Basralocus odununun teknik özellikleri

BASRALOCUS (Dicorynia guianensisAmshoff)

Legüminase familyasından olan Basralocus (Dicorynia guianensisAmshoff) , 20-25 m. boy, 50-90 cm çap yapabilmektedir.  Güney Amerika, Guyana, Surinam ve Brezilya’da yayılış gösterir. Sarımsı ile kırmızımsı kahverengi bir öz oduna sahip olup ilkbahar odunu sınırı belirgindir. Orta tekstürde olup genelde düzgün liflidir. 2-10 cm genişliğinde dar bir dirioduna sahiptir. Dağınık trahelidir. Boyuna paranşim ve öz ışınlarında koyu renkli maddeler ve silis parçaçıkları görülür.

Teknolojik özellikleri;

D12= 0,79 g/cm3

Monnin sertlik= 5,7

Toplam teğet daralma= 8,2 %

Toplam radyal daralma= 5,1%

T/R Anizotropi oranı= 1,6

Basınç direnci=70 MPa

Eğilme direnci=121 MPa

Eğilmede Elastiklik modülü= 18350 MPa

Mantar ve böceklere karşı dayanıklı bir odunu vardır. Termitlere orta derecede dayanıklıdır. Emprenye etme güçlüğü bulunmaktadır. Klas 3 kullanım sınıfına aittir. Toprak içinde kullanılması tavsiye edilmez. Dış kullanıma uygundur. Geçici olarak suya maruz kalmaya ya da böceklere karşı bir emprenye işlemine  gerek yoktur. Ancak sürekli suya maruz kalacağı yerlerde kullanılması tavsiye edilmez.

Çatlama ve çarpılma riskine karşı yavaş kurutulması önerilir. Mümkünse önceden doğal kurutma yapılmalıdır. Kurutmada sertleşme riski vardır.

Taze halde biçilmesi testerelerdeki köreltici etkinin azaltılması bakımından tavsiye edilir. Biçmede güç sarfiyatı fazladır. 200lik kesme açısı kullanılması tavsiye edilir. Soyma ve kesme özellikleri iyidir. İşlemede tungsten karpit kullanılmalıdır. Ön delik açılarak çivi ve vidalaması uygundur. İyi yapıştırılır.

Tornacılıkta, iç ve dış marangozluk işlerinde, gemi güvertesinde, mobilya üretiminde, merdiven yapımında, kaplama- kontrplak üretiminde, panel yapımında,normal ve endüstriyel döşeme işlerinde, suyla ya da toprakla temas etmeyecek şekilde köprü yapımında, travers ve parke, lambri üretiminde, heykel ve fıçı imalinde  kullanılmaktadır.

Basralocus, Teak, Ekki, Greenheart yerine kullanılmaktadır. Bu nedenle Guyana Teak’i olarak da bilinir.

 

TEAK  ( Tectona grandisL.)

Teak ağacı ( Tectona grandisL.) Güney doğu Asya’da yayılış gösterir. 40 m ye kadar boy, 40-100 cm çap yapabilir. 1-3 cm. genişlikte dar bir diri odunu vardır. Yapısında silis mevcuttur. Halkalı, yarı halkalı trahelidir. Tekstürü kaba olup genelde düzgün liflidir. Sarımsı kahverengi bir öz odunu vardır. Gittikçe koyulaşır.

Teknolojik özellikleri;

D12= 0,67 g/cm3

Brinell sertlik //= 56-71 MPa

Toplam teğet daralma= 5,8 %

Toplam radyal daralma= 2,5%

T/R Anizotropi oranı= 2.3

Basınç direnci=72 MPa

Eğilme direnci=148 MPa

Eğilmede Elastiklik modülü= 13400 MPa

Mantar ve termitlere karşı dayanıklı bir odunu vardır. Böceklere karşı hassastır. Öz odunun emprenye etme güçlüğü bulunmaktadır. Asitlere karşı dayanıklıdır.  Kullanım yerinde stabilitesi iyidir.

Yavaş kurutulması önerilir.Dikilihalde kurutma yapılmalıdır.

Köreltici etkisi vardır. Biçmede güç sarfiyatı fazladır. Tungsten karpit uçlu testereler tavsiye edilir. Ön delik açılarak çivi ve vidalaması uygundur. İyi yapıştırılır ve cilalanır.

Tornacılıkta, iç ve dış marangozluk işlerinde, gemi güvertesinde, mobilya üretiminde, doğramada, kaplama- kontrplak üretiminde, parke, lambri üretiminde kullanılmaktadır.

SONUÇ:

Basralocus’un Teak, Ekki, Greenheart yerine kullanıldığı, bu nedenle Guyana Teak’i olarak da bilindiği literatürde yer almaktadır. Teak odunu Basralocus’a göre daha az çalışmaktadır. Basralocus ve Teak odunlarının kahverengi tonlara sahip olması,  yüksek mukavemet değerlerine sahip bulunması, dar bir diri oduna sahip olmaları, her ikisinin özellikle öz odunlarının mantar ve böceklere karşı dayanıklı olması, emprenye güçlüğü göstermeleri, yavaş kurutma gereklilikleri, Her ikisinin içlerinde bulunan silis maddesinden dolayı bıçak ve testerelerde köreltici etkiye sahip olmaları,  ön delik açılarak çivi ve vida yapılmasının tavsiye edilmesi, biçmede güç sarfiyatının fazla olması, İyi yapıştırılması gibi benzer teknik özelliklere sahiptirler. Her iki ağaç türünün teknolojik özelliklerdeki bu benzerliklerden dolayı benzer kullanım yerlerine sahip olmaları, Basralocus’un genelde Teak yerine kullanılabilme nedenini  açıklamaktadır.