Kereste’de Karmaşık Durum Sürüyor

Kereste piyasasında nisan ayında bir miktar hareketlilik yaşanmasına karşın halen beklentiler seviyesine yaklaşılamadı. Gelen erken seçim kararı ve Ukrayna’dan Türkiye’ye kereste sevkiyatının durma ihtimali haberleri beklentileri yakın vadeli geleceğe taşıdı.

Kereste piyasası önceki aylara nazaran bir miktar daha hareketli bir Nisan ayı geçirdi. Kış ayları boyunca sezonda açıkta kalmama adına stok yüklemesi yapan firmalar Nisan ayında kımıldayan ve artış eğilimi gösteren talep ile tam umutlanıyorlardı ki; alınan erken seçim kararı ile umutlar kısa sürdü. Seçim kararı ile birlikte şantiyeler ve piyasalar umutlarını genel kapsamda iki ay sonrasına ertelemek durumunda kaldılar. Tabii ki bu durum bu süreçte iş olmayacağı anlamına gelmemekle birlikte sadece seçime kadar beklentiler seviyesinde olma ihtimalinin ertelendiği anlamını taşıyor.

Nisan ayında Monochamus Böceği sebebiyle Mayıs ayı itibariyle Ukrayna’dan tedariğin düşeceği, haziran ayı itibariyle hemen hemen kesileceği haberi sektöre bomba gibi düştü. Ukrayna’dan 2017 verilerine göre gelen kereste miktarı (çam-göknar) yaklaşık 664,000 m3. Bu haberin çözüm üretilmeyerek realize olması durumunda pazarda arz yetersizliği ve hızlı fiyat yükselişleri yaşanma ihtimali kuvvetle muhtemel.

Nisan ayının piyasa durumunu incelediğimizde ;

Stoklar

Özellikle ithal yönlü tedarik edilen kerestelerin stok seviyelerinin halen yüksekliğini koruduğunu görüyoruz. Yerli kereste Türkiye çapında devir hızında daha hareketli görünmekle birlikte orada da stoklar olması gereken seviyenin üstünde görünüyor.

OGM – İhaleler

Orman Genel Müdürlüğü yıl içerisinde gerçekleşmesi muhtemel yüksek talebi öngörerek  kış aylarında yoğun bir çalışma süreci gerçekleştirip ihalelerde hammadde teminini beklentiler düzeyinde gerçekleştirmek için önemli mesai harcadı. İç piyasa kereste üreticileri de ihalelere yüksek seviyede ilgi gösterdi. Ancak aldığımız son veriler ışığında ihalelerde de bir miktar talep yumuşaması söz konusu ki üreticiler kış aylarında neredeyse tüm yıl boyunca satacakları ürün hammaddesini tedarik ettiler. Bu çerçevede OGM ihalelerinde miktarsal anlamda azaltıma gidilmesi bekleniyor.

Fiyatlar

Ancak ihalelerde dikkat çeken husus şu ki; miktarsal olarak iniş çıkışlar yaşanmasına karşın hammadde fiyatları aralıksız olarak artış eğiliminde ve yükselmeye devam ediyor. Burada iki ihtimal var; birincisi Orman Genel Müdürlüğü çok iyi strateji güdüyor, ikinci ihtimal ise kereste üreticileri bilinçsiz hammaddeye hücum ediyor.

Kereste satış fiyatlarını yorumladığımızda; dövizin bir miktar yukarı gidişi ile birlikte fiyatlar az da olsa yukarı yönlü bir eğilim gösterdi. Ancak stok seviyelerinin beklentinin üzerinde oluşu yukarı gidişi çapalayan önemli bir husus ki piyasadaki bölgesel fiyat farklılıklarının bu seviyede oluşmasında bu durumun etkisi önemli yer teşkil ediyor.

Sonuç

Sonuç olarak kereste piyasası oyuncuları güzel geçen 2017 piyasa koşullarını yanlarına alıp 2018 yılına giriş yaptılar. 2018 Yılı başlangıcından bugüne; beklentiler sonuna kadar satın alındı ancak gerçekler henüz satılamıyor.