Mutfağınızın her noktasına değer katın

Mutfaklar sadece güzel değil, aynı zamanda fonksiyonel ve pratik olmalıdır. Bir mutfağın ortalama 20 yıl kullanılacağı düşünüldüğünde, satın alınırken her şeyden önce pratikliğine dikkat edilmelidir. Peki modern bir mutfağı pratik yapan nedir?

Blum; tüm dünyada faaliyet gösteren Avusturya kökenli bir mobilya aksesuar üreticisi olup, yıllardan beri mutfaklarla ilgilenmekte ve düzenli olarak ihtiyaç araştırmaları yapmaktadır. Dünyanın çeşitli yerlerinde sürdürülen sayısız mutfak gözlemleri ile mutfak kullanıcılarının alışkanlıkları irdelenmektedir. Bu gözlemlere dayanarak günlük mutfak kullanımını daha kolay ve pratik hale getiren yeni ürünler ve fikirler ortaya çıkmaktadır.

Dynamic Space – Pratik Mutfaklar için Blum önerileri;
Blum’a göre mutfak alırken dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Bunlar 3 temel noktaya dayanır: Optimum iş akışları/Workflow, en uygun alan kullanımı/ Space ve mobilyaların kullanımı esnasında yüksek hareket konforu/Motion. Workflow: İyi erişim, optimum iş akışları Daha planlama aşamasındayken gelecekteki iş akışları gözetilirse, mutfaktaki gereksiz koşuşturmaları kolayca engellemek mümkün olur.

Eğer her şey iyi erişilebilir şekilde ve neticede gereksinim duyulan yerde hemen el altında bulunursa, işler çok daha kolay halledilir. Günlük mutfak yaşamından tipik örnekler düşünülerek, örneğin bulaşık makinasının boşaltılması veya kahvaltı hazırlanması gibi, yeni mutfaktaki iş akışlarının doğruluğu kolayca irdelenebilir.. İyi erişim, örneğin Blum’un Orga-Line olarak adlandırılan modüler iç bölümlendirmeleri ile gerçekleştirilebilir. Bunlar sayesinde mobilya içleri derli toplu ve düzenli olur. Alt dolaplarda çekmece kullanmak yüksek konfor ve ergonomi sağlar. Normal kapaklı alt dolaplarda olduğu gibi tencere, kavanoz, kase vb. eşyaları eğilip bükülmeden veya arkadakilere ulaşmak için öndeki eşyaları boşaltmaya gerek olmaksızın almak ve daha sonra tekrar yerine koymak mümkündür.

Üst dolaplarda istenen konfora, kalkar kapaklarla ulaşılabilir. Bu sayede bardaklara, kahve fincanlarına, tabaklara ve birçok başka şeye direkt olarak erişilebilir. Blum’un mutfak yardımcıları da pratik mutfaklar için önerilmektedir. Bunlar baharatlık, tabaklık ve bıçaklığın yanı sıra alüminyum ve streç folyo için folyo kesicisidir. Folyo kesici ile folyolar açılarak istenilen yerden kesilebilmekte ve streç folyonun istenmeyen şekilde yapışması engellenmektedir. Space: Mutfakta yeterli saklama alanı Mutfak kullanıcısı, yeni mutfağını düzenlerken mutfak eşyaları için yeterli yerin olmadığını anladığında haklı olarak sıkıntıya düşer. Bu noktada optimal iş akışlarının yanı sıra gelecekteki mutfaklarda yeterli kullanım alanının planlanması çok önemlidir.

Kullanım alanı gereksinimi kişiye özeldir ve ailenin büyüklüğüne, yemek yapma ve alışveriş alışkanlıklarına veya mutfak kullanıcısının yaşam stiline göre değişmektedir. Çünkü bekar birinin, bir çiftin veya çocuklu bir ailede annenin mutfakta yemek yapması farklıdır. En önemlisi; mutfak alırken daha planlama aşamasında, kişisel gereksinimleri belirlemektir.

Ancak bu şekilde, yeni mutfağın, gelecekteki kullanıcısının istekleri ile tam bir uyum içerisinde olması sağlanabilir.

Bilindiği üzere genellikle mutfaklarda yer kısıtlıdır. Fakat mevcut alanın mümkün olduğunca optimal kullanımını mümkün kılan, en uç köşeyi bile kullanım alanına dönüştüren bir çok pratik çözüm mevcuttur. Özellikle küçük mutfaklarda köşeleri veya evyenin yanlarını ve alt kısmını yer kaybı olmaksızın kullanabilmek çok önemlidir. Blum; Space Corner adındaki köşe dolap çözümü ve evye altı çekmecesi gibi konforlu çözümleri ile en uç köşeyi bile görebilmeyi ve oraya kolaylıkla direkt erişebilmeyi mümkün kılar ve ilave kullanım alanları yaratmış olur. Aksesuar uzmanı erzaklar için de çok pratik bir çözüm geliştirmiştir. Blum’un iç çekmeceli erzak dolabı, Space Tower üç yandan da direkt erişilebilir durumdadır. Bir başka avantaj da; gerçekten hangi çekmeceden malzeme alınacaksa, sadece o çekmecenin açılabiliyor olmasıdır. Böylece tek bir ürünü çıkarmak için dolabın tamamının hareket etmesi gerekmez. Bunun dışında evin gereksinimlerine ve gelecekteki kullanıcının alışveriş alışkanlıklarına göre erzak dolabını çeşitli genişliklerde planlamak mümkündür.

Motion: Günlük mutfak yaşamında kullanım konforu
Pratik bir mutfakta bulunması gereken diğer önemli bir özellik de hareket konforudur, çünkü modern bir mutfak iyi ve kolay kullanılabilir olmalıdır. Bu yüzden yeni bir mutfak almadan evvel mutlaka bir mutfak stüdyosu veya showroom ziyaret edilmelidir. Böylece mutfakları aktif şekilde test edebilme ve çekmecelerin, kapakların ve kalkar kapakların ne ölçüde kolay ve rahat açılıp kapandığını bizzat hissetme imkanı sağlanmış olur.

Yüksek konfor için örnek; Blum’un elektrikli açma desteği Servo-Drive’dır. Eller dolu olsa bile, kalça, diz veya ayak ucuyla kapağa hafifçe dokunmak çekmecelerin sanki kendiliğinden açılıyormuş gibi olması için yeterlidir. Elektrikli çözüm özellikle çöp çekmecesinde önerilir ve her pratik mutfağın standardı olmalıdır. Aynı konfor üst dolaplardaki kalkar kapaklarda da sağlanabilir. Burada Servo-Drive açma işlevi ile birlikte kapağın kapanması işlevini de üstlenir. Bunun için sadece küçük bir şaltere dokunmak yeterlidir. Blum’un bilinen fren sistemi Blumotion sayesinde; kapaklar, çekmeceler ve kalkar kapaklar daima yumuşak ve sessiz kapanırlar.

Dizayn, fonksiyon ve konforun kombinasyonu
Konforun ve işlevin dizayn ile kombine edildiği mutfaklar gittikçe artan oranda modern yaşamın odağına yerleşmektedir. Yemek ve oturma alanları ile birleştirilerek, ailenin ve dostların en sevdiği buluşma noktası olmaktadır. Aksesuar uzmanı Blum tarafından sunulan yeni aksesuarlar ve akıllı uygulamalar güzel ve pratik bir mutfaktan beklenenleri optimal şekilde yerine getirebilmektedirler.

Bilgi: Teknik detaylar için www.blum.com veya
www.dynamicspace.com