Orman Ürünlerinde Sorunlar Masaya Yatırıldı

Kontrplak/Plywood ithalatçıları ek gümrük vergisinden şikayet ederken kereste ve ambalaj üreticileri dikili ve tomruklardaki kalite düşüklüğü, çürük (fire) sıkıntısını gündeme getirdi.

Türkiye’nin orman ürünleri konusunda faaliyet gösteren köklü derneği TORİD Nisan ayında üyelerine ve üyesi olmayan sektör tarafı ve ilgililerine davet göndererek “sektörün sorunları ve çözüm yolları” adına toplantı gerçekleştirileceğini duyurdu.  Toplantıya akademisyen ve Kalkınma Bakanlığı 11. Beş yıllık kalkınma planı Ormancılık ve Orman Ürünleri Sektörü Çalışma Gurubu Raportörü  Prof.Dr. Özden Görücü ve kamu adına Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz  katıldı.

Toplantıya katılım sağlayan sürpriz bir isim Orman Bakanlığı Emekli Eski Müsteşar Yardımcısı ve bugün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) sürdürülebilir orman yönetimi danışmanı proje yürütücüsü görevini üstlenen Dr.Mahir Küçük oldu.

Toplantının ilk bölümünde söz alan katılımcılar mevcut içinde bulundukları grupta yaşadıkları problemleri, çözüm ihtiyacı olan hususlar ve kamu ile diyalog gerektiren konuları Torid Başkanı Göksel Korkmaz, Torid Yönetimi ve katılımcılara anlattılar ve Torid Yönetiminden destek istediler.

Toplantıda gündeme getirilen ve öne çıkan 3 ana başlık şu şekilde ;

1 – Kontrplak / Plywood ithalatında getirilen ek gümrük vergisi

2 – Ukrayna’daki Monochamus Böceği ve kereste tedarik sorunu

3 – Dikili ve Tomruklardaki kalite problemi ve yüksek fire konusu

Kontrplak / Plywood ithalatında getirilen ek gümrük vergisi

Bilindiği üzere Ekonomi Bakanlığı Mart ayında kontrplak/plywood ithalatına %20 ek gümrük vergisi getirip gözetim bedeli olan 1100 USD/m3’ü 580 USD/m3’e indirdi. Bu kapsamda Avrupa ve özel anlaşmalı ülkeler dışında kalan ülkelerden yapılan ürün ithalatına toplamda %27’lik bir vergi uygulaması getirilmiş oldu. Konuya ilişkin başta Rusya olmak üzere önemli markaların Türkiye temsilcilerinden konuya eleştiri ve itiraz geldi. Söz alan katılımcılar tarafından uygulamanın yanlış ve haksız olduğu belirtildi. Bu konuya ilişkin Ekşioğlu Orman Ürünleri firmasından Serdar Ekşioğlu, Çevik Orman Ürünleri firmasından Nevzat Ekşi, Metsawood firmasından Doğan Yalçınkaya ve Saraç Orman Ürünleri firmasından Kenan Saraç söz aldılar, eleştirilerini ve taleplerini dile getirdiler. Üretim kanadından (KONÜDER) katılım olmaması sebebiyle istişare ortamı gelişmedi ancak önümüzdeki süreçte üreticilerin de katılımıyla istişare ortamının oluşturulmasının gerekliliği beyan edildi.

Ukrayna’daki Monochamus Zararlısı ve kereste tedarik sorunu

Bu konuda Ukrayna’dan Türkiye’ye önemli seviyede ithalat gerçekleştiren Beluks Ltd. firmasının sahibi ve BLG Masif Panel A.Ş. firmasının ortaklarından olan Mustafa Beldağ Ukrayna’dan 15 Haziran itibariyle Türkiye’ye kereste girişinin, Ukrayna makamlarınca verilen  Bitki Sağlık Sertifikasında istenen Ari bölge şartını getirememesinden dolayı mümkün olmayacağını söyledi. Konuya ilişkin acil önlem ve çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Beldağ yetkili ve etkili kurumların bu konuda müdahil olma oranını artırmasını yoksa önümüzdeki süreçte önemli seviyede arz sıkıntısı yaşanacağını beyan etti.

Dikili ve Tomruklardaki kalite problemi ve yüksek fire konusu

Ahşap Ambalaj piyasasında önemli firmalardan olan Başatlar Orman Ürünleri’nden Hakan Başat, Orman Genel Müdürlüğü’nden alınan tomruklarda kalite standardının olmadığını ve üç yıl öncesine göre düşüş eğiliminde olduğunu katılımcılara iletti. Bu durumun kendileri için iç piyasa ve ihracat noktasında sıkıntılara yol açtığını beyan eden Başat çözümü noktasında destek talep etti.

Toplantı sürecinde bu konuya ilişkin sektörün önde gelen isimlerinden Hüseyin Yalçın da aynı konuda eleştiriler getirdi ve özellikle dikili olarak alınan ürünlerde kalite, verim ve kesim konusunda yaşadıkları sıkıntılara ilişkin muhatap bulunamamasının ivedilikle çözülmesi gereken bir husus olduğunun altını çizdi.

Prof.Dr.Özden Görücü

Toplantıya konuşmacı olarak katılan isim Orman Ürünleri ve ormancılık konusunda çok önemli bir akademisyen olan Prof.Dr.Özden Görücü idi. Görücü sunumunda Türkiye’nin orman ürünlerinde sahip olduğu cari açığın kendi hammadde potansiyeli ve yapısı ve bu yönde desteklenmesi ile kapatılabileceğini, artı pozisyona geçilebileceğini vurguladı. Görücü önemli bilgi ve verileri katılımcılar ile paylaştı. Sürdürülebilir  Kalkınma ve Yeşil Ekonomi kavramlarına değindikten sonra ,11. Beş Yıllık Kalkınma Planında Orman Ürünleri Sanayinin Stratejik sektör olarak tanımlanması ve desteklenmesi yönünde çalışmalar yapıldığını vurguladı.

OGM İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz

Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz toplantıya konuşmacı olarak katılan bir diğer önemli isimdi. Katılımcılara, Orman Genel Müdürlüğü’nün tedarik noktasında ulaştığı rakamlara ilişkin bilgiler veren Akyüz sektör üyelerinin yaşadıkları sıkıntıları dinledi. Orman Ürünleri Sanayisinin hammadde sorununu çözmek için hem saha hem de mevzuat çalışmalarının devam ettiğini,yıllık üretim hedefinin 25milyon metreküpe çıkarıldığını açıkladı.