“Terminatör Böcekler” Doğaya Bırakıldı

Artan çam kese böceği, ağaçları kurutmaya başladı. Türkiye genelinde Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı laboratuvarlarda üretilen ‘calosoma sycophanta’ türü böcek ile bu zararlıların önlenmesi çalışması başlatıldı.

Orman İşletme Müdürlükleri, ağaçları yanmış, kurumuş gibi gösteren, kayıplarına neden olan çam keseböceği zararlısına karşı gerçekleştirdiği kimyasal mücadele yerine son yıllarda geliştirdiği ve günden güne artırdığı biyolojik mücadeleye hız verdi. Geçen senelerde kısmi uyguladığı mücadeleyi geliştirerek bu yıl da başlattı.

Bu biyolojik mücadele kapsamında Orman Bölge müdürlükleri çam kese böceğine karşı “Terminatör” diye adlandırılan ‘Calosomo sychopanta’ böcekleri ile mücadele ediyor. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermekte olan 55 adet laboratuvarda üretilen “calosoma sycophanta” böceği ormanlarda çam kese böceği ile mücadele kapsamında doğaya bırakılmaya başlandı.

Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre konuya hasıl çam kese böceği saldırısına uğrayıp, Mart- Nisan aylarında kurumuş gibi görüntü veren ağaçlar Mayıs ayından itibaren tekrar yeşile bürünmeye başlayacak.

Çam Kese Böceği (Thaumetopoea pityocampa) Nedir ?

Çam kese böceği pul kanatlı zararlı bir böcek türüdür. Cam kese böceği yumurtalarını daha fazla ibreyi birleştirmek suretiyle, çam ağacının alt dallarına sıralar halinde yumurtaları bırakırlar. Yaklaşık olarak 40 gün süren yumurtlama dönemi sonunda, yumurtadan çıkan tırtılların baş kısımları, gövde kısımlarına göre daha büyüktür. Cam kese böceğinin altısı toosid olmak üzere; toplam on altı ayağı bulunur. Yetişkin olan tırtılların boyu 40 milimetre ulaşır. Bu tırtılların karnının alt kısmında bulunan ayaklarda, bol miktarda beyaz ve sarıya yakın açık kahverengi bir çok kıllar mevcuttur.

Çam kese böceğinin ormanda bulunan ağaçlara verdiği zararlar sebebi ile bu ağaçlarda gerileme ve hacim kaybolma meydana gelir. Çam kese böceğinin kış aylarında daha yaygın olarak ağaçlara uğradığı için, bu ağaçlarında uyku zamanında olduğu için ağacın ölmesi engellenir. Bu ağaç üzerine bir kaç sefer daha uygulanırsa, ağaç zayıf kalarak, ağaçta başka tahribatlara sebep olabilir.  Çam kese böceği öncelikli olarak kızılçam, Sarı çam, Lübnan sediri, Kara çam, fıstık çamı ağaçlarda bulunur.

Terminatör Böcek (Calosoma Sycophanta) Nasıl üretiliyor?

Calosoma Sycophanta’lar aslında yer yer doğada yer alan doğal bir tür.  Şubat ayında yetkililer tarafından doğadan toplanır.Sonrasına oluşturulan doğal özellikte suni ortamda bunlara yumurtlama işlemi gerçekleştirilir. Yumurtalar toprak ortamına bırakılır ve oradan seçilir. Seçildikten sonra küçük kaplara yerleştirilir, katman katman dizilir. 6.günün sonunda bu yumurtalarından yavrular elde edilmiş olur. Besleme sürecinde gelişimleri gün gün takip edilir. Bir hafta beslendikten sonra doğaya salınır ve savaş başlatılır.

Bir tanesi bir günde 12 Çam Kese Böceği temizliyor

Laboratuvar ortamında yüzde 65 nem ve 22 santigrat derece sıcaklığa sahip odalarda üretilen ve zararlının etkili olduğu alanlara götürülerek doğaya bırakılan terminatör böcek- Calosoma Sycophanta günde ortalama 12 çam kese böceğini etkisiz hale getirmektedir.