İnsanlar Akılsız telefonlara geri dönüyor, sosyal medyaya veda ediyor.

Akıllı telefonlardan önce sınırlı özelliklere sahip cihazlar kullanılıyordu. 15 yıldan uzun süredir dünya genelinde akıllı telefon çılgınlığı yaşanıyor. Veriler son yıllarda insanların yeniden eski tip model arayışına girdiğini gösteriyor.

Bugün, genel alışkanlıkların aksine birçok kişi, akıllı telefonlarından ayrılarak, özellikleri çok daha sınırlı olan “aptal” telefonlara dönüş yapıyor.

Bu telefonlarda, Instagram, TikTok ya da canlı haritalar gibi özellikler bulunmuyor. Genellikle yalnızca arama ve SMS metin mesajları gönderip alınabiliyor.

Ve eğer şanslıysanız, bazı “aptal” telefonlarda radyo dinleyip, basit fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Bu cihazlar, insanların 1990’ların sonunda satın aldıkları ilk el cihazlarının bazılarına benziyor.

Sürekli bağlantıda kalmanıza engel olan bu cihazlar, aylık ödeme zorunluluğu olmayan çok düşük maliyetleri sayesinde hafiflemenizi de sağlıyor.

ARAMALAR YÜZDE 89 ARTTI

“Aptal” telefonlar olarak adlandırılan bu cihazlar, yeniden canlanmaya başladı. Yazılım firması SEMrush tarafından hazırlanan bir rapora göre, bu cihazlar için Google aramaları 2018 ile 2021 arasında yüzde 89 arttı.

Satış rakamlarına ulaşmak zor olsa da, bir rapor, küresel alımlarının 2019’da 400 milyon iken, geçen yıl bir milyar adede ulaştını ifade etti.

Bu arada, Deloitte tarafından 2021 yılında yapılan bir araştırma, Birleşik Krallık’taki her 10 cep telefonu kullanıcısından birinin “aptal” telefonu olduğunu söyledi.

YENİ NOKİA 3310 ETKİSİ

Fiyat karşılaştırma sitesi Uswitch.com’da cep telefonu uzmanı olan Ernest Doku, ilk kez 2000 yılında piyasaya sürülen ve tüm zamanların en çok satan cep telefonlarından biri olan Nokia’nın 3310 telefonunun 2017’de yeniden piyasaya sürülmesinin gerçekten canlanmayı tetiklediğini söyledi.

Bu telefonlar, performans veya işlevsellik söz konusu olduğunda en yeni Apple ve Samsung modelleriyle rekabet edemeyecekleri doğru olsa da, pil ömrü ve dayanıklılık gibi önemli alanlarda “akıllı” telefonları gölgede bırakabiliyor.

Bir “aptal” telefon üreticisi New York’tan Light Phone’un da kayda değer verileri var. Firmanın telefonları, “biraz daha akıllı” olarak değerlendiriliyor. Kullanıcıların müzik ve podcast’leri dinlemesine ve Bluetooth ile kulaklıklara bağlanmasına izin veriyor. Yine de firma, telefonlarının “asla sosyal medya, tıklama tuzağı haberleri, e-posta, internet tarayıcısı veya endişe uyandıran başka bir sonsuz beslemeye sahip olmayacağını” taahhüt ediyor.

Şirket, satışların 2020’ye kıyasla yüzde 150 artarak 2021’de finansal performans açısından en güçlü yılını kaydettiğini söylüyor.

Bu telefonlar 99 dolarak satılıyor. Bir çok aptal telefonun fiyatı 10 dolara kadar inebiliyor. Light Phone kurucu ortağı Kaiwei Tang, “Uzaylılar dünyaya gelseydi, cep telefonlarının insanları kontrol eden üstün türler olduğunu düşünürlerdi” diyor.

Arasın Yeter Modası Geri Dönüyor: Eski Cep Telefonları!

Son yıllarda yaşamlarımızın her alanına giren akıllı telefonlar vazgeçilmez olma yönündeki özelliğini kaybetmek üzere mi acaba diye düşündüren bir haberimiz var! Pek çok kişi artık akıllı olmayan o eski cep telefonlarına geri dönüş yapmak istiyor.

Yapılan bir araştırma neticesinde akıllı telefon satışları geçtiğimiz son iki yıla göre yüzde 2 oranında artarken, akıllı olmayan telefon satışları ise yüzde 5 oranında yükseldi. Yeni sarın alma yapan telefon kullanıcılarının bazıları akıllı olmayan telefonlara yönelmeye başladı. İngiltere’de yayın yapan The Independent gazetesinin internet sitesinde yayınlanan bir habere göre geçen yıl dünya genelinde sadece arama yapabilen eski model cep telefonlarının satışlarında oldukça fazla bir artış olduğu gözlemlendi.

Durum böyle olunca artık insanlar akıllı iletişimini koparmak mı istiyor yoksa teknolojinin getirdiği huzursuzluktan kaçmak istiyor mı istiyor gibi sorular akıllara geldi. Belki de insanlar artık ekran bağımlısı olmaktan sıkıldı ve akıllı telefonlardan akılsız olan telefonlara ışık hızında bir geçiş yapmak istediler.

Eski telefonlar derken bir zamanların en efsane olma özelliğini taşıyan Nokia 3310 hepinizin aklına gelmiştir. 1999 yılında 11 güne kadar süren pil ömrü ve içerisinde bulunan yılan oyunuyla bu cep telefonu dönemin vazgeçilmezi olmuştu. Hatta sırf yılan oyununda ustalaşmak ve rekorlar kırmak birçok kişi için takdir edilir bir hal bile almıştı.

İnsanlar neden ekranlardan kaçmaya çalışıyor?

Yapılan araştırmalar insanların ekranlardan kaçmaya çalıştığına yönelik bir eğilimleri ve istekleri olduğunu ortaya çıkarıyor. Örneğin, Birleşik Krallıkta ki telekomünikasyon düzenleyicisi olan Ofcom tarafından yapılan hedefe yönelik bir araştırmada, her beş kişiden ikisi, telefonlarıyla çok fazla zaman geçirdiklerini itiraf ediyor. Ancak aynı araştırma İngilizlerin yüzde 78’inin akıllı telefonları olmadan hayatlarını sürdüremeyeceği yönünde oluyor.Buradan bizim çıkardığımız sonuç ise demek ki telefonlar göreceli bir kavram olabiliyor.

Aslında bizim gördüğümüz bir gerçek olarak bu akıllı telefon kullanıcıları bu cihazları çok fazla kullandıklarının farkındalar ama sosyal medya bağımlılığı olan olgu bizlere vazgeçilmez bir olanak sağladığı için sosyal ağlarda olup bitenleri kaçırmak istemiyoruz. Ve sıklıkla akıllı telefonlarımızı kullanmaya devam ediyoruz.