Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü mayıs ayında ihracatta vites artırdı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2024 Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Geçtiğimiz ay 585 milyon dolar ihracat yapan mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü mayıs ayında 740 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek vites artırdı. 2024 yılının ilk beş ayında en çok ihracat 455 milyon dolar ile Irak’a yapıldı.

Türkiye’nin 2024 Mayıs ayına dair ihracat verileri Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından paylaşıldı. Türkiye’nin mayıs ayı ihracatı yüzde 11,4 artarak 24,1 milyar dolar milyon dolar olarak gerçekleşirken, ocak-mayıs döneminde de yüzde 4,5 artışla 106 milyar 914 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. 2023 yılı mayıs ayında 729 milyon dolar olan mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü ihracatı, bu yılın aynı ayında 740 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektör yılın ilk beş ayında 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında ise ilk sırayı 455 milyon dolar ile Irak aldı.

Birleşik Devletler ihracattan aldığı payı artırmaya devam ediyor

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün 2024 yılı ilk çeyreğinde en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında ilk sırada 455 milyon dolar ile Irak bulunurken ikinci sırada 168 milyon dolar ile Birleşik Krallık yer aldı. Üçüncü sıradaki Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan ihracat 156 milyon dolar olurken listenin devamında Almanya, Fas, İran, Fransa, Libya ve Gürcistan gibi ülkeler yer aldı. İhracat payının en çok arttığı ülke ise yüzde 35,25 ile Amerika Birleşik Devletleri oldu.

İhracatımız tekrar canlandı

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü dünya ticaretinde yaşan aksamalara rağmen hedefleri doğrultusunda çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Sektörün mayıs ayı ihracatına dair değerlendirmede bulunan İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, “Önümüze koyduğumuz 8 milyar dolarlık ihracat barajı hedefi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Mayıs ayında yakaladığımız 740 milyon dolarlık rakam da bunun bir göstergesi. Şartlar zorlu ancak biz de vites artırarak hedefimize ulaşma gayreti içerisindeyiz. Bayramlar ve resmi tatiller ihracatı biraz sekteye uğratıyor, haziran ayındaki bayram tatili kaynaklı yine bu sorunla karşılaşacağız ama yılın geri kalanında bir kayıp yaşamadan ilerlemeyi amaçlıyoruz. Şu anda tüm üretici ve ihracatçılarımızın çalışmalarından memnunuz. Herkes taşın altına elini koymuş durumda. Bir yandan üretiyor bir yandan fuarlar aracılığıyla yerli üretimi pazarlıyoruz. Yakaladığımız bu başarılı rakamın rehavetine kapılmadan yılın geri kalanını da verimli bir şekilde tamamlamayı istiyoruz” dedi.