2015 yılında Avrupa Parke Sanayindeki Gelişmeler

Geçtiğimiz günlerde biraraya gelen Parke Endüstrisi Avrupa Federasyonu (FEP) Yönetim Kurulu üyeleri, Avrupa parke endüstrisinin 2015 yılı için değerlendirmesini yaptılar ve Avrupa pazarı üzerindeki ekonomik göstergeleri tartıştılar.

Genel olarak, 2015 yılının ilk 9 aylık döneminde Avrupa pazarındaki parke satışlarının, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, aşağı yukarı kararlılık gösterdiği belirtildi. Elde bulunan verilere göre, çok daha fazla ülkenin kırmızı bölgenin dışına çıktığı ifade edildi. Toplantıda ayrıca, İsveç, Hollanda, Birleşik Krallık, Çek Cumhuriyeti, Polonya’dan ve daha az bir ölçüde Danimarka’dan olumlu haber geldiği açıklandı.

Ülkelere göre genel Pazar değerlendirmesine ait tablo aşağıdaki gibidir:

Avusturya

 

 

FEP’e verilen bilgiler, geçen yılın aynı dönemine göre istikrarlı bir piyasanın olduğu yönünde işaret etmektedir.
Baltik ülkeleri

 

 

FEP Yönetim Kurulu üyelerinden toplanan endikasyonlar, 2015 yılının ilk dokuz aylık döneminde olumsuz satış rakamlarını işaret etmektedir.
Belçika Hem tüketimin hem de üretimin istikrarlı olduğu belirtilmektedir.
Çek Cumhuriyeti

 

Çek parke pazarının, 2015 yılının ilk 9 ayında, 2014 yılındaki aynı dönemine göre daha iyi durumda olduğu ifade edilmektedir. Yüzde 1-2 oranında büyüme olduğu tahmin edilmektedir. 
Danimarka

 

 

Pazar sabit kalmıştır ve hatta 2014 yılının ilk 9 ayına göre hafif pozitif (±% 1) durum söz konusudur.
Finlandiya

 

 

Parke satışları tahmini olarak, % 5 ila 8 oranında aşağı inmiştir. Tereddütlü bir piyasa olmasına karşın, yeni inşaatlarla birlikte gelecek yıl için olan perspektifler, daha iyi bir performansı işaret etmektedir. 
Fransa

 

 

Bu yıla iyi başlayan iş dünyası, 2015 yılının ilk aylarında satışlarda, tahmini %3 oranında artış yakalamıştır. İkinci çeyrek de iyi olmasına karşın, üçüncü çeyrekte zayıflama vardır. Genel tabloda, düz bir resim söz konusudur.
Almanya

 

 

Derlenen veriler yılın ilk 9 ayındaki parke satışlarının, bir önceki yılın aynı dönemiyle hemen hemen aynı kaldığını göstermektedir. DIY (kendin yap) pazarları daha zorluklarla karşılaşma eğilimindedir. LVT güçlü bir rakip olmaya devam etmektedir.
Macaristan

 

 

Macaristan’daki parke satışlarında gelişme görünmemektedir. FEP Yönetim Kurulu üyeleri pazarın geçen yılın aynı dönemine kıyasla istikrarlı bir seviyede olduğunu belirtmektedirler.
İtalya Toplamda, parke tüketimi sabit kalmaktadır. Konut piyasasındaki yüksek vergiler büyük problem teşkil ederken, Çin ve Doğu Avrupa’dan gelen sert bir rekabet olduğu bildirilmektedir.

 

 

m-fep