Alman Yapı Malzemeleri Uzmanları Federal Birliği (BDB): Almanya giderek daha kötü yaşıyor

Pestel Enstitüsü “Yaşlılıkta konut” çalışmasını sunuyor

“Gri konut sıkıntısı” büyük ölçüde artıyor – Almanya’nın baby boomers’ı kötü yaşıyor

Bu on yılda Almanya “gerçekten yaşlı” olacak ve yaşlandıkça daha da fakirleşecek. Bununla birlikte, yeni nesil emekliler hala orada yaşamayı göze alabilmelidir. Ancak, Pestel Enstitüsüne (Hannover) göre işe yaramayacak olan tam olarak bu. Bununla ilgili daha fazla bilgi, Münih’te karma bir basın toplantısında sunulan bir konut sosyal araştırmasında …

Bilim adamları, yirmi yıl içinde 21 milyondan fazla insanın “67+” yaş grubuna ait olacağını belirledi – bugünden yaklaşık 3,6 milyon daha fazla. Baby Boomers o zaman emekli oluyor. İşte tam da bu yüzden Pestel Enstitüsü şimdi alarm veriyor. Mevcut bir konut inşaatı sosyal çalışmasında, yarının emekli maaşlarını ve özellikle yaşlılıkta gelecekteki konutları inceledi.

Ve çalışmanın sonucu: Almanya giderek daha kötü yaşıyor. Çünkü bilim adamları, geçimleri için devlet desteğine bağımlı olan yaşlıların oranının önümüzdeki on beş yılda önemli ölçüde artacağı sonucuna varıyorlar. “Konut maliyetleri son birkaç yılın hızında artmaya devam ederse -gerekli iklim koruma önlemleri nedeniyle de- bugün bunu beklemekten uzak olan birçok yaşlı, tüketimini sınırlamak zorunda kalacak. Pestel Enstitüsü başkanı Matthias Günther, Münih’teki BAU ticaret fuarındaki hibrit basın toplantısı öncesinde, yarının yaşlıları için mali açıdan sıkı olacak – ve bunlar özellikle baby boomer’lar -” uyarısında bulunuyor. Nisan ortasında (17 Nisan Pazartesi) hazır bulunacak olan “Yaşlılıkta Konut” çalışmasını sunacaktır. Odak ayrıca tüm federal eyaletler, bireysel büyük şehirler ve bölgeler için rakamlar üzerindedir.

“Konut alanı yetersiz. Artan konut maliyetleri, durgun gelirlerle çatışır. Bu özellikle yaşlı hanelerin hayatını zorlaştıracak tehditkar bir gelişmedir. Bunun sonucu aslında daha küçük – yani daha ucuz – dairelere toplu taşınma olacaktır. Ancak bunlardan çok azı var: Almanya gözleri açık bir şekilde ‘gri konut kıtlığına’ doğru ilerliyor. Pestel Enstitüsü müdürü Matthias Günther, “Yaşlılar için daire sıkıntısı var” diyor.

Şu anda 700.000 kayıp daireden oluşan rekor konut açığına ek olarak, Almanya aynı zamanda “büyük bir yaşlılık konut sorunu” ile karşı karşıya: “Konut piyasası zaten sona ermiş durumda. Yeni bina ve dönüşüm için siyasi olarak çok hızlı ve muazzam bir şekilde büyük bir anlaşma yapılmazsa, Almanya nihayet yaşama söz konusu olduğunda bir felaketle tehdit edilir” diyor Günther.

Pestel Enstitüsü yaptığı çalışmada, özellikle sosyal konutlarda, önemli ölçüde daha yaşlı dostu konutların oluşturulması çağrısında bulunuyor. Ancak Pestel Enstitüsü bunun için büyük bir şans görmüyor: “Çünkü sosyal konut inşaatı şu anda kronik olarak yetersiz finanse ediliyor. Orada çok az şey olur. Tıpkı yaşa uygun yeni bina ve dönüşümde olduğu gibi,” diyor Günther.

Pestel Enstitüsü, hibrit basın toplantısında “Yaşlılar için Yaşamak” çalışması sunulduğunda, yarının “yaşlılar için yaşamak” üzerine belirli rakamları, gerçekleri ve verileri sunacak. Bu, aşağıdaki içeriği içerecektir:

§ Demografik gelişme – nüfusun beklenen Ü67 ve Ü85 oranıyla (ayrıca bölgesel rakamlar – 2050’ye kadar 16 federal eyaletin tümü için yaş bölümleri).

§ Nüfusun yaşlılar için uygun dairelerle donatılması – yaşlılar için uygun daireler için beklenen ihtiyaç: tüm federal eyaletler, bireysel büyük şehirler ve bölgeler için (Bavyera/Münih rakamları dahil).

§ Gelir durumu ve konut maliyetleri – yaşlı haneler için (farklar: ev sahipleri – kiracılar).

§ “67+” yaş grubunun barınma durumunun analizi – Almanya’daki yaşlı haneler (bölge/ülke rakamlarıyla): meskun yaşam alanı, sahibi tarafından kullanılan konut, kiracı kotası …

§ “67+” yaş grubundaki bakıma muhtaçların gelişimi – 2050’de bakıma muhtaç kişilerin sayısı ve bakım sigortası harcamaları.

§ “Living 67plus” için etkili çözümler – yaşa uygun tadilat için somut temeller: Yaşlılar için tadilat yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Dönüşümün maliyeti nedir? Bugün neden sık sık başarısız oluyor?

Alman Yapı Malzemeleri Uzmanları Federal Birliği (BDB) adına Pestel Enstitüsü tarafından “Yaşlılıkta Yaşamak” araştırması gerçekleştirildi. Çünkü BDB şu anda uzman grupları (örn. AG Fliese) ile pratik bir şekilde – pragmatik teklifler ve tavsiyelerle yaşa uygun inşaat ve dönüştürmeye odaklanıyor.

Federal hükümet şu anda büyük ölçüde iklimin korunmasına odaklanıyor. Yaşlılar için inşa etmek ve yenilemek unutulma tehlikesiyle karşı karşıya. “Acil olarak ihtiyaç duyulan yaşlılar için konut yaratmak için, federal ve eyalet hükümetleri çifte yenileme stratejisi uygulamalıdır:  Mevcut konut binalarının çoğunda, önce iklim koruması, sonra yaşlılar için olmak üzere iki kez yenileme aşamasından geçmenin bir anlamı yoktur. Alman Yapı Malzemeleri Uzmanları Federal Birliği Başkanı Katharina Metzger, Münih’teki BAU ticaret fuarı öncesinde Almanya’nın nihayet stratejik bir yeniden yapılanma planına ihtiyacı var” dedi.

Basın toplantısı kapsamında BDB, “2023 Bina Perspektifi”ni de sunacak…