve ağır bir odundur. Eğilme ve ezilme dirençleri ortadır. Sertliği düşüktür fakat buharla bükmede çok iyidir.

 

Imola Legno Hakkında

Imola Legno, ahşaba olan büyük tutkusu ve muazzam çok yönlülüğüyle, İtalya’nın önde gelen kereste dağıtım şirketidir. Şirket farklı endüstrilere uygun, özelleştirilmiş yarı bitmiş ürünler sunmaktadır. Imola Legno dünyanın orman kaynaklarına yönelik çevresel sorumluluğunun bilincindedir ve bu nedenle sadece yasal kaynaklı ürünleri sunmakta kararlıdır. Daha fazla bilgi için, www.Imolalegno.com adresiniz ziyaret edebilirsiniz.
Biber Mimarlık Hakkında

Biber Mimarlık firması, Amerikan Mimarlar Enstitüsü ve Enerji ve Çevre Tasarımı Liderliği üyesi (FAIA LEED) James Biber liderliğindeki mimar ve tasarımcılardan oluşan organize ve tecrübeli bir ekipten oluşmaktadır. İlk olarak biyolog eğitimi alan ve daha sonra mimar olan Biber, 25 yıldan fazla bir süredir multi-disipliner bir ortamda mimarlık yapmaktadır. Eserlerinin merkezinde, mimarinin kimliğin bir ifadesi olarak, biçim ve tektonik dilinden ayrılmaz olduğu inancı vardır. Biber’in projeleri diğerleri arasında, Milwaukee Harley-Davidson müzesi, Hamptons’daki özel plaj evleri, Brooklyn Halk Kütüphanesi, New York’taki CUNY Macaulay Honors Koleji, Tasarım ve İnşaat Bölümü, Ulusal Milenyum Zaman Kapsülü ve Umbra için yemek takımı yer almaktadır. Daha fazla detaylı bilgi için lütfen, www.biber.co ziyaret ediniz.