MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği (YOMSAD): “Türkiye’nin Mobilya Üssü Olması için Çalışıyoruz”

MDF ve Yonga Sanayicileri Derneği olarak ülkemizin kalkınması, üretim, istihdam ve cari dengenin iyileştirilmesi ve kıymetli mobilya üreticisi müşterilerimizin dünyanın önemli mobilya üreticileri olmaları için var gücümüzle çalışıyoruz.

15,2 milyon m³/yıl üretim kapasitesi olan Türkiye Ağaç Bazlı Panel Sektörü (yonga levha –mdf -laminat parke -kapı paneli -OSB vb.) , dünyanın 3. büyük üreticisidir. Mobilya sektörü ile birlikte 500.000 kişiye doğrudan, 1 milyon kişiye dolaylı istihdam yaratılmaktadır. Aynı zamanda mobilya sektörü ile birlikte ülkemizde cari fazla veren nadir sektörlerden biridir.

Ülkemiz Mobilya, Ağaç ve Ahşap Eşya sektörü 2021 yılı verileriyle; 18 Milyar Dolar büyüklüğe ulaşmış, 5 Milyar Dolar İhracat gerçekleştirmiştir. Stratejik planlarda öngörüldüğü üzere, Mobilya, Ağaç ve Ahşap Eşya sektörü 8 Milyar Dolar olan ihracat hedefini 2023 yılında gerçekleştirmiş olacaktır.

YOMSAD çatısı altındaki oyuncularla Türkiye, MDF üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci sırada; yonga levha üretiminde Avrupa’da üçüncü, dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Laminat parke üretiminde ise Avrupa’da ikinci, dünyada üçücü sırada bulunmaktadır.

MDF ve Yonga Levha sektörü mobilya sektörü ile el ele büyüyerek satışlarının %75’ini yurtiçi pazarlarda yapıyor.

Son dönemde sektörümüzde yaşanan çeşitli sorunların bir kısmı aşıldı, bir kısmının aşılması için çalışmaya devam ediyoruz.

Pandemi döneminde tüm dünya ve Türkiye’de talebin yüksek seyretmesinden dolayı sektörümüz MDF ve yonga levha ihtiyacını karşılamakta zorluk çekmiştir. İlave olarak bu yıl kış koşulları nedeniyle yeterli odun üretim yapılamamış, enerji kesintilerinden ötürü tesislerde duruşlar yaşanmış ve kapasite kayıpları oluşmuştur. Bu durum levha arzı yönünde sıkıntılara neden olmuş, hatta ihracat kısıtlamaları gündeme gelmiştir.

Ticaret Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde nisan, mayıs ve haziran aylarında sektörümüz, mobilya üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamak için ham MDF üretimlerini iç piyasaya yönlendirmiş, hatta Rusya’da üretim yapan iki üreticimiz, artan lojistik maliyetler nedeniyle zarar etmesine rağmen yurt içi pazarın talebini hızlı ve istenilen ölçüde karşılamak için Rusya’dan Türkiye’ye MDF getirmeye başlamıştır. Getirilen ihracat kısıtları Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’un liderliğinde tamamen kaldırılmıştır.

Son bir yılda talebin yüksek olmasından ve OGM’nin E-ihale uygulamasındaki eksikliklerden dolayı odun fiyatları 3 misline yakın artmıştır. Buna ek olarak elektrik fiyatlarında 3, doğal gazda ise 4 katı fiyat artışı yaşanmıştır. Diğer yandan sektörümüz, çalışanlarını enflasyona ezdirmemek için yüzde 100’ün üzerinde zam yapmıştır.

Son iki ayda fiyat artışlarının yaşanmaması ihracat kısıtlaması ile ilgili değildir.

Dünyada ve Türkiye’de taleplerin düşüşü ile üretim tesislerinde yaşanan duruşlar odun hammaddesi ihtiyacını azaltmış, buna bağlı olarak odun fiyatlarında artış yaşanmamış, kimyasalların fiyatı da bu etki ile yatay seyrini sürdürmüştür. Hükümetimizin enflasyonla mücadelesi ile de kurlar artış göstermemiştir. Fakat eylül ayında artan enerji fiyatları, Rusya ve Ukrayna krizinin tekrar olumsuz etkilediği kimyasal fiyatları ve Orman Genel Müdürlüğünün tahsisli odun fiyatlarına yaptığı %24 yeni zam nedeni ile maliyetler tekrar artma trendine girmiştir.

Son dönemde maalesef İran’dan getirilen MDF’ler halk sağlığı için tehlikeli olmasına rağmen sadece ucuz olduğu için bazı üreticilertarafından kullanılmakta ve halk sağlığı tehlikeye atılmaktadır. Bu konuda Ticaret Bakanlığımız halk sağlığı açısından riskleri de gözeterek bir çalışma yapmaktadır.

MDF sektöründe dünya ikincisi, yonga levha sektöründe dünya dördüncüsü olan ve yeniden kurulma bedelleri 4-5 milyar Euro olan ağaç bazlı panel sektörünü ve buna ek olarak 2023 yılı başında devreye girecek 1 milyon m3/yıl kapasiteli iki MDF tesisi ile tüm zorlukların üstesinden gelmeye çalışarak ülkemizin dünyanın mobilya üssü olması için gayret göstermeye devam edeceğiz.

2023 yılında da Ağaç Bazlı Panel sektörü olarak mobilya sektörünün enerjisine ve gelişimine inanıyor, var gücümüzle çalışmaya ve ülkemiz için birlikte değer üretmeye devam edeceğimizi bildiriyoruz.

MDF ve YONGA LEVHA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ

(YOMSAD)