Önemli Haber : Küresel Kereste ve Orman Ürünleri Pazarındaki Son Durum

Redwood forest in the fog

 

 

Sektörün saygın pazar değerlendirme kaynağı Wood Resources International LLC tarafından hazırlanan ve Wood Resource Quarterly raporuna dayanan haber özetine göre; 2015 yılında Rusya, Brezilya, Orta Avrupa ve Batı Kanada’da meydana gelen kereste talep azlığı, kurlardaki zayıflık sebepleriyle kerestelik tomruk fiyatlarında keskin düşüşler gerçekleşti. Avrupa’daki kereste tomruğu fiyatlarıysa, dünyanın diğer bölgelerin oranla daha hızlı düştü.

 

En son çıkan WRQ raporuna göre, Küresel Kereste Tomruğu Fiyat Endeksi’nin (GSPI) iki yıldır süren düşüşü, %4.8’in altına inerek, 2015’in dördünce çeyreğinde de devam etti. ABD dolarının güçlendirilmesi ve Asya, Ortadoğu ile Avrupa’daki düşük kereste talebinden dolayı, GSPI sadece iki yıl içinde % 21.6 oranında düştü.

 

Bu arada, Rusya (-48%), Brezilya (-32%), Norveç (-31%), Avusturya (-30%), Almanya(-28%) ve British Columbia (-26%) dahil olmak üzere son iki yıl içinde, bir dizi ülkede ABD doları cinsinden bazı muhteşem fiyat indirimleri de gerçekleşti. 2013 yılına göre 2015’in son çeyreğinde yüksek fiyat deneyimleyen tek bölge Amerika’nın Güneyi oldu.

 

Avrupa’daki kereste tomruğu fiyatları genellikle dünyanın diğer bölgelerinden daha hızlı düştü. 2015 yılının dördüncü çeyreğinde Avrupa Kereste Tomruğu Fiyat Endeksi (ESPI), 2009 yılından bu yana en düşük seviyeye ulaşarak 91,00 ABD $ / m3’e vardı. Fiyatlardaki düşüşün önemli bir kaynağı olarak Avrupa’daki kurların Amerikan doları karşısındaki zayıflaması gösteriliyor. Yerel para birimlerindeyse, kereste tomruğu fiyat değişiklikleri daha mütevazı olmuştur ve hatta İsveç ve Polonya dahil olmak üzere birkaç ülkede yükselmiştir.

 

Yumuşak ağaç kereste tomruklarının küresel ticareti, Asya ülkelerindeki kereste talebinin önemli ölçüde düşüşüyle, 2015’te 2014’e oranla yüzde on oranında azaldı. WRI ortalama olarak 2013 ve 2014 yıllarında 84 milyon m3 olan kerestenin 2015 yılında 75 milyon m3’e düştüğünü belirtiyor. Asya, Çin, Güney Kore ve Japonya’daki üç büyük hedeflere olan ithalat hacmi 2015 yılında önemli ölçüde düşmüş olsa da, hala devam ederek bu pazarların büyüklüğünü koruyor. Diğer önemli ithalat yapan ülkeler arasındaysa Almanya, Avusturya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti yer alıyor.