41.Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 41. yılında ‘YAPI SAHNE’ ve ‘YAPI ARENA’ ile inovasyondan teknolojiye, mimariden tasarıma kadar sektöre dair tüm konuları 12 Mayıs’a kadar gündeme taşımaya devam ediyor. İmar Barışı ile konutta KDV ve faiz indirimi konularının masaya yatırıldığı Yapı Sektörü Gündem Forumu fuarın en çok ilgi gören etkinliklerinden oldu.

 

Kapılarını 8 Mayıs’ta açan ve 12 Mayıs’a kadar devam edecek Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da WikiHouse Vakfı’nın kurucularından Alastair Parvin, mimar Asif Khan ve Achim Menges gibi dünyaca ünlü isimlerin yanı sıra Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından 70’in üzerinde ünlü mimar, endüstri uzmanı ve lider bir araya geliyor.

 

Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan geniş bölgedeki en büyük, dünyada ise 5 büyük yapı fuarından biri olan yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri fuarı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 12 Mayıs’a kadar sektöre dair konuları gündeme taşımaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 17 ülkeden 850 katılımcı ve 82.427 ziyaretçiyi ağırlayan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, bu sene 11 salon ve açık alanda 900’ün üzerinde katılımcıyı 90 bin ziyaretçi ile buluşturmayı hedefliyor.

 

İmar Barışı ve Konutta KDV İndirimi ‘Yapı Sektörü Gündem Forumu’nda Tartışıldı.

  1. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un açılış gününde düzenlenen ‘Yapı Sektörü Gündem Forumu’nda sektörün önde gelen derneklerinin başkanları gazeteci-sunucu Melda Yücel’in moderatörlüğünde bir araya gelerek inşaat sektörünün gündemine damgasını vuran konut kredilerindeki faiz indirimi ve imar barışı tüm hatları ile tartışıldı. Faiz indirimi sektöre can suyu olur mu? sorusunun tartışıldığı oturumda GYODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören: “Şimdiye kadar getirilen öneriler sektörün ve vatandaşın beklentileri doğrultusunda realite ediliyor. İmar barışında kaybeden yok, herkes aynı anda kazanıyor. İmar barışının ana hedefi dar ve orta gelirliler. İmar affı ile kaçak yapılar da pazara girecek” şeklinde görüş belirtti. İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise: “Alınan her karar sektörümüz adına büyük adımlar. Bu ortamda dahi devletin sektörümüzü düşünmesi mutluluk verici. Bankalar bize hastalıklı bir sektör gibi bakıyor. Arzumuz, özel bankaların da bu kampanyaya katılması yönünde. Hep beraber zor günleri atlatacağız. Kusursuz binalarımız olsaydı imar affı olmayacaktı. Yeni bir sayfa açıyoruz. Fakat bir daha yeni sayfalar açmamak üzere yapmalıyız bunu. Yoksa daha çok imar affı gibi isimler buluruz” yorumlarında bulundu.

 

Gelecek projeksiyonlarının da gündeme geldiği foruma İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı A. Nazmi Durbakayım, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkanı Ö. Selçuk Özdil, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Gürsel Öngören, Gayrimenkul ve İnşaat İşbirliği Platformu (GİİP) Genel Sekreteri Av. Mehmet Ali Kandemir, Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) Başkan Yardımcısı Mehmet Ersül, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB) Başkanı A. Süreyya Ural, Urban Land Institute Türkiye (ULI Türkiye) Başkanı Zafer Baysal ile Serbest Mimarlar Dernekleri (SMD)’nden Türk SMD Başkanı Aytek İtez, İstanbul SMD Başkanı Sibel Dalokay Bozer ve İzmir SMD Başkanı Hüseyin Egeli katıldı.

 

‘Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’ Sahiplerini Buldu

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un geleneksel hale gelen ‘Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’ 9 Mayıs akşamı sahiplerini buldu. Stand tasarımları ile markalarını ve ürünlerini ziyaretçiler için bir çekim noktasına dönüştüren firmaların ödüllendirildiği ‘Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’nde, fuara katılan firma standları bağımsız jüri tarafından değerlendirildi. Bu çerçevede Altın Mıknatıs Stand Tasarımı Ödülleri’nde birinci PSL Elektronik, ikinci Çuhadaroğlu Metal, üçüncü Zet Çatı Çözümleri olurken Mansiyon Ödülü Silkar Madencilik’e, ITE Turkey Özel Ödülü ise Lamp83 Aydınlatma’ya verildi.

