BAB Architects’ten Anadolu Ajansı için Çok Amaçlı Yayın ve Etkinlik Stüdyosu Tasarımı: AATÖLYE

Ankara Genel Müdürlük Binası’nda bulunan Anadolu Ajansı Çok Amaçlı Yayın ve Etkinlik Stüdyosu’nun yeni binasının inşaatı tamamlandı. Yenilikçi, çok fonksiyonlu ve dönüştürülebilir kriterler ekseninde planlanan stüdyonun tasarımı ise ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirdikleri farklı ölçeklerdeki mimari ve iç mimari projeleriyle tanınan BAB Architects’e ait.

Tasarım ve uygulama süreçlerini BAB Architects’in üstlendiği AAtölye olarak da bilinen Anadolu Ajansı Çok Amaçlı Yayın ve Etkinlik Stüdyosu, Anadolu Ajansı’nın Ankara Genel Müdürlük Binası’nda bulunuyor. BAB Architects, iki aylık projelendirme ve beş aylık yapım sürecinin ardından tamamlanan AAtölye’yi mevcuttaki konferans salonunu yenilikçi bir şekilde sıfırdan, broadcast design fonksiyonu temelinde ve birden fazla fonksiyonun yüklenmesiyle ele almış. Alanın dönüşümden önceki fonksiyonunu korumak kaydı ile bir adet yayın stüdyosu, reji, podcast odası, greenbox, konferans ve konuşmacı için uyarlanabilir konser veya seminer alanına dönüşebilecek platformlar ekleyen mimarlar böylelikle çok fonksiyonlu bir hacim kurgusu ortaya çıkarmış.

Mevcut ek yapının dış kabuğu korunurken içi yıkılarak tamamen boşaltılmış. Yerinde oluşan tek hacim alanın sağladığı yükseklik, yapısal açıklıklar, geometrik alan formu gibi mekansal olanakların tamamının tasarıma dahil edilmesini sağlayan BAB Architectsalanın işlevsel bir şekilde kullanılmasını ve estetik bir görünüm kazanmasını amaçlamış. Tam da bu noktada, istenilen fonksiyonlara kıyasla çok da büyük olmayan bir yapı alanını, tasarımda form değişikliğine de gitmeden, çok yönlü bir kullanıma dönüştürebilmek için; çok kapsamlı bir matematiksel hesap yapılmış ve hemen hemen her nokta değerlendirilmiş.



AAtölye
her şeyden önce, kullanıcı tarafından talep edilen mekansal ihtiyaçlar doğrultusunda, kendi içinde duvarlarla bölünmeden, tamamen birbirine dönüştürülebilir atölye mantığında tasarlanmış. Bu durum, birçok disiplinin bir arada kullanılmasını gerektirmiş. Bu doğrultuda zemin içerisine saklanabilen, kullanım şekline göre (etkinlik, konser, konferans, eğitim, AA Talks, yayın programları) yükseklikleri değişebilen hareketli platformlar ve sadece yayın sırasında kullanılan masanın istenildiğinde zeminle aynı kota getirilmesini sağlayan mekatronik alt yapılar oluşturulmuş.

 

AAtölye’nin tavanındaki eğimin de yardımıyla, kat yüksekliğinin elverdiği kısımda bir asma kat oluşturulmuş ve statik çözümleri yapılmış. Bu alan izleyici balkonu olarak işlevlendirilmiş. AAtölye’nin geometrik formunun çağrıştırdığı kütlesel form ile estetik bir akış ve süreklilik sağlamak adına, mimari ve iç mimari alanlar eğrisel formlu sirkülasyon, reji ve podcast alanları ile çözümlenmiş. Duvarlarda ve tavanda mekanın tüm işlevlerine (etkinlik, konser, konferans, eğitim, AA Talks, yayın programları) cevap verecek akustik hesaplamalar ve uygulamalar yapılmış. Kullanım amacına göre ayarlanabilir ışık tasarımı, green box ve white box çekimleri için gerekli sanal altyapı oluşturulmuş. Reji ve tüm teknik alanların ihtiyaçlarına yönelik teknolojik ekipmanların danışmanlığı ve bu ekipmanlar ile tasarıma yüklenen tüm fonksiyonların tamamına ayrı ayrı çözüm sunacak kapsamlı bir elektrik alt yapısı kurgulanmış.

 

Tüm bunların sonucunda BAB Architectsimzalı Anadolu Ajansı Çok Amaçlı Yayın ve Etkinlik Stüdyosu, bahsi geçen teknik ve mimari çözümler ile tasarımda form ve fonksiyonun tamamen eşit şekilde değerlendirildiği, kullanıcısına farklı deneyimleri aynı mekan içerisinde yaşama imkanı sunan, çok yönlü bir broadcast ve etkinlik stüdyosuna dönüştürülmüş.

 

BAB Architects Hakkında:

BAB, İstanbul merkezli, kolektif bir mimari oluşumdur. 2018 yılında, İç Mimar Hüseyin Beşve Mimar İrem Arıbaştarafından kurulmuştur. Tasarım, proje yönetimi, uygulama ve danışmanlık hizmetleri başlığı altında mimari, iç mimari, televizyon dekoru ve sahne tasarımı alanlarında projeler geliştirmektedir ve bu hizmetlerini Kadıköy’de bulunan ofisinde sürdürmektedir. Her yeni projeyi kendi bağlamı içerisinde ve proje özelinde yeni bir başlangıç olarak ele alıyoruz ve bu bağlama, yapı ve mekanların ihtiyaçları doğrultusunda değer katacak, yenilikçi, kaliteli ve karakteristik çözümler üretmek üzere çıktığımız tasarım ve üretim yolculuğunda tamamen bir tasarım atölyesi anlayışı içerisinde hizmet veriyoruz. Bu yönde ekip arkadaşlarımızın da değerli katkılarıyla tasarım sürecinde masa başında başlayan ve ilk aşamada birlikte çalıştığımız kişi ve kurumlar için kağıt üzerinde taahhüt ettiğimiz özgün hayallerimizi, işin mutfağı olan üretim sürecinde mimarlığın sahip olduğu tüm bileşenlerin çözümlendiği detaylar ile destekleyerek mekansal anlamda bütüncül, sağlam temellere dayanan ve tasarımı ile birebir örtüşen gerçeklere dönüştürüyoruz. Bir yaşam alanının, bulunduğu yere, zamana, kendinden önce ve sonra gelen unsurlar ile etkileşim içinde olduğu tüm çevresel faktörlere göre doğru analiz edilmiş, karakterine uygun şekilde tasarlanması ve doğru işlevsel çözümlerle yapılandırılması ile ortaya çıkacak sonucun yapı ve mekanlar üzerinde sahip olduğu pozitif güce ve kullanıcı üzerinde yarattığı birleştirici aidiyet duygusuna inanıyoruz. Bu inanç motivasyonumuzun ve yaptığımız işe duyduğumuz tutkunun en etkili yapı taşını oluşturmaktadır. Yapmış olduğumuz projeler ile dokunduğumuz yapı ve mekanlara kazandırmayı amaçladığımız anlam ve değerler bütünü aynı zamanda mesleğimize verdiğimiz anlam ve değerin bir yansımasıdır.