İÇ MİMAR ÖZLEM ALGÜL İLE BAHAR DEKORASYONU VE MEKAN YENİLEME ÜZERİNE RÖPORTAJIMIZ

İlkbahar mevsiminin kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde insanlar yaşam alanlarında değişiklik yapmak için hazırlıklara başladı. Pandemi önlemleri kapsamında kapanan toplu kullanım alanlarının sahipleri ve evlerinden çalışan kişiler bu süreçte iç mekan yenilemelerini hızlandırdı. Doğadan esintilerin evlere ve diğer iç mekanlara taşınacağı bugünlerde yapılan değişimlere yol gösterici olması için, Tutadojora Mimarlık Kurucusu İç Mimar Özlem Algül, bahar dekorasyonu ve mekan yenileme üzerine sorulara cevaplar verdi. 

1) Günlerin uzaması, doğanın canlanması ve havaların ısınması gibi dış dünyadaki fiziksel değişimler iç mekanları etkiler mi? 

   Doğa her mevsimi ile bizleri kendi içindeki değişimine farkında olmadan dahil ediyor. Doğa uyanırken camlar da beraberinde aralanıyor, içerdeki fazlalıklar bahar temizliği ile alandan çıkarılırken yeni olanlar içeri alınıyor. Düzenlemeler beraberinde yıkım dökümü de içe alan tadilatların mevsimini de başlatıyor diyebiliriz.

  

2) Sizce insanlar hangi zamanlarda mekan yenilemeye ihtiyaç duyuyor? 

Yenileme gereksinimi öncelikle ihtiyaçların gözden geçirilmesi ile başlıyor. Mevcut olanın eskimesi de yeniliğe kapı açan diğer unsur. Bu unsur ile kullanıcı moda ya da trend olanı içine almak istiyor. Son yıllarda iç mekanlar özellikle de evler tasarımları ile göz önünde. Mekanların çeşitli çözümlerini gördüğümüz uygulamalar, web siteleri, bizim gibi tasarımcıların çözümsel bakış açıları da çok renkli ve hayal gücümüzü zorlayan tasarımlara ulaşmayı kolaylaştırıyor. Bu da kullacıları yenilemeye iten başlıca unsurlar arasında.


3) Doğadaki esintileri iç mekan yenilemelerine nasıl taşıyabiliriz? 

Tüm dünya olarak doğaya bu kadar pencere ardından bakarken kalmamıştık. Pandemi tüm bu tasarım süreçlerini etkiledi. Doğada olan renkler mekanlara taşınma gereksiminine cevap veren skalalar ile bahara hazır. Mevsim çiçeklerinin desenlerini alanlara taşıyabilir, teksil ürünleri kullanarak örneğin kırlentlerinizde bahar desenlerinden, renklerinden seçimler yaparak evinizin ahengini değiştirebilirsiniz. Eğer var ise balkonlarınızı, teraslarınızı ve bahçelerinizi bahara hazırlayabilirsiniz.

  

4) Sosyalleşme amacıyla kullanılan mekanların dekorasyonları sizce nasıl olmalı? 

Sosyalleşmeye başlarken sosyal mesafesi ile mekanlar bizi karşılamaya hazırlanıyor. Biz tasarımcıların ezber bozan bir yaklaşım ile de yüz yüzeyiz. Öğrendiğimiz masaların, sandalyelerin, oturma alanlarının mesafeleri artık bildiğimiz doğrular ile yerleşmesi nerdeyse imkansız. Burada mekânsal tasarım öğelerinin de minimalist yaklaşımları, çözümlemeleri daha güvenli geliyor. Amacına uygun ve kullanıcının az temasla alana girmesi, sosyalleşmesi ve güvenli şekilde ayrılmasını öngörerek sirkülasyon rotasının da çok iyi planlanması gerekiyor. Islak hacimler; mutfak, wc gereksinimi olan mekanların tasarımının bir parçası olarak insan hareketine bağlı çalışan mekanik çözümlemeleri de hijyenin sağlanması için önemli buluyorum. Fotoselli bataryaların, klozettlerin, aydınlatma elemanlarının seçimi de hijyen ve tasarım açısından mekanın dizaynı için önemli bir konu.

5) Evimizi ilkbahara hazırlayıp ve doğayla daha uyumlu hale getirirken renk ve desenlerden nasıl yararlanabiliriz?

Tropikal desenli duvar kağıtları uygulamalarını yaşam alanlarında kullanmaya başladık. Bu desenlerin sitilize edilmiş halleri de çok trend ve desenlerin formal etkisi bohem yaşam alanları oluşturmak için çok uygun. Bir rengin bir başka renge dönüşmesi esnasında oluşan renk geçişişli duvar degrade boya uygulamaları da rengin kendi içinde oluşturduğu doğal akışın yansımasından oluşarak yeni trendler arasında. Bu trend, mevsimin bu rengarek geçişine ilham olabilir. Retro etkisi yaratan desenler kaplama malzemesi olarak seramiklerde, duvar kağıtlarında tercih ediliyor. Form ve desen etkisi ile  minimalist yaşam alanı kurguları için çok uygun.

6) Hangi mimari tarzlar sizce ilkbahara daha çok uyuyor? 

Bohem ev sitillerini bahara çok yakıştırıyorum. Bunu kullanılan malzeme ve formları ile de minimalist etkisini içinde barındıran iki farklı stilin bir araya gelmesi olarak tanımlayabiliriz. Kolaylıkla mekana yerleşir ve o zıtlık estetik olarak yerini bulur. Sepetler, örgü duvar süsleri, istifleme kutuları, avize, aplik başlıkları, yatak başlıkları, dolap kapakları, hasır sandalyeler, halılar, kilimler stilize edilmiş formları ile doğal malzemeyle birleştirildiğinde bahar esintisini içeren alanlar yaratmak mümkün.

7) Bu dönemde ev ve ofislerini yenilemek isteyenlere neler önerirsiniz? 

İlham verecek önerileri paylaşmak ve alanlara dahil etmek birey için mümkün fakat baştan sona bir değişim demek. Stilize etmek niyetindeyseniz tarzını yansıtan bir çözüm ortağınızın olması başlıca önerim. İç mimarlar mekanlara alansal olarak bakmak dışında, onları hacimsel olarak da değerlendirerek kullanıcıya fonksiyon olarak çözüm önerileri yaratmak için öngörülerini ve yetilerini kullanırlar. Her alan kendi yapısı ve konumu ile özel olarak değerlendirilmeli. Tasarım ve yenileme yapılırken, çözüm önerileri geliştirilmekle birlikte uygulamaya yönelik nitelik ve zaman yönetiminin de sürecin başlıca unsurlarından olduğunu bilerek hareket etmek gerekir.