 

Tasarım yaklaşımları ve son dönem projeleriyle dikkat çeken uluslararası isimler

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 41. yılında ‘YAPI SAHNE’ ve ‘YAPI ARENA’ ile inovasyondan teknolojiye, mimariden tasarıma kadar sektöre dair tüm konuları gündeme taşıyamaya devam ediyor.. 5 gün boyunca devam edecek Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da WikiHouse Vakfı’nın kurucularından Alastair Parvin, mimar Asif Khan ve Achim Menges gibi dünyaca ünlü isimlerin yanı sıra Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından 70’in üzerinde ünlü mimar, endüstri uzmanı ve liderler bir araya geliyor.

 

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, iş geliştirme platformu etkinlikleri kapsamındaulusal ve uluslararası profesyonelleri katılımcılarla buluşturarak dinleyicilerine farklı bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda fuarın ilgi çeken yabancı konuşmacılarından biri olan Stuttgart Üniversitesi Hesaplamalı Tasarım Enstitüsü Kurucu Direktörü Achim Menges 9 Mayıs Çarşamba günü Yapı Arena’da ‘MİMARİYİ DÖNÜŞTÜRMEK-HESAPLAMALI TASARIM VE İNŞAAT’ başlıklı bir konferans verdi.

 

Doğayı referans alarak yeni malzeme üretimine odaklandıklarını söyleyen Menges, deniz kabukları üzerinde yaptıkları 2-3 yıl süren incelemelerin ardından deniz kabuklarının yapısına benzeyen 3 boyutlu malzemeler geliştirdiklerini ve bu yeni malzeme ile farklı tasarımlarda yeni binalar üretmenin yanı sıra mevcut binaların genişletilmesinde de çok zengin imkanlara kavuştuklarını belirtti.

 

YAPI ARENA Alastair Parvin, Asif Khan ve Assemble ile devam ediyor

Yapı Arena’da sahne alacak uluslararası konuşmacılardan bir diğeri olan Tasarımcı / WikiHouse Vakfı Kurucu Ortağı Alastair Parvin, 10 Mayıs Perşembe günü fuarın en çok ilgi çeken etkinliklerinden birine imza atacak. Basit, sürdürülebilir ve herkese açık araçlarla konut ve kentsel dönüşüm projeleri yürüten Parvin, ‘YENİ SANAYİ DEVRİMİ ÜZERİNE NOTLAR’ başlıklı konuşmasında dijital devrimin potansiyeline dair öngörülerini paylaşarak sanayimizi dönüştürmemize ve tasarım alanında günümüzün önemli zorluklarını aşmamıza yardımcı olacak.

Mimarlık, endüstri ve mobilya tasarımı alanlarındaki çalışmalarıyla bilinen ödüllü mimar Asif Khan, “Mimar Konferansları”nın bir diğer konuşmacısı olarak 11 Mayıs Cuma günü Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da yer alacak. Bu Mimarlık, endüstri ve mobilya tasarımı disiplinlerinin yenilikçi ve beklenmedik yönlerini projelerinde harmanlayan Asif Khan, konuşmasında, gündelik hayatta karşılaştığı pek çok detaydan ilham alarak insanların tasarım, malzeme, doğa ve özellikle teknoloji ile olan ilişkisini irdeleyecek.

 

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul kapsamındaki “Mimar Konferansları”nın son konuşmacıları ise mimarlık, tasarım ve sanat ekseninde çalışan, 18 kişilik çok disiplinli kolektif bir oluşum olan Assemble’ın kurucu üyeleri Maria Lisogorskaya ve Louis Schulz olacak. 12 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek “YAPARAK ÖĞRENME” başlıklı konuşmalarında, 2015 yılında prestijli sanat ödülü “Turner Prize”ı alan ilk tasarım ve mimarlık stüdyosu olmalarına neden olan ve halen devam eden Granby Four Streets projelerinden, konut ve boş mağaza yenileme ile sosyal dış mekan yaratma projelerinden bahsedecekler. Aynı zamanda “YAPI UNPLUGGED” atölyesinin de “Herkes İçin mimarlık” ile birlikte yürütücülüğünü yapacaklar.